Novosti i najave

OTVORENI NOVI PROZORI U SVIJET U NAJBOLJIM LITERARNIM RADOVIMA SREDNJOŠKOLACA

Dodjela Nagrade Gjalski za učenike srednjih škola Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije, događaj je koji se s nestrpljenjem očekuje, a ove je godine svečanost dodjele održana 26. listopada u dobro poznatom prostoru Gimnazije Antuna Gustava Matoša, koja je domaćin brojnim kulturnim događanjima u sklopu Kulturne manifestacije „Dani Ksavera Šandora Gjalskog.“

Koordinatorica programa, profesorica Dinka Tomašković-Presečki, ponovno se pobrinula za svaki dio svečanosti koja je započela simboličkim uvodom riječi o Gjalskom i ulomkom iz njegova djela „Pod starimi krovovi“ u kojemu je, osim nostalgičnoga ugođaja za plemićkim životom i tajnovitim kurijama, čitatelje unio u svijet lirskih opisa beskrajnih ljepota krajolika i detalja koje je volio i fotografirati. Učenici srednjih škola u svojim literarnim dosezima nasljeđuju fasciniranost opisima i zapažanjima detalja iz unutrašnjega čovjekova života ili vanjskoga prostora prirode i krajolika te ih u svoje tekstove implementiraju suvremeno i inovativno, precizno strukturirajući kratke priče s lirskim elementima. Simbolično spajanje stvaralaštva Gjalskog i današnjih učeničkih tekstova svjedoči o dugogodišnjoj tradiciji i potrebi mladoga čovjeka za vlastitim izrazom u umjetničkom literarnom ruhu gdje Riječ postaje dostatna, svjedok jednog vremena, preokupacija, težnji i želja. Spajajući prošlost i sadašnjost, prisjećamo se prošlih književnih oblika i struktura – temelja ili poticaja za (pre)oblikovanje i poigravanje različitim književnim perspektivama, duboko promišljenih i drugačije organiziranih i napisanih iz pera nagrađenih i najboljih učenika srednjih škola. Važnost ustoličenja nagrada Gjalski za učenike osnovnih i srednjih škola naglasila je i zamjenica župana za društvene djelatnosti Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek, kao i važnost promicanja kvalitete i sadržajnosti literarnih ostvarenja.

Dugogodišnja tradicija nagrade svoju zahvalnost ponajprije duguje članicama Prosudbenoga povjerenstva koje se ove godine mijenja u sastavu i takoreći osvježuje novim članicama. S izrazitom ljubavlju, pažnjom, iščitavanjem tekstova, konstruktivno-kritičkim osvrtima i obrazloženjima te poticanjem mladih ljudi na kajkavski izričaj i čuvanje jezika, narječja, idioma i bogate kajkavske kulture, uz prepoznatljivu profesionalnost i dobronamjernost, članice Vlasta Horvatić-Gmaz i Marija Lamot, ostavile su neizbrisiv trag u Manifestaciji i svojim radom zadužile buduće generacije. Uz velike zahvale, organizatori i suradnici u Manifestaciji oprostili su se od dvije dugogodišnje članice i predstavili novi sastav: profesorici iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zagreba Ireni Labaš-Veverec, koja nastavlja svoj put u Povjerenstvu, pridružile su se predsjednica Prosudbenoga povjerenstva, magistrica hrvatskoga jezika i komparativne književnosti, pjesnikinja i književna kritičarka Kristina Špiranec i profesorica hrvatskoga i engleskoga jezika iz Gimnazije Antuna Gustava Matoša iz Zaboka Sanja Ždralović, ujedno i autorica kratkih priča, a uskoro i prvoga romana. Sudeći prema konciznim, razumljivim, primjerenim i detaljno oblikovanim obrazloženjima i pristupu učeničkim literarnim radovima, nove su članice izvrstan odabir koji jamči profesionalnost, ozbiljnost i prije svega, veselje u postavljenim zadatcima. Na ovogodišnji Natječaj pristiglo je 35 literarnih radova iz devet škola, od kojih su najboljima proglašeni:

  1. Nagrada Gjalski: OPSESIVNO-KOMPULZIVNI POREMEĆAJ učenice 4. razreda Tamare Jakopović iz Srednje škole Zlatar (mentorica Ivančica Tomorad)
  2. Nagrada Gjalski: SERIJA ŽIVOTA učenice 4. razreda Zrinke Vrček iz Druge gimnazije Varaždin (mentor Petar Bekić)
  3. Nagrada Gjalski: I FEEL FINE učenice 3. razreda Rebeke Petković iz Prve gimnazije Varaždin (mentorica Tatjana Ruža)

Pomna obrazloženja pročitala je Kristina Špiranec i istaknula presudne karakteristike nagrađenih literarnih radova, kao i potrebu dubinskoga znanja u oblikovanju kratke proze koja kvalitetu treba izraziti jezgrovitošću i efektnošću te ostaviti čitatelja začuđenim, izazvati reakciju i nakon pročitanoga.

Prvonagrađeni rad oduševljava i intrigira čitatelja već prvom rečenicom: „Ja volim homonime i sinonime.“  Jezičnim i značenjskim poigravanjima pojmovima homonimi, sinonimi, pleonazam, autorica gradi poseban svijet jezika u tehnici unutrašnjega monologa i uspijeva zaigranošću, duhovitošću, stalnom napetošću, pa i analizama i ironijskim odmakom, prenijeti efekt začaranoga kruga u umu koji pokreće opsesivno-kompulzivni poremećaj. Drugonagrađeni rad donosi dvostruki prozor u svijet gradeći sliku grada i njegovih stanovnika i sudionika televizijske serije „Ovako živiš i ti“, svijeta koji se zrcali u oku dječaka pred televizorom. Kratkim efektnim skicama autorica donosi društvene probleme poput zlostavljanja žena, neetičnoga ponašanja prema životinjama ili sustavnoga zaglupljivanja masâ u cjelovitom prikazu mračne dehumanizirajuće atmosfere. Trećenagrađeni rad opisuje sasvim običan školski dan jednog srednjoškolca koji autorefleksijom uvlači čitatelja u doživljaj svijeta mladoga čovjeka koji voli „Patnje mladog Werthera, „Lovca u žitu“ i Beatlese.

Šarolikost kvaliteta i zanimljivosti sedam pohvaljenih radova potvrđuju društvene preokupacije i unutrašnje bujice emocija mladih talentiranih spisatelja: „Allighieri je kriv“ učenice 4. razreda Marije Tomorad iz Srednje škole Zlatar (mentorica Ivančica Tomorad); „Učionica B3“ učenice 2. razreda Agate Gredičak iz Srednje škole Oroslavje (mentorica Karmela Šafarik-Todorović); „Ocean na papiru“ učenice 1. razreda Helene Dolovčak iz Srednje škole Krapina (mentorica Danijela Draganić); „Između dva svijeta“ učenice 3. razreda Ane Gregorić iz Gimnazije Antuna Gustava Matoša (mentorica Nikolina Tuđa Svečak); „Grm lavande na planinskom proplanku“ učenice 2. razreda Doroteje Kunštek iz Srednje škole Krapina (mentorica Ivana Barlović); „Novačnica“ učenice 1. razreda Marije Valić iz Srednje škole Pregrada (mentorica Danijela Barilar Šterbal) i „Na Badnjak“ učenice 3. razreda Anamarije Križaj iz Gospodarske škole Varaždin (mentorica Nadica Kolarić Levatić). Pohvaljeni radovi tematiziraju svakodnevicu, promišljanje o sudbini i karakterima, nesretnu obiteljsku priču iz perspektive dječaka, ali i pomaknutost svijeta u fantastičnim pustolovinama, misterijima, neizvjesnostima, u živopisnim lirskim crticama i sugestivnim prikazima krajolika. Svojom dovitljivošću, neposrednošću, tehnikama dočaravanja napete filmske atmosfere, izmještanjem perspektiva, zrelošću i originalnošću, autori su otvorili prozor u svijet iz različitih perspektiva, s obzirom na vlastiti doživljaj i prosudbu te osobne preokupacije i iskustva. Nagrađenim i pohvaljenim učenicima uručene su zaslužene nagrade, kao i njihovim mentorima i predstavnicima svih škola koje su sudjelovale u Natječaju. Nagrade sponzoriraju Gradska knjižnica Zabok, Kajkaviana, Izdavačka kuća Ex libris i grad Crikvenica.

Uživanje u najboljim nagrađenim radovima, koje su učenici i pročitali, i cijeloj svečanosti obogatile su i glazbene izvedbe učenika Doris Tkalčević, učenice Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, i Roberta Hrena, učenika Gimnazije Antuna Gustava Matoša, koji su na violini i klaviru izveli skladbu „Pepi Čardaš“ autora Zlatka Dvoržaka; učenici zabočke Gimnazije Lana Kralj, Marta Balija, Stjepan Hren i Nikola Kešćec s pjesmom „Queen of Peace“ grupe Florence and the Machine i završnim glazbenim nastupom učenika Dore Krznar i Antuna Novosela na gitari u izvedbi pjesme „What about Us“ američke pjevačice Pink.

Otvorili su se novi prozori u svijet, a s radošću i nestrpljenjem očekujemo nove!

Tina Marušić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodano:
29. 10. 2017. u 11:43

Autor:
urednik