Novosti i najave

Promocija 20. PoZiCe – Jutros je trag  mojih stopa okrenut: Kako se kući vraća. I nezasut.

Promocija knjige učeničkih nagrađenih ili pohvaljenih literarnih i likovnih radova – PoZiCa, koja suradnički, prijateljski i umjetnički spaja gradove Poreč, Crikvenicu i Zabok već 20 godina, održala se u prostoru Gimnazije 28. listopada te okupila cijenjene i uvijek dobrodošle porečke i crikveničke goste, nastavnike, obitelj i prijatelje, a prije svega podržavatelje i promicatelje kreativnoga literarnog i likovnog izražavanja.

U ponovnom radosnom jesenskom listopadskom susretu svečanost promocije otvorila je modna revija Škole za umjetnost, dizajn, odjeću i grafiku koja se predstavila etno-kolekcijom prsluka inspiriranih tradicijskim cvijećem zagorskoga kraja, poput cvjetova hibiskusa, lana, maka, hemerocallisa i nevena, uz motiv ružičastih ili bijelih srca. Modne oblike prsluka i predloške cvjetnih motiva kreirale su učenice trećeg razreda dizajna odjeće pod mentorstvom Štefice Zajec Stanić, koja je uvježbala i pripremila učenice-modele, a nositelj projekta Laneni je lajbek moj udruga je Stubička baština. Prema riječima mentorice Spoj mladenačkog zanosa i kreativnosti te iskustva, vještine oslikavanja koncem i zrelosti urodio je zanimljivim cvjetnim kompozicijama u kojima nestaju granice između tradicionalnog i suvremenog., a upravo se poigravanjem tradicionalnim i modernim oblicima dobiva hrabar spoj modnih kreacija – tradicije u modernom ruhu. Želeći goste iz Poreča i Crikvenice upoznati pobliže s likom i djelom Ksavera Šandora Gjalskog, ali na kreativan i originalan način, uz anegdotalnu najavu Ksavera Šandora Gjalskog kao večerašnjeg počasnog gosta, ponovno se prikazao kratkometražni dokumentarno-igrani film Svjedok vremena učenikâ Jana Grabrovečkog, Marka Lihtera i Martina Maka, a publika se prisjetila i vidjela tko je sve Gjalski, gdje je živio, kuda je šetao, kako je izgledala njegova svakodnevica te njegovo društveno-političko okruženje.

_20161028_232533

Večerašnji počasni gost, ali više ne fiktivan, nego itekako stvaran jest Drago Orlić, svestrani umjetnik i začetnik nekadašnje PoZe, dugoočekivani i srdačno primljen gost, zabočki prijatelj s nevjerojatnom osobnošću i humorom kojima je zračilo i njegovo obraćanje okupljenoj publici. Urednica 20. PoZiCe i organizatorica promocije Tina Marušić predstavila je knjigu – glavni događaj večeri te je naglasila simboličku strukturu i likovno-grafičku obradu prema motivima pjesme Opomena jednog od najvećih ekspresionističkih pjesnika Antuna Branka Šimića.

dsc_1600

Tradicionalna trodijelna struktura knjige, prema gradovima Poreču, Zaboku i Crikvenici, obogaćena je i svojevrsnim provodnim citatima iz radova koji sadrže glavnu misao poglavlja, a zaokružena je likovnim prikazom čovjeka koji ostavlja svoje stope na početku te čovjeka koji prelazi u zvijezde na kraju, metaforičkom slikom čovjekova duhovnoga stvaralaštva koje se najbolje i ogleda u tamnoplavoj naslovnoj stranici knjige kao simbolom duhovnosti, misaonosti i dosezanja najvišeg duhovnog. Te su uredničke postavke oprimjerili i radovi koje su učenici pročitali u cijelosti ili u ulomcima, porečka predstavnica Karla Matić s radom Vražja siromašćina na izvrsnom i zvučnom istarskom dijalektu, čak tri crikvenička predstavnika – Rea Jeličić s Jutarnjom čarolijom, asocijativnom i slikovitom lirskom pejzažnom prozom, Anton Bilić s radom Majka – kolijevka svih vrlina, svojevrsna oda najvažnijoj ženi u djetetovom i čovjekovu životu i Antonjela Antić s radom o inspiracijskoj krizi Možda ipak i jest, dok su predstavnici Zagorja David Podhraški: Moderna vremena – ili si in ili si out, Tamara Jakopović: Izidor – biografija i Robert Sviben: Perpetuum homine prepleli teme iskušenja modernoga vremena i površnosti, humoristično pripovijedanje o jednom neotesanom (!) mačku i tamno intoniranu priču o pokušaju samoubojstva, no ipak, s optimističnim završetkom. Promociju knjige svojim je glazbenim izvedbama popularne pjesme Ružo crvena i dalmatinske pjesme Osta san čovik uveličala Maja Piljek, učenica 3. razreda Prirodoslovno-matematičke gimnazije u Zaboku i 3. razreda Glazbene škole pri Školi za umjetnost, dizajn, odjeću i grafiku.

dsc_1599

Uz velike zahvale posjetiteljima, profesorima i učenicima na bogatom i uspješnom radu, upućujemo srdačne čestitke i želje za daljnje stvaranje glazbenih, literarnih i likovnih djela. Ovogodišnja je 20. PoZiCa put prema novome i pokazatelj da će stope kao tragovi stvaralaštva i dalje ostati nezasuti.

 

Tina Marušić

Dodano:
31. 10. 2016. u 0:48

Autor:
urednik

Sljedeća vijest: