Novosti i najave

U dvorcu Gjalski održana press konferencija Dana Gjalskog

“Gjalski” Ivani Šojat-Kuči

Roman Uterstadt predstavlja vrhunac hrvatske pripovjedne književnosti u ovom trenutku.

Osječka književnica Ivana Šojat Kuči primit će 23. listopada u Zaboku ovogodišnju Nagradu Gjalski za roman Unterstadt, u izdanju Frakture iz Zaprešića, koji je prosudbeno povjerenstvo Društva hrvatskih književnika proglasilo za najbolje književno prozno djelo objavljeno u proteklih godinu dana.

pressica

Prestižnu književnu nagradu autorica je osvojila u konkurenciji troje nominiranih pisaca, što je ove godine novost u radu prosudbenog povjerenstva pa, s obzirom na tajnost odluke, nije danas bila na press konferenciji. Od 45 djela pristiglih na natječaj za Nagradu Gjalski povjerenstvo je, uz Ivanu Šojat – Kuči, nominiralo Zvonimira Majdaka za roman Povratak sudbini i Josipa Mlakića za roman Čovjek koji je sadio drveće.

Kako je u obrazloženju, koje je pročitala članica povjerenstva Sofija Keča, istaknuo predsjednik Stipe Botica, roman Uterstadt je djelo koje predstavlja vrhunac hrvatske pripovjedne književnosti u ovom trenutku.

– To je slojevito i inovativno djelo, recentno i po tematskom odabiru i izvedbenoj teksturi: književna rekonstrukcija života u Osijeku u tijeku cijelog 20. stoljeća, usredotočena na sudbine četiriju generacija jedne velike njemačke obitelji – rekla je, između ostalog, Sofija Keča i dodala – to je priča i o brojnim pojedinačnim sudbinama i o općem stanju duha tog vremena, primjereno oblikovana obiteljska saga i društvena kronika.

nagradjena-knjiga

U programu ovogodišnje manifestacije Dani Ksavera Šandora Gjalskog koja počinje u ponedjeljak, 18.listopada, pažnju plijeni i samo otvorenje koje će se održati u novom galerijskom prostoru, u bivšoj tvornici ZIVT, koja je danas prostor zaštićene industrijske arhitekture. Riječ je, kako je to rekao zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek, o grandioznom kulturnom projektu i najvećem galerijskom prostoru u ovom dijelu Hrvatske. Još veće značenje daje mu donacija umjetnina Vatroslava Matejaša koja će tamo biti izložena. – Veliko mi je zadovoljstvo, što je gospodin Vatroslav Matejaš izbrao Zabok i što ćemo njegovim umjetninama koje je skupljao 50 godina dati primjeren prostor – rekao je na press konferenciji gradonačelnik Ivan Hanžek i zahvalio na angažmanu oko ove izložbe Višnji Knezoci, kustosici zagrebačke Galerije Forum i Dušanki MIkulec iz gradske uprave. Od ukupno130, pretežno slika suvremenih hrvatskih slikara, na izložbi u Zaboku bit će od ponedjeljka izloženo 30 djela iz donacije Vatroslava Matejaša.

Tihomir Vrančić, predsjednik Upravnog odbora manifestacije „Dani Ksavera Šandora Gjalskog“ s press konferencije je uputio poziv svim poklonicima umjetnosti na iznimne događaje koji ih u Zaboku očekuju od 18. do 23. prosinca.

Dodano:
15. 10. 2010. u 10:13

Autor:
Biserka Jakšić

Prethodna vijest:

Sljedeća vijest: