Novosti i najave

Njuške Teatra Exit na zabočkim daskama

Ovogodišnje kazališno gostovanje na Danima Gjalskog – predstava Njuške Teatra Exit izvedena je u Multimedijalnoj dvorani 21. listopada čak dvaput. Predstava u režiji Matka Raguža, u trajanju od 90 minuta, premijerno je izvedena 2013. godine, a nastala je prema predlošku teksta The Dog Logs Christophera Johnsona u prijevodu i adaptaciji Ines Matić i Janka Rakoša.

Janko Rakoš jedan je od glumačke trojke, uz Enesa Vejzovića i Filipa Križana, koji izvrsnim glumačkim tjelesnim i glasovnim metamorfozama dočaravaju različite pasmine i karakteristike pasa, njihovih priča, sudbina i odnosima s ljudima-vlasnicima. Upravo su gluma, scenski pokret (suradnica Ksenija Zec) i izvrstan glumački spoj najveći adut ove predstave. Monolozima iz psećih perspektiva dočaravaju se položaj pasa u ljudskim životima, potreba za suživotom, a nerijetko i neodgovornost i nerazumijevanje čovjeka prema njegovu najboljem i najvjernijem četveronožnom prijatelju. Od tragične priče rotvajlera Borisa koji pojede otrov iz pseće zdjelice, serviran od vlasnika nakon napada na dva mješanca iz susjedstva, njegova kajanja, tuge i pomirenosti nad sudbinom; ležernijih i komičnih priča engleskog hrta i bezuspješnog lova na zeca; ljubavnih zavrzlama mješanaca; policijskih njemačkih ovčara ili pak hrvatskog ovčara – čuvara stada; sudbine u šinterajima do potresne priče zlatne retriverice koja je usmrtila svoje štence, predstava otvara niz pitanja o psećem ponašanju, osobnostima, specifičnostima i povezanosti s čovjekom. Najbolji su bili oni monolozi inspirirani istinitim pričama poput povezanosti pokojnog glumca Predraga Vušovića-Pređe i njegova psa Puta koji su svaki dan zajedno odlazili u kafić. Izmjenjujući uloge, glumci su mijenjali kostime u izvrsnom aranžmanu Marite Ćopo, a svojom su jednostavnošću i multifunkcionalnošću izvrsno i duhovito prikazali pseće karakteristike. Vrlo jednostavna i nenametljiva scenografija, koju potpisuje Matko Raguž, istaknula je glumačke preobrazbe, s video projekcijama (Vice Rossini, Marino Frankola, Dragan Micić) u sredini koje prikazuju naizmjence različite pse, njihova imena, dob, dijelove sudbina. Gledatelj sam popunjava praznine i pokušava izgraditi priču te dohvatiti poruku koja je u videima razlomljena u komadiće naoko nepovezanih slika.

Predstava Njuške jest i humoristična i ozbiljna i poučna; ona je podsjetnik da zagrlimo svoje kućne ljubimce kad dođemo kući i cijenimo njihovu ljubav i davanje cijelih sebe za trunku našeg vremena, osmjeha i pažnje.

Fotografija preuzeta s internetskih stranica
Fotografija preuzeta s internetskih stranica

Tina Marušić

Dodano:
22. 10. 2020. u 10:05

Autor:
urednik