Novosti i najave

Dodijeljena nagrada Gjalski za učenike srednjih škola

Tradicionalna dodjela nagrade Gjalski za učenike srednjih škola održana je u Gimnaziji Antuna Gustava Matoša 24. listopada s početkom u 17.00 sati. I ovaj su se put okupili nagrađeni i pohvaljeni učenici, njihovi mentori, brojni sudionici, organizatori i posjetitelji koji su uživali u novim najboljim literarnim radovima u 2019. godini. U ime grada Zaboka obratila se zamjenica gradonačelnika Valentina Đurek koja je naglasila povezanost s učiteljskim poslom i učeničkim radovima i predstavnica Županije, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec, koja je uputila učenicima i mentorima želje za daljnjim stvaralaštvom i napretkom u pisanom izražavanju te naglasila važnost čitanja i pisanja u životu svakoga čovjeka.

Na samom početku svečanoga programa publiku je dočekalo ugodno iznenađenje. Najbolja skupina učenika koja je sudjelovala u međuškolskom projektu S piscem u kući pisca – projekt Gjalski, u kojem su sudjelovali učenici triju zabočkih srednjih škola: zabočke Gimnazije, Srednje škole Zabok i Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, predstavila je svoja istraživanja u sklopu projektne nastave pod naslovom Stari krovovi i rođena gruda koja su obuhvatila zanimljivosti iz životopisa Gjalskoga, obilježja njegova stila, stil njegove pripovijetke Illustrissimus Batthorich, Dvorac Gjalski kroz povijest i danas te su iznijeli poduzetnički plan kako bi trebao izgledati daljnji razvitak dvorca i koje bi aktivnosti za građane pomogle u oživljavanju njegova starog sjaja. Učenice su izvrsno, cjelovito i samostalno predstavile sve zaključke svojega istraživanja.

Od ukupno pristiglih 26 radova iz 9 škola, Prosudbeno povjerenstvo koje čine članice- predsjednica Povjerenstva Sanja Ždralović, Irena Labaš Veverec i Ljubica Anđelković-Džambić, odlučilo je nagraditi tri najuspješnija literarna rada i pohvaliti pet radova. Predsjednica Povjerenstva Sanja Ždralović obrazložila je odluku naglasivši kako ovogodišnje radove karakteriziraju heterogene teme među kojima se ističu problematika ljubavnih i međuljudskih odnosa, potraga za identitetom, crtice iz svakodnevnoga života, život i smrt, potraga za smislom života s vrlo čestim filozofskim promišljanjima i iskazanoga senzibiliteta prema drugome i drugačijem. I ove godine učenici dokazuju da promišljaju o univerzalnim temama na osebujan i individualni način, da se ne libe iskazati svoje strahove, razočaranja, brige, teške trenutke, unutarnja dubinska promišljanja, dileme i kušnje, no isto tako na humorističan način prikazati sve ono svijetlo, životno, mladenački, energično. Ipak, profesorica Ždralović uputila je poneke savjete za spisatelje, s provodnom misli Festina lente!, koji se tiču jezika i stila pisanja, cjelovitosti i završnoga poantiranja.

Ovogodišnja tri nagrađena rada su:

1. nagrada Gjalski: Ivona Piščak

       Srednja škola Zlatar, 3. razred

       Branje

      Mentorica: Ivančica Tomorad, prof.

2. nagrada Gjalski: Magdalena Blagec

     Srednja škola Oroslavje, 2. razred

     Dobro mi došel, prijatel

     Mentorica: Marija Ubrekić, prof

3. nagrada Gjalski: Lucija Šalković

    Srednja škola Krapina, 2. razred

    Devet

    Mentorica: Sanja Ranogajec, prof.

Prvonagrađeni rad učenice Ivone Piščak izvrsno pokazuje funkcionalnost kajkavskoga narječja u karakterizaciji likova, oblikovanju humora, razmišljanja, oživljenih situacija, a autorica posjeduje izniman talent za detalje i promatranje te dijalektalnim bogatstvom i najcjelovitijom pričom o berbi grožđa zasluženo odnosi 1. nagradu. Drugonagrađeni rad tematizira gubitak bliske osobe, djeda, čiji se prostor sprovoda vješto prebacuje u hustu (šumu), najdraže dedekovo mjesto. Tako uz prikaz zagorskih običaja autorica vješto povezuje čovjeka i prirodu te neočekivano završava svoju priču pritom ne ulazeći u suvišnu patetiku. Trećenagrađeni rad smjela je igra sa strukturom teksta koji obuhvaća deset godina i problematizira položaj osobe u ljubavnom odnosu u kojem se postepeno i gubi i nestaje, ali sazrijevajući ponovno pronalazi sebe i svoj identitet.

Pohvaljeni radovi donose različite slike našega ja, pronalazak sebe i svojega mjesta u društvu, progovaraju o teškim temama poput ostavljenog djeteta i mogućnosti oprosta, uz elemente fantastike i filozofskoga promišljanja o svijetu koji nas okružuje. Pohvaljeni su radovi Druga strana ogledala učenice 3. razreda Srednje škole Zabok Viktorije Dugorepec (mentorica: Dubravka Krznar, prof.), (Ne)običan susret učenice 2. razreda Srednje škole Zlatar Laure Završki (mentorica Marina Rod, prof.), Dobra vila učenice 2. razreda Glazbene škole u Varaždinu Marije Magdalene Kočila (mentorica Patricija Harjač, prof.), Ljudi bez maske učenice 3. razreda Druge gimnazije Varaždin (mentorica Jordanka Horvat, prof.) i Moja Baurica učenice Lee Beber 1. razreda Srednje škole Pregrada (mentorica Danijela Barilar Šterbal).

Učenicima su nagrade, pod sponzorstvom Gradske knjižnice Zabok, Kajkaviane, Profila i gradova Zaboka, Poreča i Crikvenice, dodijelile tajnica Manifestacije Andreja Šagud i profesorica Sanja Ždralović.

U izvrsnim glazbenim dijelovima programa nastupili su Marija Miketić na violini i Lea Mraz na klaviru u izvedbi Simplicite Jozsefa Blocha, učenice Srednje glazbene škole u Zaboku, i u drugom glazbenom bloku ponovno Lea Mraz na klaviru  sa skladbom Ljubica Dore Pejačević i Erik Hercigonja na trubi sa skladbom Sonate en si (stavci Sarabande – Lento i Gigue-Vivace) J. B. Loeilleta. Vrijedi spomenuti i voditeljice programa, učenice Ivu Čukman i Evu Kruhak, koje su vrlo dinamično i energično vodile cijeli program dodjele.

Čestitamo svim nagrađenim i pohvaljenim učenicima i njihovim mentorima!

Tina Marušić

Dodano:
24. 10. 2019. u 23:02

Autor:
urednik