Novosti i najave

Uzaludni sijač – Ostaju nam uvijek umjetnost i priroda

U Galeriji grada Zaboka u ponedjeljak 18. listopada s početkom u 18,00 sati otvorenjem izložbe Uzaludni sijač višestruko nagrađivane slikarice i grafičarke Biserke Baretić svečano je otvorena ovogodišnja Kulturna manifestacija „Dani Ksavera Šandora Gjalskog“ kojima svake godine ujesen započinju višednevni praznici kulture i okupljaju građane i goste u mnogobrojnim zabočkim prostorima. Okupljanje publike u ovim izazovnim vremenima, vremenima kada nam najviše trebaju umjetnost, njezine ljepote, ljudski kontakt i razmjenjivanje mišljenja, duhovne preobrazbe i komunikacija, doživljaji te osjetilnost, znače i pobjedu Umjetnosti koja nam ostaje. Umjetnost i priroda – ono je što ostaje i čemu se uvijek vraćamo.

Voditeljica programa i Galerije grada Zaboka Bojana Birač istaknula je 2021. godinu kao Godinu čitanja pod sloganom „Čitajmo da ne ostanemo bez riječi“ na „velikoj pozornici“ gdje će se u tjedan dana odvijati raznovrsni umjetnički i kulturni programi. Simbolika je još i veća jer se u ovom tjednu promovira i časopis Republika posvećen Književnoj nagradi „Ksaver Šandor Gjalski“. Svoje zadovoljstvo podijelio je i gradonačelnik grada Zaboka Ivan Hanžek koji je istaknuo važnost uključivanja ljudi, publike, posjećenosti u svojevrsnoj „gladi za kulturnim manifestacijama i događanjima“. Čestitao je i ovogodišnjem laureatu Zoranu Feriću za roman „Putujuće kazalište“ kojim nastavljamo obilježavati Godinu čitanja i višedesetljetnu dodjelu velike književne nagrade.

U svijetu likovne kritike i ove je godine središnju riječ imala kustosica izložbe i autorica Predgovora Katalogu Iva Körbler koja je istaknula specifično slikarstvo Biserke Baretić, prisutno u hrvatskom modernom i suvremenom slikarstvu  kao slikarstvo koje „usisava“ svojom istovremenom „predivnom i stravičnom ljepotom“. Ističe srce i tijelo kao fizičke i dušu i um kao osjetilne preokupacije autoričina slikarskoga opusa u kojem se autorica ne ustručava proniknuti u dubinsko, istovremeno mračno i svijetlo, mitsko i arhetipsko. Povezano s današnjim vremenima koje nerijetko osjećamo i doživljavamo kataklizmičkim, autorica vraća našu svijest prirodi i umjetnosti, krajnjem utočištu u kojem će svatko od nas pronaći svoj unutrašnji mir.  

U ime umjetnice okupljenoj se publici obratila njezina kći, književnica Sibila Petlevski, koja nam je prenijela doživljaje umjetnice, njezine „djeliće duše“ i slavljenje kulture u Zaboku iako nas dijele daljine.

Župan Krapinsko-zagorske županije otvorio je izložbu nazvavši slikaricu Biserku Baretić „likovnom divom“ i istaknuo važnost Manifestacije za cijelu županiju. Za glazbeni ugođaj pobrinuo se zagrebački kantautor Zvonimir Varga koji je na gitari izveo četiri skladbe između kojih su u središnjem dijelu izvedene „Ne dam te nikom“ i „Noćna pjesma“, a dvjema autorskim skladbama iznenadio je i zaokružio večerašnje svečano otvorenje.

Tina Marušić

Dodano:
19. 10. 2021. u 9:45

Autor:
Nino

Prethodna vijest: