Novosti i najave

Slikarski i crtački (auto)portreti Stipana Tadića

Izložba slika i crteža zagrebačkoga akademskog slikara Stipana Tadića otvorena je 20. listopada 2014. godine u 18.00 sati u Velikoj galeriji Grada Zaboka, čime je ujedno proglašeno i svečano otvorenje tradicionalne kulturne manifestacije Dani Ksavera Šandora Gjalskog pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Krapinsko-zagorske županije te gradova Zaboka, Crikvenice i Poreča.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uz voditeljicu Bojanu Birač, okupljenoj publici obratili su se zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek, zamjenica župana za društvene djelatnosti Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek, autor postava i predgovora katalogu Nikola Albaneže te sam autor Stipan Tadić. Od izvrsnih umjetničkih djela Stipana Tadića, jednoga od predstavnika slikara mlađe generacije, publika je mogla vidjeti crno-bijele crteže s elementima stripa i autoportrete naslikane uljem na platnu. Začudnost osebujnoga stila Stipana Tadića temelji se na prikazivanju i subjektivnoj predodžbi vlastite osobnosti u različitim situacijama i na različitim mjestima. Pritom se osobnost dijeli i preispisuje, a zatim i ujedinjuje u cjelokupnom stvaralaštvu utemeljenom na tradicionalnom slikarstvu, ali, rekla bih, realiziranom i izraženom na vrlo moderan način. Gledajući izložena likovna umjetnička djela, publika je mogla uživati u crno-bijelim crtežima, uvjetno rečeno stripovima, koji su nerijetko začudili svojom namjernom nedovršenošću, a oduševili neposrednošću. Izmjenjivanjem crteža i prevladavajuće tamnijih slikarskih autoportreta u tehnici ulja na platnu dobio se i svojevrstan dojam iznenađujućega likovnog kontrasta. Izložbu je svojim izvođenjem pjesama „Jesen“ i „U velikom stilu“ na osebujan način upotpunila mlada glazbenica i umjetnica Sara Renard.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uz vrlo dobru posjećenost izložbe – svečanoga otvorenja manifestacije Dani Ksavera Šandora Gjalskog, potrebno je naglasiti i različitu generacijsku publiku koja je uživala družeći se, komentirajući, analizirajući i pomno promatrajući Tadićeva umjetnička djela.

— Tina Marušić2

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodano:
23. 10. 2014. u 14:03

Autor:
urednik

Sljedeća vijest: