Novosti i najave

Promocija jubilarne PoZiCe u duhu ljekovite moći knjige

Ovogodišnja promocija jubilarne 25. Pozice – zbirke nagrađenih i pohvaljenih prošlogodišnjih literarnih i likovnih radova učenika triju prijateljskih gradova – Poreča, Zaboka i Crikvenice održala se u petak 22. listopada u Galeriji grada Zaboka. Za atraktivan, dinamičan, prpošan, vedar i sceničan početak zaduženi su bili učenici Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok koji su sa svojim mentoricama, profesoricama Šteficom Zajec Stanić i Davorkom Varžić pripremili modnu reviju kojom su se prezentirali završni radovi dizajnera odjeće – generacija 2019./2020. U opisu projekta mentorica Zajec Stanić navodi da su haljine inspirirane domaćim i stranim umjetnicima (poput Slave Raškaj, Ivana Rabuzina, Vaska Lipovca, Alana Hranitelja, Antonija Gaudija), a autorice modela pokazale su svoje nadahnuće umjetnikom, njegovim likom i djelom kroz elemente forme, kroz teksturu i modni dodatak.

Unatoč i usprkos izazovnim dvjema godinama, i ove godine zainteresirana publika okupila se kako bi se obilježilo i proslavilo novo izdanje Pozice koja sadrži 47 literarnih i 53 likovna rada. Pokrovitelj je Grad Poreč, a glavna urednica Irides Zović, ravnateljica Gradske knjižnice Poreč koja nažalost nije bila prisutna na događaju, kao ni učenici – Porečani i Crikveničani koji su nam se ipak obratili – na daljinu. Upravo je u gradu Poreču započela priča o Pozici, njezinim temeljima i začetcima koji se povezuju uz Dragu Orlića, jednog od osnivača PoZe i prvog urednika ove vrijedne riznice radova od 1997. Novinar, pjesnik, književnik, publicist, slikar, promotor gastronomije i svestrani kulturni djelatnik, naš dragi prijatelj i suradnik  napustio nas je nažalost u svibnju ove godine. Odali smo počast gospodinu Orliću minutom šutnje za vječnu uspomenu i sjećanje na njegovu osobnost, njegov rad i našu prijateljsku suradnju.

Organizatorica promocije, profesorica Tina Marušić, predstavila je Pozicu i osvrnula se na važnost očuvanja tradicionalnog okupljanja i izmjenjivanja iskustava te naglasila kako su ovakvi susreti važni i nadasve poticajni i za učenike i za njihove mentore. U Godini čitanja knjiga ima ljekovita svojstva, a pogotovo mladim ljudima znači kao važna podrška u jačanju samopouzdanja, što i urednica Zović ističe u svom Predgovoru. Raznolikost tema i autorovih preokupacija obogaćuju naš svijet i potiču nas na razmišljanje i gledanje iz više perspektiva – pogotovo iz perspektive mladih osoba u razvojnoj dobi koji se susreću s mnogim izazovima današnjice. U tome im pomažu mentori bez čijeg usmjerenja, stručnosti i svakodnevne podrške ovoga svega ne bi ni bilo. Iako, nažalost, učenici i mentori iz Poreča i Crikvenice nisu prisustvovali promociji zbog i dalje aktualnih epidemioloških mjera, poslali smo im kopnene pozdrave, a neke učenike čuli i na snimkama poslanih s morskih strana. Svoje su radove tako predstavili i pročitali Porečanka Naja Jugovac i Crikveničani Duje Car, prvonagrađeni učenik u kategoriji osnovnih škola iz Osnovne škole Vladimira Nazora, Mauro Jurković, trećenagrađeni učenik iz Osnovne škole Zvonka Cara i Maja Perhat, najbolje rangirana učenica iz Srednje škole dr. Antuna Barca. Uživo se predstavila prošlogodišnja dobitnica 1. Male nagrade Gjalski Sara Premerl Peštaj, učenica Osnovne škole „Ksavera Šandora Gjalskog“. Sara je nagrađena za rad „Samo zidovi znaju istinu“ pod mentorstvom profesorice Lucije Mlakar. Učenica Karla Omerza, prošlogodišnja dobitnica 2. Male nagrade Gjalski iz Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog pročitala je svoj rad „Graja v kokošinjcu“ pod mentorstvom profesorice Tine Marušić, a iz Osnovne škole Oroslavje predstavila se učenica Antonija Duh koja je pročitala  trećenagrađeni rad „Osveta“. Antonijina je mentorica naša draga kolegica profesorica Vesnica Kantoci. Prošlogodišnja prvonagrađena učenica Nagrade Gjalski za učenike srednjih škola jest Marija Ban, učenica Gimnazije Antuna Gustava Matoša koja je ponovno oduševila svojim radom „O dvosjeklim riječima“. Marijina je mentorica profesorica Dinka Tomašković Presečki. Očekujući i predstavljanje trećenagrađene srednjoškolke Laure Završki iz Srednje škole Zlatar i čitanje rada „Jen dan h mojemu životu“, pod mentorstvom profesorice Marine Rod Kralj, iznenadno smo saznali da je učenici propisana samoizolacija.  

U glazbenom dijelu iznenađenja učenica Glazbene škole pri Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog Katja Hren izvela je na klarinetu skladbu Fantasystyke Carla Nielsena u pratnji profesora Ivana Škreblina na klaviru. Katjina je mentorica profesorica Martina Deščak koja je mentorirala i učenicu Lanu Škreblin koja je na klarinetu izvela skladbu Locomotive suite Colina Cowlesa, također u klavirskoj pratnji profesora Ivana Škreblina. Glazbeno opuštanje uz izvedbu Gambaro 21 capricci etida broj 21 učenice Magdalene Škreblin iz Glazbene škole pri Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok na klarinetu pod mentorstvom profesora Alena Kundiha zaokružilo je večerašnju svečanost.

Hvala svim učenicima i mentorima, svim sudionicima, spisateljima i čitačima, a posebna zahvala ide i voditeljima, mladim studentima Janu Grabrovečkom i Jeleni Ivić koji su se rado odazvali i izvrsno vodili program!

PoZiCa suradnički, prijateljski i umjetnički spaja gradove Poreč, Crikvenicu i Zabok te promovira i popularizira učeničke osnovnoškolske i srednjoškolske likovne i literarne radove. Ona je najbolji dokaz da sve što ima kvalitetne temelje opstaje u vremenu i prostoru. Naša 25. po redu Pozica je ovdje usprkos zahtjevnim vremenima, daljinama, razmacima, a očekujemo da će nas ponovno okupiti i sljedeće godine – nadamo se, uživo!

Tina Marušić

Dodano:
23. 10. 2021. u 9:10

Autor:
Nino