Novosti i najave

Na konferenciji za novinare u Gredicama objavljen dobitnik ovogodišnje Nagrade Gjalski

IVAN ARALICA – PRVI I TRIDESETI DOBITNIK GJALSKOG

Na tridesetu obljetnicu Nagrade Gjalski dobitnik je književnik koji je i prvi dobitnik te prestižne književne nagrade. To je Ivan Aralica, koji je za roman Put bez sna Nagradu Gjalski dobio 1981. godine, a trideset godina kasnije najboljim književnim djelom, objavljenim u proteklih godinu dana, povjerenstvo Društva hrvatskih književnika proglasilo njegovu zbirku pripovijedaka Carske kočije. Objavljeno je to danas u Gredicama, gdje je živio i stvarao Ksaver Šandor Gjalski, u čiji spomen Društvo hrvatskih književnika i Grad Zabok dodjeljuju prestižnu književnu nagradu.

Odluku o dobitniku ovogodišnje nagrade u ime povjerenstva iznio je Đuro Vidmarović. – Pripovijetke Ivana Aralice bile su u sjeni njegovih romana, a ove sakupljene u zbirci „Carske kočije“ bljesnule su punim sjajem – rekao je Vimarović i dodao, kako Aralica cijelim svojim književnim djelom propituje ulogu pojedinca u složenim povijesnim procesima, a u „Carskim kočijama“ možda oštrije, nego u drugim djelima, naglašava odnos pojedinca i države, odnosno pojedinca i političke moći.

– Dobio sam dosta nagrada, ali nijedna nije toliko utjecala na moj život, kao Nagrada Gjalski 1981. godine , kada sam bio na dnu socijalne ljestvice – rekao je Ivan Aralica prisjećajući se lijepih doživljaja vezanih uz Zabok iz tog vremena, kada je bio nepoćudan pisac. – Ima sličnosti između mene i Gjalskog, a to je zanimanje za politiku i pripovijesti koje su na žalost danas gotovo zaboravljene u hrvatskoj književnosti – dodao je Aralica.

Zadovoljstvo, što je Nagrada Gjalski ove godine došla u ruke Ivana Aralice izrazio je njegov izdavač Ante Žužul, direktor Školske knjige, kao i urednica Miroslava Vučić koja je naglasila, da je Nagrada Gjalski skrenula pozornost na Aralicu kao pripovjedača. Nagradu će Ivan Aralica primiti u Zaboku 29. listopada.

Dodjela nagrade je najsvečaniji trenutak manifestacije Dani Ksavera Šandora Gjalskog koja i ove godine donosi mnoštvo kvalitetnih kulturnih programa i događanja, rekao je Tihomir Vrančić, predsjednik Upravnog odbora posebno zadovoljan, što zahvaljujući suradnji Grada Zaboka i HAZU, manifestacija počinje velikim kulturnim događajem, izložbom istaknutog suvremenog umjetnika Matka Trebotića u ponedjeljak, 24. listopada u Velikoj galeriji.

Dodano:
20. 10. 2011. u 17:38

Autor:
Biserka Jakšić