Novosti i najave

Izvanserijska godina učeničke proze

Dodjela nagrada za učenike srednjih škola, utemeljena 1994. godine, tradicionalno se i ove godine održala u Gimnaziji Antuna Gustava Matoša 22. listopada u 17.00 sati. Nakon uvoda o zanimljivim činjenicama o životu i djelu Ksavera Šandora Gjalskoga, učenica Ema Smolić izvedbom Chopinova Preludija u e-molu na klaviru uvela je glazbom publiku u svijet riječi. Pristigao je 31 literarni rad učenika iz 12 škola diljem Županije, a predsjednica žirija Vlasta Horvatić Gmaz nazvala je ovu godinu izvanserijskom godinom učeničke proze, što je uvelike otežalo posao žirija i rangiranje radova. Članice Prosudbenoga povjerenstva za „Nagradu Gjalski za srednjoškolce“ Vlasta Horvatić Gmaz, Marija Lamot i Irena Labaš Veverec imale su doista težak posao te su pohvalile deset radova koji prepleću teme o prolaznosti života, mladenačke svakodnevice, strah od javnih nastupa, obiteljske skice, s primjesama lirskih minijatura, fantastičnih elemenata i istančanim humorom te izbrušenoga stila, čvrstih proznih kompozicija u kojima je vidljivo učeničko čitalačko iskustvo. Ove godine proza dolazi na velika vrata, odnosno učenici biraju kraće forme, poznate pod nazivom short short story (kratka kratka priča) u kojima precizno i domišljato donose stare teme, ali u sasvim originalnom stilu. Svoje su mjesto pod suncem dobila tri izuzetna prozna rada koja su nagrađena prvim trima mjestima:

  1. Nagrada: Varijacija kruga, Simona Liber, 4. razred, Gospodarska škola Varaždin (mentorica Spomenka Dragović) 
  2. Nagrada: Dva metra bliže središtu Zemlje,  Filip Rutić, 4. razred, Prva gimnazija Varaždin (mentorica Tatjana Ruža)
  3. Nagrada: Ubojica žaba, Josip Čekolj, 3. razred, Gimnazija Antuna Gustava Matoša (mentorica Katarina Halambek Švec)

Prvonagrađeni rad dojmljiva je priča o putovanju duše i njezinom suđenju na kojem se odlučuje na kojem će mjestu završiti – hoće li biti pošteđena ili kažnjena, ovisno o počinjenim grijesima. Pritom se u čitateljima izmjenjuju osjećaji neizvjesnosti, promišljanja o nepoznatom i sudbinskim utjecajima. Učenica dojmljivo opisuje bestjelesno stanje i uvodi nas u tajnovit i nedokučiv svijet koji egzistira na obrubima sna i jave, zbilje i iluzije, ovozemaljskoga i onostranoga. Drugonagrađeni rad u središte stavlja disfunkcionalnu obitelj u kojoj je dječak žrtva nasilnoga oca s kojim gubi svaku mogućnost komunikacije te nakon njegove smrti ne osjeća ni tugu ni kajanje. Potresna priča na ispovjedni način problematizira čestu temu raspada obitelji i nemogućnost izražavanja osjećaja, ali na osobito slikovit i jedinstveni način. Rad Ubojica žaba, prema riječima predsjednice Povjerenstva, reže poput noža. Kratka priča u čitateljima izaziva čak fizičku reakciju gađenja i iznenađenja. Dječak koji se realizira mučenjem životinja, najprije glista, zatim žaba, osjeća neopisivu radost i ispunjenje nakon što na gumama svojega bicikla, kao ubojitoga sredstva, uočava dijelove tijela malih bića. Priča kulminira gnječenjem triju žaba na cesti te se tako povećava i dječakov adrenalin, a na kraju autor britko završava slikom dječakova bicikla u šašu dok žabe ponosno krekeću. Spoj optimistično-pesimističnih tema, s vrlo zrelim, promišljenim i iskustvenim temama, sa znalačkim kreiranjem (kratke) priče i iznenađujućim završetcima čine ovu dodjelu nagrada vrlo uspješnom i plodnom. Program je započeo glazbom, a glazbom je i završio – učenica Lana Petrovečki izvela je na gitari  skladbu Bolero i Molinovu Sonatu br. 1 Op. 6.  

Učenicima možemo poželjeti još i više hrabrih i maštovitih literarnih ostvarenja kojima će iznova iznenađivati publiku. Mašta nema granica, a ovogodišnji pohvaljeni i nagrađeni radovi to su i dokazali!

Srednja nagrada Gjalski 2015

 

Tina Marušić

 

Dodano:
24. 10. 2015. u 8:12

Autor:
urednik