Novosti i najave

Ivana Šojat Kuči ove godine najnagrađivanija hrvatska književnica

Svečano završili Dani Gjalskog

Tjedan posvećen Ksaveru Šandoru Gjalskom obilježili su umjetnici, književnici, glazbenici, glumci i likovni umjetnici. Tih dana Zabok postaje velika pozornica velikih kulturnih zbivanja, a finale i najsvečaniji trenutak je dodjela Nagrade Gjalski, godišnje književne nagrade, prestižnog priznanja piscu najboljeg proznog djela. Ove godine to je osječka književnica Ivana Šojat Kuči čiji je roman Unterstadt povjerenstvo Društva hrvatskih književnika proglasilo najboljim od 45 djela pristiglih na natječaj.

Književnici je Nagrada Gjalski uručena u osnovnoj školi K.Š. Gjalskog, gdje je goste svečanosti iz, Zaboku prijateljskih gradova, Poreča i Crikvenice te slovenske općine Puconci, kao i članove Društva hrvatskih književnika, pozdravio gradonačelnik Ivan Hanžek.

borben-vladovic-ivana-i-hanzek

Obrazloženje odluke prosudbenog povjerenstva pročitao je njegov predsjednik prof. dr. Stipe Botica istaknuvši, kako je roman Unterstadt Ivane Šojat Kuči vrhunac hrvatske pripovjedne književnosti u ovom trenutku. – To je slojevito i inovativno djelo, recentno i po tematskom odabiru i izvedbenoj teksturi: književna rekonstrukcija života u Osijeku u tijeku cijelog 20. stoljeća, usredotočena na sudbine četiriju generacija jedne velike njemačke obitelji – rekao je Stipe Botica.

Kako Nagradu Gjalski dodjeljuju zajedno Društvo hrvatskih književnika, Ministarstvo kulture i Grad Zabok, tako je 28. dobitnici Ivani Šojat Kuči plaketu s likom K.Š. Gjalskoj uručio Borben Vladović, predsjednik Društva hrvatskih književnika, novčanu nagradu Dubravka Đurić Nemec, izaslanica ministra kulture, a povelju gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek. U ime nakladnika, Frakture iz Zaprešića, nazočnima se na svečanosti obratila Sibila Serdarević istaknuvši, kako je 2010. godina Ivane Šojat Kuči, jer je, osim „Gjalskog“, dobila i nagrade Vladimir Nazor i Josip Kozarac.

s-dodjele-nagrade-gjalski

Autorica koju je uručenje nagrade, praćeno dugotrajnim pljeskom, vidljivo dirnulo, sama je vrlo upečatljivo interpretirala odlomak iz svoje knjige. – Unterstadt je osječka četvrt nastanjena njemačkom nacionalnom manjinom, a knjigu sam počela pisati, kada sam shvatila da živim okružena tim ljudima koji su zbog porijekla dugo skrivali svoju prošlost, koji su zbog toga čak promijenili prezimena, koji su nepravedno stradali, zbog jednog „čovjeka sa smiješnim brčićima“. Ti su se ljudi morali stidjeti sebe samih i to me ponukalo da počnem pisati ovu knjigu – izjavila je Ivana Šojat Kuči.

U programu svečanosti nastupio je mladi jazz-blues pijanist Jurica Vugrek, student treće godine Jazz konzervatorija u Klagenfurtu.

Dodano:
24. 10. 2010. u 21:04

Autor:
Biserka Jakšić

Prethodna vijest:

Sljedeća vijest: