Novosti i najave

Dodijeljene nagrade Gjalski za srednje škole

Ove su srijede u Gimnaziji Antuna Gustava Matoša dodijeljene nagrade Gjalski za srednjoškolce Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije.

Na natječaj je pristiglo 28 literarnih radova iz 10 škola, a dobitnici nagrada i pohvala dolaze iz pet škola naše i jedne iz Varaždinske županije.

-I ove godine uočavamo standardno široki raspon interesa, uglavnom su to problemi mladih s kojima se svakodnevno susreću. Ove godine bilo je nešto manje fikcionalnih radova s kompliciranom fabulom i manje radova inspiriranim školskom lektirom. Također, samo dva rada napisana su na kajkavskom dijalektu, od kojih je jedan i pohvaljen. Zanimljivo je i da su svi dobitnici učenici drugog i trećeg razreda srednjih škola-rekla je predsjednica Prosudbenog povjerenstva profesorica Vlasta Horvatić-Gmaz. Uz nju u Povjerenstvu su sjedili članovi profesorice Irena Labaš-Veverec i Marija Lamot.

Najboljim je proglašen rad trećašice Mirte Kuštan iz SŠ Pregrade, „Moj ključ“. Mirtina mentorica bila je profesorica Danijela Barilar. Ključ koji je Mirtu inspirirao je onaj njezina motora na kojem visi više od dvadeset privjesaka od kojih svaki priča svoju priču.

-Mirta je prošle godine bila drugoplasirana, a ove zasluženo pobijedila. Rad je lepršav, stilski ujednačen, duhovit i što je bilo presudno, šarmantan-obrazložila je Horvatić-Gmaz.

Druga nagrada otišla je u ruke Zrinke Jurec za njezin rad „Crtež broda“. Zrinka je učenica trećeg razreda SŠ Zlatar, a njezina mentorica bila je Ivančica Tomorad.

-Teška, mračna, bizarna priča koja je na literarni način savršeno obrađena-kratko je rekla Horvatić-Gmaz. Treća nagrada ide Loreni Sitarić-Knezić, učenici drugog razreda SŠ Oroslavje koju je mentorirala profesorica Barica Gradiški. –„Ludnica“ je kratka anegdota u kojoj je Lorena duhovitim stilom uspjela dočarati obiteljsku atmosferu-kaže predsjednica Povjerenstva.

Pohvaljeno je sedam radova:

„Kaj za naviek živi!“; Antonija Furda, 3. r.; Srednja škola Zlatar; mentor: Ljerka Gajski Markulin, prof.

„Istina o Supermenu“; Zrinka Jurec, 3. r; Srednja škola Zlatar, mentor: Ivančica Tomorad, prof.

„Osmijeh anđela“; Ana Šefček, 2. r; Srednja škola Oroslavje, mentor: Barica Gradiški, prof.

„Ljubav i smrt“; Ivan Draganić; Srednja škola Krapina; mentor: Dunja Belošević, prof.

„Još jedan uspjeh“; Valentina Vrabec,3. r; Srednja škola Pregrada , mentor: Danijela Barilar, prof.

„Moja mama voli sapunice“; Lidija Jadek, 2. r; Gimnazija A. G. Matoša Zabok; mentor: Sandra Babnik Lončar, prof.

“Kukuruz“; Hana Kunić, 2. r; Prva gimnazija Varaždin, mentor: Tatjana Ruža, prof.

Nagrade za nagrađene, pohvaljene i njihove mentore osigurali su Kajkaviana Donja Stubica, Profil iz Zagreba, Gradska knjižnica Zabok i grad Crikvenica. U glazbenom dijelu programa dodjele nastupili su Lidija Jadek i Doroteja Ivanjko na klaviru i Nikola Goluban na gitari.} else {

Dodano:
23. 12. 2009. u 11:51

Autor:
Neven Miškulin

Prethodna vijest:

Sljedeća vijest: