Novosti i najave

Mala nagrada Gjalski – između vedrine i dječje zaigranosti do promišljanja i zrelosti

O dodjeli Mali nagrade Gjalski za učenike osnovnih škola zna se puno – dodjeljuje se tradicionalno svake godine osnovnoškolcima za najuspješnije literarne radove, i to već 31 godinu zaredom, od 1985. godine, no svake godine spaja poznata i nova lica, a pisana se učenička riječ otkriva u uvijek novom ruhu kreativnosti, izričaja i emocije. Pisana riječ, niknula u mladim stvarateljima i iskrena emocija nikada ne mogu biti ponavljajuće, već svake godine, na radost mnogih mentora, učitelja, profesora, posjetitelja, obitelji i prijatelja donose svježinu, toplinu i iznova iznenađujuću zrelost mladih osoba. Svečanost dodjele uvodnim je pozdravom i predstavljanjem događaja otvorio ravnatelj Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog Tomislav Polanović, škole koja se ponosno može podičiti dugotrajnom tradicijom, srdačnošću, motivirajućim susretima i središnjim prostorom održavanja cjelokupne Manifestacije. Koloristični Gjalski kao simbol dodjele, nasmijan i vedar, daje vjetar u leđa svim učenicima-ljubiteljima pisanja, pisane riječi i vlastitoga izričaja u daljnjem stvaralaštvu i poticanju bezgranične dječje mašte.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ovu dodjelu Male nagrade Gjalski obilježuje predstavljanje novoga člana Prosudbenoga povjerenstva, književnika Hrvoja Kovačevića koji je s radošću nastavio put dugogodišnje predsjednice Povjerenstva Željke Horvat Vukelja, zajedno s članicama Ines Krušelj Vidas i Valerijom Novak. Rad Povjerenstva i ove se godine ističe trudom, promišljanjem, analiziranjem i detaljnim iščitavanjem slojevitih učeničkih radova, tim više što su ove godine na natječaj pristigla čak 62 rada iz ukupno 15 škola diljem Županije, a sudjelovalo je 54 učenika, što dokazuje da se zanimanje za pisano stvaralaštvo ne gubi, upravo suprotno, svakom novom godinom rastu želja i motivacija za pisanjem, stvaranjem, kreativnošću i oslobađanjem mašte. Ovogodišnji pristigli radovi, od kojih su tri nagrađena i pet pohvaljenih, tematiziraju uvijek aktualne sličice iz učeničkih života, detektivske priče, legende i predaje, bajke, priče, šale, motive krajolika uz osobne refleksije, komentare, zrela promišljanja i pronalaženja originalnih i pozitivnih rješenja svake nedaće u tečnoj kajkavštini ili standardnom jeziku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tri nagrađena rada nose snažnu poruku o životu, temeljnim ljudskim vrijednostima i pravima te međuljudskim odnosima, napisani u čvrstoj pripovjedačkoj formi:

Mala nagrada Gjalski – 1. mjesto:  Draga gospođo Slobodo, Helena Dolovčak (8. razred), OŠ Antuna Mihanovića Petrovsko; mentorica Marija Bolšec

Mala nagrada Gjalski – 2. mjesto: Ljubičasta, Lorena Filko (6. razred), OŠ Antuna Mihanovića, Klanjec; mentorica Barbara Beronja Manojlović

Mala nagrada Gjalski – 3. mjesto: Štefek Tabuklin i velike čude,  Roko Knezić (6. razred), OŠ Oroslavje; mentorica: Vesnica Kantoci

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U prvonagrađenom se radu, odi Slobodi,  mlada autorica vrlo vješto i zrelo obraća personificiranoj Slobodi u obliku pisma u kojem prepleće temu življenja u ratnim vremenima i ljudskoga straha te nemogućnosti nastavka života te potragu za temeljnim ljudskim pravom – slobodom. Život ponekad nije onakav kakvog bismo htjeli, no nada nikada ne umire, sloboda će se vratiti u život hrabrih i ustrajnih ljudi. U svijetu patuljaka gdje autorica smješta radnju drugonagrađenoga rada, žive patuljci s kapama različitih boja. Te kape simboliziraju ljudske vrline i mane, crvena – pohlepu, plava – povjerenja, dok ljubičasta, traženi ideal predstavlja najvrjedniju boju – dobrotu i nesebičnost. Autorica na vrlo zanimljiv i zaigran literarni način poantira tekst kao potrebu mijenjanja mana u vrline za zasluženo dobivanje ljubičaste kape. Da su muško-ženski odnosi uvijek aktualni i neiscrpan izvor motivacije još iz pretpovijesnoga doba, u doba otkrića vatre, potvrđuje trećenagrađeni rad, pun humora efektnih obrata i iznenađenja, pisan kajkavštinom.

