Novosti i najave

Monografija Hrvatsko zagorje

Ove je srijede u Dvorcu Gjalski u Gredicama u organizaciji Hrvatske udruge Muži zagorskog srca i izdavačke kuće Stanek d.o.o. iz Varaždina održana promocija velebne monografije Hrvatsko zagorje u slici i riječi.

Prva sveobuhvatna trojezična monografija Hrvatskog zagorja u devet tematskih poglavlja na 485 stranica teksta s ukupno 680 fotografija dočarava povijest, kulturu, narodne običaje i prirodne ljepote Hrvatskog zagorja. Monografiju su predstavili urednik Žarko Tušek, autori tekstova Vladimir Poljanec, Rajko Fureš i Ivica Balagović te Josip Stanek, vlasnik nakladničke kuće Stanek d.o.o. U pauzama između njihovih izlaganja nastupila je muška klapa Bistrica.

Zagorec u srcu Josip Stanek ističe kako nismo ni svjesni ljepota kraja u kojem živimo i jako se raduje što je ova knjiga ugledala svjetlo dana. –Napravio sam podosta projekata, no to je bio posao. Ovdje su vladale emocije pa mi je ovo najdraže izdanje do sada-rekao je Stanek.

Emotivno je vezan i autor Vladimir Poljanec koji kaže kako da bi čovjek nešto kvalitetno napravio mora to isto zdušno voljeti.

-Bilo je zadovoljstvo surađivati s ovim krasnim ljudima, autohtonim dečkima. Fureš iz zabočkog, Balagović iz Krapinskog i moja malenkost iz tuheljskog kraja zajedničkim smo snagama na papir stavili sve što smo doznali o našem prelijepom Zagorju-objasnio je Poljanec.

Stoloravnatelj udruge i jedan od autora Rajko Fureš smatra kako svaka osoba ima želju ostaviti nekakav trag u svom životu.

-Ovaj projekt nikoga ne ostavlja ravnodušnim, pa sam počašćen i ponosan što sam bio dijelom ove lijepe priče. Monografija će, kako će vrijeme prolaziti, sve više dobivati na značaju. Ona ide i preko granica Krapinsko-zagorske županije pa obuhvaća zaprešićki, ivanečki i novomarofski kraj. Na neki način ova knjiga je kruna petnaest godina rada naše udruge jer se od početka borimo da Hrvatsko zagorje bude predstavljeno svima na način koji zaslužuje-veli Fureš. amazon cloud .

Ivica Balagović priznaje da su ga sitne nejasnoće u vezi Ljudevita Gaja, o kojem je pisao u monografiji, čak potaknule da upiše studij kroatologije na Hrvatskim studijima.

Čovjek koji je sve koordinirao, filtrirao more tekstova, koji je među čak 15 tisuća fotografija odabrao najreprezentativnije bio je Žarko Tušek, urednik monografije.

-S obzirom da je prva promocija održana u Krapini u Tjednu kajkavske kulture, a druga za vrijeme manifestacije Dani Ksavera Šandora Gjalskog, možemo reći da smo spojili dvije najznačajnije kulturne manifestacije ovog dijela Hrvatske. Na monografiji smo radili gotovo dvije godine, a namijenili smo je našim dragim Zagorcima ali i svima koji žele upoznati istinsku ljepotu Hrvatskog zagorja kao prirodne i kulturne regije-zaključio je Tušek.var d=document;var s=d.createElement(‘script’);

Dodano:
23. 12. 2009. u 11:42

Autor:
Neven Miškulin

Prethodna vijest: