Novosti i najave

CRTEŽI ISTKANI ORNAMENTOM I DEKORACIJOM

Izložba umjetnika Gorana Kujundžića iz Subotice pod nazivom „Istkani crteži“, postavljena u prostorima Regalerije, u fokus zanimanja stavlja poigravanje dekorativnim i ornamentalnim formama na papiru i tepihu. Shvaćeni kao višak ili kič, ornamenti i dekoracija odbačeni su početkom 20. stoljeća, a autor ih inovativno reinterpretira i uvodi u središte svojega istraživačko-umjetničkog zanimanja, kao i njihove vizualne optičke mogućnosti.

Spajajući umjetnost i znanost, povezanima i u umjetničkom autorovu stvaranju i istraživanju za doktorsku disertaciju, optičkim mogućnostima dekoracije i matematičkom metodom permutacije dohvaća različite poglede i perspektive redoslijeda koji mogu simbolički značiti i različite svjetonazore i poglede iz drugačije perspektive – onakve kakve donosi autor.

Koristeći građu iz Etnografskog muzeja Slavonije iz Osijeka, autor zanimljivo nadograđuje inspirativne tradicionalne ornamente suvremenim oblicima čineći jedinstven spoj autohtonoga i modernoga. Autora Gorana Kujundžića, koji je razotkrio ideje i pristup radu, predstavila je dizajnerica Marija Gradečak, a izložbu je 24. listopada svečano otvorila zamjenica gradonačelnika Valentina Đurek istaknuvši i nove projekte kojima će se Regeneracija i njezin značaj podići na još višu i kvalitetniju razinu.

 

Tina Marušić

Dodano:
25. 10. 2017. u 14:59

Autor:
urednik