Novosti i najave

Dodjela Nagrade Gjalski za učenike srednjih škola u duhu angažiranosti i mladenačkoga aktivizma

Svečana dodjela Nagrade Gjalski učenicima srednjih škola Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije održala se 21. listopada u Galeriji grada Zaboka s početkom u 17,00 sati. Koordinatorica programa Dinka Tomašković-Presečki naglasila je regionalni karakter Nagrade povezavši ga s temom Književnoznanstvene tribine koja je u središtu također imala odnos regionalizma i nacionalizma u Gjalskijevim djelima. Povezanost dviju županija, Krapinsko-zagorske i Varaždinske, nije slučajna, već snažno utemeljena na biografiji Ksavera Šandora Gjalskog koji je, s članovima svoje obitelji, povezan školovanjem i poslom uz Varaždin i Varaždinsku županiju. Koordinatorica Dinka Tomašković-Presečki iznijela je i inicijativu i prijedlog za proširenjem natječaja na Koprivničko-križevačku županiju kako bi se glas o Gjalskom i njegovu književnom utjecaju proširila u cijeloj regiji.

Ove su godine na natječaj pristigla 33 literarna rada iz 12 srednjih škola, a Prosudbeno povjerenstvo za dodjelu Nagrade čine profesorica i književnica Sanja Ždralović (predsjednica) i članice Irena Labaš-Veverec i Ljubica Anđelković-Džambić, s bogatim iskustvom u području obrazovanja, književnosti i stvaralaštva. Predsjednica žirija Sanja Ždralović jasno je i precizno obrazložila odluku Povjerenstva o pohvaljenim i nagrađenim laureatima i njihovim ostvarenjima. Naglasila je pritom kako je iz godine u godinu odluka sve teža jer mladi pisci sazrijevaju i uvijek iznova iznenađuju svojim stilom, zrelošću, pristupima, temama, stoga i ne čudi što je prisutna vrlo tanka granica između pohvaljenih i nagrađenih radovima i između onih izdvojenih i najboljih. Teme koje su ove godine prevladavale u radovima mladih spisatelja jesu bunt protiv manjkavosti suvremenog društva, uloga književnosti u društvu, izazovi s kojima se susreću tinejdžeri, vršnjačko zlostavljanje, utjecaj društvenih mreža, kajkavski tekstovi s lokalnim motivima. Ovogodišnji pohvaljeni radovi su:

1. pohvala (izdvojeni i istaknuti rad): Ne dirigieraju ruke tobu, Laura Završki, 3. r.

Srednja škola Zlatar

mentorica: Marina Rod Kralj

Autorica Laura Završki u svojem se radu referira na Marinkovićeve „Ruke“ i tako i ona daje suprotne osobnosti desnoj i lijevoj ruci, istaknute i u dijalektalnim razlikama, jedna je štokavska, a druga kajkavska, a te razlike treba pomiriti kroz uspješno mijenjanje perspektiva. Pohvaljena je i učenica Elena Matejaš (4. r.) za svoj rad „Najljepši dani“ (Srednja škola Zlatar; mentorica: Kristina Belko Krsnik) u kojem koristeći se sarkazmom, ali i duhovitim obratima, autorica opisuje „muke po srednjoškolcu“ istaknute frazom „Ovo su ti najljepši dani, uživaj dok možeš!“ Učenica Lea Mraz (4. r.) u pohvaljenom radu „U afektu“ (Gimnazija Antuna Gustava Matoša, Zabok; mentorica: Dinka Tomašković-Presečki) ističe lik neshvaćenog revolucionara koji dijalogizira s književnim velikanima i otvara pitanje otkuda bunt dolazi danas. „Puževa kućica“ naslov je pohvaljenog rada učenika Hrvoja Debeljaka (4. r.) iz Srednje škole Pregrada (mentorica: Danijela Barilar Šterbal) u kojem se lik Puževe kućice odnosi na marginalizaciju drugačijih i preispituje lažne profile na društvenim mrežama u situacijama potrebe za prihvaćanjem i pripadanjem. Učenica Margareta Bencek (4. r.) napisala je rad „Stoji grad“ (Srednja škola Novi Marof; mentorica Svijetlana Spudić Grđan) koji problematizira težinu Domovinskog rata ispunjenu osobnim iskustvom posjeta Vukovaru i iskustvima oca veterana. Iz Srednje škole Oroslavje (mentorica: Marija Ubrekić) pohvaljena je učenica Magdalena Blagec (4. r.) za rad „Istrošene cipele“ u kojem se autorica poigrava doslovnim i metaforičkim značenjem u svijetu mlade žene koja želi ispuniti sva očekivanja koja se pred njom nalaze. „Orahova ljuska“ učenice Maje Bregović (4. r.) iz Srednje škole Ivanec (mentorica: Maja Držaić) donosi noir atmosferu, sliku noći i egzistencijalnih pitanja kroz preispitivanje likova i mističnost trenutka. Dvije zadnje pohvale istaknute su zajedno jer su pisane kajkavskim dijalektom: radovi „Fala“ učenice Dine Janđel (3. r.) iz Gimnazije Antuna Gustava Matoša, Zabok (mentorica Nikolina Tuđa Svečak) i „Trač parti“ učenice Lee Beber (3. r.) iz Srednje škole Pregrada (mentorica Danijela Barilar Šterbal) donose osebujne likove iz svakodnevice.

