PoZiCa

PoZiCa

PoZiCa je zbornik literarnih i likovnih radova učenika osnovnih i srednjih škola prijateljskih gradova Poreča, Zaboka i Crikvenice.

Inicijativu je pokrenuo grad Poreč 1997. godine, Zabok je prihvatio i po prvim glasovima imena gradova zbornik je nazvan PoZa. 1999. godine pridružuje nam se Crikvenica i dobili smo PoZiCu!

Svake godine zbornik se objavljuje pod pokroviteljstvom jednog od gradova (Poreč, Zabok, Crikvenica), a uredničke poslove obavljaju mr. sc. Irides Zović iz Poreča, prof. Sonja Keča iz Zaboka i prof. Marija Gračaković iz Crikvenice. Ove se godine objavljuje 9. broj u Crikvenici.

PoZiCa se sastoji od tri cjeline , a svaka predstavlja najuspješnije učeničke literarne radove u protekloj školskoj godini pojedinog grada. U Poreču se radovi odabiru na natječaju Laurus Nobilis (hrvatski i talijanski jezik), u Zaboku su to radovi nagrađeni Malom nagradom Gjalski te Nagradom Gjalski za učenike srednjih škola, a u Crikvenici su organizirana međuškolska natjecanja. U PoZiCi se nalaze i izabrani likovni radovi učenika ova tri grada.

Svake se godine PoZiCa predstavlja u Zaboku tijekom trajanja Dana K. Š. Gjalskog. Svrha ovog projekta je poticanje osnovaca i srednjoškolaca na kreativnost, širenje prijateljstva te bolje razumijevanje naših različitosti.