Novosti i najave

Trostruki užitak – ali nije kolač!

Već tradicionalno, na Danima Ksavera Šandora Gjalskog, održava se promocija triju kreativnih događaja – Radionice kreativnoga pisanja pod umjetničkim vodstvom književnika Miroslava Mićanovića, Likovne radionice umjetničke grafike iz Škole za umjetnost, dizajn, odjeću i grafiku Zabok pod vodstvom profesorice Carmen Bačura Potočić i Fotoradionice pod budnim okom profesionalnoga zabočkog fotografa Dragutina Škreblina. Ravnateljica zabočke Gimnazije Bibijana Šlogar istaknula je kako se Radionica kreativnoga pisanja u Zaboku održava od 2005. godine, nakon čega joj se 2007. godine pridružila Likovna radionica umjetničke grafike, a napokon i 2009. godine Fotoradionica koje zajedno čine povezani umjetnički trokut pisane riječi, umjetničke obrade materijala, motivirane citatima iz Gjalskijevih djela, i umjetničke fotografije.

Da radionice potiču učenike na daljnja stvaranja te im daju umjetnički zamah u kreativnom radu i stvaralaštvu, dokazuje i činjenica da su neki učenici svoje „mjesto pod suncem“ pronašli upravo u izdavaštvu, profesionalnom pisanju, fotografiranju ili dizajniranju. Poznat je podatak da se Gjalski znatiželjno i strastveno bavio fotografijom pa se kao podsjetnik na jedan hobi u prostoru Gimnazije našao i starinski fotoaparat iz doba Gjalskoga te plakat s književnikovim portretom, ali bez obrisa lica, tek s njegovim zaštitnim znakom –  uvijenim brkovima. Učenica Škole za umjetnost, dizajn, odjeću i grafiku Zabok Teuta Vučajnk predstavila je rezultate radionice preplećući podatke o tehnikama bakropisa i postupka izrade, a učenički umjetnički radovi i knjiga radova izloženi su u donjem prostoru Gimnazije. Polaznici Radionice kreativnoga pisanja ugodno su iznenadili publiku odabranim temama koje izražavaju njihove najdublje osjećaje, riječima proizašlima iz dubina intime, vlastitosti potaknute proživljenim iskustvima. Književnik i voditelj radionice Miroslav Mićanović izrazio je zadovoljstvo cjelokupnim događanjem koje povezuje književnost, grafiku i fotografiju čineći raznolike tematske svjetove. Ti su svjetovi odraženi i u učeničkim fotografijama – u portretu oka ili osoba, u poigravanju s perspektivama i planovima.

Sigurno je da će ove tri radionice nastaviti sa svojim radom, kreativnim izražavanjem i da će još više poticati učenike u razvijanju njihovih talenata! Jer – prečesto nisu osvijestili svoje mogućnosti ili tajne koje se kriju u umjetnosti. Njihov je zadatak pronaći tajanstvene svjetove u sebi i kreirati vlastitu priču ili pjesmu ili neki hibridni oblik, izraditi unikatno djelo ili fotografijom zaustaviti trenutak kao komadić svemira. Važno je samo ostati svoj i originalan!

Radionice kreativnog pisanja 2015

Likovna radionica umjetničke grafike

Fotoradionica

 

Tina Marušić

 

Dodano:
21. 10. 2015. u 20:33

Autor:
urednik

Prethodna vijest: