Novosti i najave

Večernja rapsodija na klaviru

Velika galerija grada Zaboka 22. listopada bila je središte glazbenog događaja koji će se dugo pamtiti. Vrhunska glazbenica-klaviristica Mia Miljković Đuzel održala je solistički klavirski koncert u trajanju od sat i 15 minuta nevjerojatne, gotovo nadrealne, glazbene rapsodije kojom je odzvanjao galerijski prostor.

Mia Miljković Đuzel vrsna je klaviristica koja je nakon ubrzano završene Srednje glazbene škole Blagoja Berse u Zadru, s petnaest godina kao iznimno nadarena kandidatkinja upisala Muzičku akademiju u Zagrebu. Diplomirala je 2008. godine u razredu Đorđa Stanettija i Karla-Heinza Kämmerlinga, a umjetničku je specijalizaciju dobila na Akademiji za glazbu u Ljubljani. Završni stupanj usavršavanja upisuje na Međunarodnoj akademiji Incontri col Maestro u Imoli u razredu RiccardaRisalitija, a istovremeno se usavršava na Konzervatoriju ArrigoBoito u Parmi u razredu Andree Padove. Međunarodna je višestruka stipendistica (Međunarodna akademija Liechtenstein – majstorski tečajevi), prvonagrađena je na Državnim natjecanjima učenika i studenata glazbe. U svojoj je zavidnoj karijeri osvojila domaće i međunarodne nagrade, nastupala je uz Zagrebačku filharmoniju, Orkestar Toscanini, Hrvatski komorni orkestar, Simfonijski puhački orkestar Hrvatske vojske, Orkestar Muzičke akademije u Zagrebu, Simfonijski orkestar ljubljanske Akademije za glazbu, surađivala je s mnogim dirigentima. Jednako je uspješna kao solistica i kao komorni suradnik. Snimala je za razne televizijske kuće (HTV, RTV Slovenija, Tajvanska televizija). Od 2014. bavi se pedagoškim radom, a od 2015. predaje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Mia Miljković Đuzel, osim vrhunskim obrazovanjem, nagradama, izvanrednim ostvarenjima, prepoznatljivosti u Hrvatskoj i svijetu, najviše plijeni pozornost svojim nastupima. Večerašnji koncert u kojem je autorica izvela MozartovuSonatu u D-duru, KV 311, Beethovenovu Sonatu op. 27 br. 2 u cis molu, Šipuševu skladbu Les nuits (izbor preludija), ChopinovNokturno, op. 48 br. 1, Sherzoop. 20 u h molu, Nokturno op. 72 br. 1 u e molu i Sherzoop. 31 u b molu zadivio je okupljenu publiku koja je s najvećom pozornošću i uživanjem pratila glazbeni biser u tjednu Dana Gjalskog. Umjetnica je svojom nevjerojatnom lakoćom sviranja, umjetničkom uživljenošću, energičnošću, vještinama i umijećima sviranja stvorila dojam da oko nje ne postoji nitko i ništa – samo ona i klavir koji se stapa s njezinim prstima i postaje čaroban instrument u njezinim rukama. Virtuoznost u nastupu izazvala je divljenje okupljenih koji su velikim aplauzom nagradili glazbenicu. U igri bijelih i crnih tipki Mia Miljković Đuzel svojom je glazbenom čarolijom predala publici najljepši poklon –energiju, dojam, umijeće, virtuoznost, ljepotu,vrhunsku glazbuza pamćenje.

Tina Marušić

Fotografija preuzeta s internetskih stranica

Dodano:
23. 10. 2019. u 8:51

Autor:
urednik