Ovogodišnji nagrađeni laureati jesu:

1.nagrada: Književni rulet, Željka Hazulin, 3. r.

Gimnazija Antuna Gustava Matoša, Zabok

mentorica: Nikolina Tuđa Svečak

2.nagrada: Najpoznatiji zagorski projekt, Roko Knezić, 3. r.

Srednja škola Oroslavje

mentorica: Karmela Šafarik-Todorović

3.nagrada: Dosta je! Rina Pavić, 2. r.

Srednja škola Pregrada

mentorica: Ana Planinc

Trećenagrađeni rad autorice Rine Pavić kroz dramski oblik donosi probleme sadašnjosti koji predstavljaju izazov cjelokupnom društvu, buntovnički pristup poput manifesta, u kojem se preispituju problemi i njihova rješenja kroz perspektive mladih generacija. U radu se ističu dinamičnost, napetost i strukturna zaokruženost. Rad je na dodjeli predstavljen u obliku radijske drame u kojem su, osim autorice, sudjelovali i njezini školski kolege i tako iznenadili publiku koja se povukla u svoja razmišljanja i uvukla u svijet mladenačkoga manifesta i pobune. Učenik Roko Knezić predstavio je svoj drugonagrađeni rad koji duhovito i neočekivano povezuje pravila pisanja projekta i berbu grožđa pritom izvrsno koristeći svoj kajkavski dijalekt. Prvonagrađena učenica Željka Hazulin osvojila je žiri tajanstvenim svijetom svečane dvorane u kojem se potpuno neočekivano odvija književni rulet. U napetoj radnji autorica se poigrava intertekstualnošću, a citati književnih velikana preuzimaju ulogu poante i podsjećaju na svevremenost riječi u zloslutnoj igri ruleta. Rad je predstavljen dramskim ulogama koje se preuzeli autoričini školski kolege, a autorica je bila u ulozi pripovjedačice.

Priznanja i nagrade učenicima i mentorima dodijelile su članica Povjerenstva Irena Labaš Veverec i tajnica Manifestacije Andreja Šagud, a ponos na licima dobitnika nije se mogao skriti. To i ne čudi s obzirom na to da je publika mogla čuti izvrsne, poticajne, promišljene i zrele radove koji su oduševili svojim stilom, temama, promišljanjima, pristupima i strukturom. Za glazbeni intermezzo pobrinule su se učenice Lea Mraz na klaviru i Marija Miketić na violini koje su izvele skladbu Labud“ Camillea Saint-Saënsa.

Čestitamo svim učenicima i mentorima na izvrsnosti, maštovitosti, stvaralaštvu koje ostavlja pisani trag za budućnost!

Tina Marušić

Dodano:
21. 10. 2021. u 23:02

Autor:
Nino