Novosti i najave

Čitaj i piši s piscem u kući pisca

Radionica „Čitaj i (piši) s piscem u kući pisca“ 20. listopada 2014. godine s Krležina Gvozda preselila se u Dvorac Gjalski. Poznati hrvatski književnik i gimnazijski profesor Zoran Ferić, u ulozi pisca-voditelja, i dvadeset i pet učenika zabočkih srednjih škola u kući-dvorcu čitali su ulomke iz djela hrvatskih i svjetskih suvremenih prozaista i pjesnika.

Pažljivo slušanje

Četverosatni kreativni susret u rodnoj kući Ksavera Šandora Gjalskoga spojio je tradicionalan barokni prostor dvorca i suvremenu literaturu u učenje, čitanje, razmišljanje i raspravljanje o književnosti, povijesti/prošlosti i sadašnjosti.

Književnički i učenički okrugli stol okupio je likove od šegrta Hlapića, Holdena Caulfielda, Antigone, Emme Bovary do Gregora Samse, Ivice Kičmanovića, Mersaulta, Vronskoga i mnogih drugih. Prepoznavajući se u karakternim osobinama raznovrsnih likova/dramskih osoba, mladi zaljubljenici u književnu riječ i poklonici umjetnosti čitali su i analizirali zadane ulomke iz djela uz voditeljeva poticajna pitanja. Od poznatih lektirnih djela književni luk radionice seže sve do suvremenih autora poput Thomasa Bernhardta (Podrum), Johna Irvinga (Svijet po gradu), Malcolma Lowryja (Pod vulkanom), Danila Kiša (Grobnica za Borisa Davidoviča), Miljenka Jergovića (Dvori od oraha), Raymonda Carvera (Zašto ne zaplešete), Vladimira Nabokova (Lolita; uz neobičan odabir prijevoda Davida Albaharija na srpskome jeziku), Senka Karuza (Iz prve ruke), Tatjane Gromača (Božanska dječica) te pjesnikâ Miroslava Mićanovića (ujedno i voditelja radionice kreativnoga pisanja na manifestaciji; Bazen), Drage Glamuzine (neobjavljena pjesma Meč stoljeća), Krešimira Bagića (Čovjek za radnim stolom) i Ivice Prtenjače (Čovjek sanja ranu, rana sanja čovjeka).

Piši s piscem

Na velikom korpusu žanrovski i tematski različitih književnih tekstova izmjenjivale su se različite metode, od dubinskoga čitanja tekstova, analiza pojedinih ključnih motivskih i sintagmatskih riječi, asocijativnih nizova do kreativno-maštovitih zamišljaja početaka i završetaka priča, povezivanja srodnih (interdisciplinarnih) djela na široj razini, potrage za smislom i poantom djelâ. Provokativna pitanja o aktualnim društvenim, još uvijek nerijetko tabu-temama, potaknula su i zanimljive rasprave i zaključke, a onda i želju za daljnjim istraživanjem i čitanjem.
Radionica znakovitog naziva na simboličnom mjestu zaokruženu strukturu temelji na prepletanjima prošlosti i sadašnjosti, reminiscencija i maštanja, književne prozne i pjesničke riječi, a što je najvažnije na snažnom poticaju učenika i mladih istraživača na daljnje čitanje i pisanje.

— Tina Marušić

Dodano:
21. 10. 2014. u 14:11

Autor:
Bojan Janjanin