Novosti i najave

Svjetlo Mediterana pod starim krovovima

Sa svjetlom Mediterana koje je zasjalo „pod starim krovovima“ Gjalskog, kako je to rekao otvarajući sinoć izložbu Matka Trebotića akademik Pavao Rudan, počela je u Zaboku manifestacija Dani Ksavera Šandora Gjalskog. Izložba je ostvarena u suradnji s HAZU, a donosi radove Matka Trebotića iz ciklusa Mediteranski zapisi koji će tek za mjesec dana biti predstavljeni zagrebačkoj, a potom i publici u Beču.

Za Matka Trebotića to i nije ništa neobično, jer je s radošću prihvatio poziv da izlaže u Zaboku. – Za mene je već Zabok velika scena, katalog je zajednički i za izložbu u HAZU i to daje krila ovoj izložbi – rekao je Matko Trebotić pohvalivši i prostor Velike gradske galerije. – Mislim da je izložba izvanredno „sjela“ i sljubila mediteranske motive s našim Zagorjem u jednu simbiozu koja stvarno pokazuje koliko je široka i koliko različita Hrvatska – istaknuo je autor.

Koncepcija izložbe Mediteranski zapisi Matka Trebotića, kao i likovni postav, djelo je Slavice Marković, ravnateljice Kabineta grafike HAZU. – Taj novi ciklus Matka Trebotića specifičan je po crtačkoj gesti koja dominira u njegovom slikarskom formatu. To je nešto zaista novo za poznavatelje njegovog djela. A oni koji ga ne poznaju uživat će u jednoj svjetlosti, u slici koja je puna svjetlosti jednog duha, znaka koji je bio specifičan u njegovom opusu, znaka križa, kvadrata, trokuta, glagoljice – rekla je o zabočkoj izložbi Slavica Marković.

Zaboku je ovo iznimna čast, rekao je pred brojnim posjetiteljima na otvorenju izložbe gradonačelnik Ivan Hanžek te pozvao sve poklonike umjetnosti da ovaj tjedan dođu u Zabok i na brojne druge kvalitetne programe. Prisutnima su se u ime Krapinsko-zagorske županije obratili župan Siniša Hajdaš Dončić, a u ime Ministarstva kulture načelnica Odjela za knjigu i nakladništvo Jelena Glavić-Perčin, dok je o iznimnom umjetniku Matku Trebotiću govorila likovna kritičarka Lilijana Domić. U glazbenom programu je nastupila vrsna harfistica Marija Mlinar.

Dodano:
26. 10. 2011. u 10:43

Autor:
Biserka Jakšić