Pohvaljeni radovi nude teme iz svakodnevice, pejzažne motive, snažne emocije i obraćanja, promišljanja i zaključivanja. U radu Beliečki zvon Julije Škof iz 6. razreda OŠ Belec (mentor Mario Šimudvarac) na izvrsnoj se belečkoj kajkavštini pripovijeda o značenju spašenoga belečkoga zvona s Crkve svete Marije Snježne u doba rata – doba kada metci predstavljaju smrt kulture, tradicije i ljudskih života. S elementima legende, autorica zanimljivo i zrelo umeće dijaloge s naznakama karakterizacije likova. U radu Prek plota Magdalene Škreb iz 5. razreda OŠ Konjščina (mentorica Kristina Jugo) spajaju se ugođaj zgode poput anegdote, a razgovori prek plota napisani kajkavskim narječjem postaju sličica života u malom. Mom prijatelju učenice Magde Slovenec iz 8. razreda OŠ Krapinske Toplice (mentorica Sonja Kuštan) ne nedostaje iskrenih emocija. Obraćajući se u obliku pisma svom prijatelju-psu Casperu koji je uginuo, autorica krnjim rečenicama, ponavljanjima i lirskom intonacijom unosi toplinu riječi. Osjećaji bola, tuge, nedostajanja prelaze u sjećanja i uspomene o lijepome i nezaboravnome prijateljstvu. Da  Za prolivenim mlijekom ne valja plakati piše učenik Luka Poslon iz 6. razreda OŠ Antuna Mihanovića Petrovsko (mentorica Marija Bolšec) koji u anegdoti iz ranoga djetinjstva prepleće nespretne događaje iz stvarnosti koje njegovi bližnji jedva čekaju ispričati drugima i pritom se dobro nasmijati na njegov račun, u izrazitom pripovjedačkom talentu i suodnosu različitih emocija. U povjerenju rečeno Karla Koreta, osmaša iz OŠ Antuna Mihanovića Petrovsko (mentorica Marija Bolšec), rad je u kojem se na izravan način progovara o životnim problemima, ljudskim sudbinama i tragedijama. Rad s autobiografskim i dnevničkim elementima od osobne tragedije i traženja načina kako se s njome nositi, u maniri zrelosti i razumijevanja života, završava vjerom i nadom u bolju budućnost.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Učenicima i mentorima nagrade, Diplome, Pohvalnice i Zahvalnice uručili su predstavnik Školske knjige – dugogodišnjeg sponzora Male nagrade Gjalski – Vinko Filipović i ravnatelj Tomislav Polanović, dok se u ime mentora obratila višestruko nagrađena Marija Bolšec koja je istaknula važnost motiviranja učenika na pisanje i cjelogodišnje razvijanje njihovih literarnih potencijala. Program su svojim izvedbama uveličali i učenica Ema Kralj koja je pod mentorstvom Željke Završki izvela kajkavsku pjesmu Dve reči za domaju, Dorotea Dolenec na gitari s izvedbom Choro Dominga Semenzata pod mentorstvom Krunoslava Udovčića te učenici OŠ domaćina s glazbeno-scenskom igrom Ljubav i ludost pod vodstvom Valerije Novak i Nikole Santra. Program dodjele Male nagrade koordinirala je Ljiljana Mokrovčak, a vodila je učenica Lea Janjčec.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Čestitamo svim nagrađenim i pohvaljenim učenicima, ali i svima onima koji su napisali i poslali svoje radove, a potičemo i dalje oslobađanje mašte i radujemo se budućem stvaranju malih literarnih bisera.

 

Tina Marušić

 

 

 

 

Dodano:
26. 10. 2016. u 9:23

Autor:
urednik