Novosti i najave

Počeli Dani Gjalskog

DONACIJA MATIJAŠ U NOVOJ „VELIKOJ GRADSKOJ GALERIJI“

U manje od mjesec dana realizirana je naša zamisao i mislim da sam dobro udomio svoju zbirku – rekao je Vatroslav Matijaš, koji se može pohvaliti da je 95 posto tih djela primio iz ruku autora, najeminentnijih hrvatskih umjetnika.

Novi reprezentativni prostor Velike gradske galerije, prvi put je otvoren javnosti na zadovoljstvo brojnih posjetitelja, poklonika umjetnosti koji su prisustvovali otvorenju izložbe djela iz Donacije Matijaš – Gradu Zaboku, čime je ujedno počeo i najveći kulturni događaj u gradu, „Dani Ksavera Šandora Gjalskog“.

otvorenje1

Iz neprocjenjive riznice umjetnina od 123 umjetnička djela hrvatskih autora, slika, skulptura, reljefa i grafičkih mapa, što su ih Gradu Zaboku darovali Vatroslav Matijaš i njegova kći Ana Pia, na ovoj izložbi je predstavljen najreprezentativniji odabir. Dvostruko zadovoljstvo, otvaranjem novog prostora galerije i donacijom obitelji Matijaš, izrazio je pozdravljajući prisutne gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek.

Uz Ministarstvo kulture, gradove Zabok, Crikvenicu i Poreč, pokrovitelj Dana Đalskog je Krapinsko-zagorska županija. Župan Siniša Hajdaš Dončić, otvarajući izložbu, se prisjetio da je na mjestu nove galerije nekada bio industrijski pogon. – Ovako oplemenjen nekadašnji industrijski pogon postao je mjesto kulturnih zbivanja, što je nova dimenzija u gradu – rekao je Hajdaš Dončić, a posebno ga raduje što ima ljudi poput Vatroslava Matijaša, koji darujući takva vrijedna djela dokazuju, kako u našem društvu ima još pojedinaca kojima je zajednica ispred osobnog probitka. – To nas čini ljudima – istaknuo je župan.

Vatroslav Matijaš je poznati intelektualac, rođeni Vukovarac i ugledni promotor hrvatske kulture i umjetnosti te cijenjeni galerista u Zagrebu i Samoboru, izdavač vrijednih grafičkih mapa i donator umjetnina. Bez imalo dvoumljenja, već nakon prvog kontakta sa gradonačelnikom Hanžekom on je odlučio svoju bogatu zbirku djela suvremenih hrvatskih umjetnika darovati Gradu Zaboku jer je, kako je to rekao na otvorenju izložbe, naišao na zadivljujuću operativnost. – U manje od mjesec dana realizirana je naša zamisao i mislim da sam dobro udomio svoju zbirku – rekao je Matijaš, koji se može pohvaliti da je 95 posto tih djela primio iz ruku autora, najeminentnijih hrvatskih umjetnika.

matijas

Postav izložbe Vatroslav Matijaš je povjerio povjesničarki umjetnosti Ivi Koerbler koja je načinila najreprezentativniji odabir od 123 djela iznimno bogate suvremene hrvatske likovne produkcije. – Postav izložbe je koncentriran na autore zagorskog porijekla, Ivana Lesiaka i Ivana Lovrenčića , ali je kombiniran i s mediteranskim duhom slikara poput Matka Trebotića – rekla je Iva Koerbler i posebno naglasila, kako osim informacije o kompleksnosti cijela zbirka ima i edukativnu dimenziju.

thrilerrs

U programu otvorenja izložbe i manifestacije Dani Ksavera Šandora Gjalskog nastupio je Muški vokalni ansambl Thrillers koji djeluje nešto više od godinu dana, a članovi dolaze iz više zagorskih sredina: Zlatar Bistrice, Zaboka, Marije Bistrice i Donje Stubice. Okupila ih je ljubav prema pjevanju, a želja im j publici približiti moderniji glazbeni izričaj. U tome im pomaže umjetnička voditeljica prof. Emina Peica.

Dodano:
19. 10. 2010. u 12:58

Autor:
Biserka Jakšić