Novosti i najave

Dan Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog obilježen otkrivanjem spomen-ploče „zmaju gredičkomu“

Proslava Dana OŠ Ksavera Šandora Gjalskog počela je u 11 sati 24. listopada 2014. godine u prostoru škole namijenjenom za prigodne svečanosti. Nakon himne u izvedbi školskoga zbora, publici se obratio ravnatelj Tomislav Polanović koji je istaknuo 160. obljetnicu rođenja velikoga književnika (ujedno i obljetnica Ante Kovačića), povijest škole i njezine izgradnje te mijenjanja prostora, ali i otvorenost škole koja nudi razne izvannastavne aktivnosti. Posebno je istaknuo i djelovanje Osnovne glazbene škole i široke mogućnosti učenja raznih instrumenata, ali i potrebu nadogradnje i proširivanja školskoga prostora.

101

Postavljanje spomen-ploče Gjalskom inicirala je Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“, udruga poznata po nastojanju očuvanja kulturne baštine i dodjeljivanju zasluga važnim osobama iz hrvatske kulturne povijesti. Glavni cilj Družbe jest otrgnuti iz prošlosti i zaborava pojedince koji su zaslužni za  književno ili kulturno stvaralaštvo i za oblikovanje hrvatske državnosti. Tako je spomen-ploča simbol sjećanja i zahvalnosti velikom književniku. O školi, važnosti obrazovanja i o ulozi učitelja/profesora govorili su zabočki župnik Marijan Culjak koji je svoj govor povezao i sa simbolikom kruha kao metaforom ljubavi, hrane i ispunjenja, što je asociralo i na nedavne Dane kruha, zamjenica gradonačelnika Nevenka Gregurić koja se prisjetila i svojih školskih dana i početaka i zamjenica župana Jasna Petek koja je uputila poruku djelatnicima i učenicima. Kreativni umjetnički dio programa ni ovaj put nije izostao. Bio je to spoj glazbenih, dramskih i plesnih izvedbi, od kojih su se neke ponavljale s dodjele Male nagrade Gjalski. Školski pjevački zbor pod vodstvom Tatjane Lazović izveo je pjesmu „Lipa“, trio klarineta ponovno je izveo Mozartov „Divertimento broj 2“, a čula se i ponovno izvedba pjesme „Glazba spaja nas“. Još jedanput izvedena je lutkarska predstava „Kraljevska pusa“, a gledatelji su se prisjetili/vidjeli kralja Žurijusa koji se sastaje s prodavačima magle, znanstvenicima koji su otkrili toplu vodu i izaslanicima koji mlate praznu slamu te hrabroga viteza Jure koji spašava kraljevstvo. Učenik 8. razreda Jan Grabrovečki, pod vodstvom učiteljice Valerije Novak, uspješno je izveo monologe na temu kajkavske poezije – na repertoaru su se našle Domjanićeve „Krvave ciklame“, dijelovi iz  Krležinih „Balada Petrice Kerempuha“ i Galovićeva pjesma „Crn-bel“. Kajkavske dramske recitacije izveli su i učenici 3. razreda Područne škole Špičkovina pod vodstvom učiteljice Marije Gorički Ladišić. Hoki-Poki ples izveli su učenici 2. razreda pod vodstvom učiteljice Snježane Đurkan.

107

Na Dan škole dodjeljuju se i individualne i skupne nagrade učenicima koji su ostvarili uspjehe na županijskoj i državnoj razini. Iz područja sporta skupno su nagrađeni košarkaši i nogometaši pod mentorstvom Andrije Krmeka, odbojkašice pod mentorstvom Sanje Papišta i učenici stolnotenisači. Prvo mjesto na županijskom natjecanju iz crossa osvojila je učenica 7. razreda Laura Jurina te joj je uručena individualna nagrada kao i učenicima Vedranu Ostojiću, Janu Sente, Marti Vukić, Karlu Krznaru, Marinu Mikuljanu, Igoru Jadanu i Franji Dugorepecu koji su osvojili visoka mjesta na natjecanjima iz školskih predmeta. Nagrađen je i projekt pod voditeljstvom učiteljice Biserke Krmek „Kravata (oko vrata) u Hrvata“. Nagrađen je i Luka Budjak, učenik 7. razreda, koji je sudjelovao na državnom natjecanju u sviranju trube te likovni rad Magdalene Kušan. Učenici osnovnoškolci sudjelovali su i u znanstveno-obrazovnom programu Globe, a Pjevački zbor OŠ Ksavera Šandora Gjalskog pod vodstvom Mateje Bunčić osvojio je srebrnu plaketu. Brojni nagrađeni učenici i ove su godine pohvaljeni te su im dodijeljene prigodne nagrade kao motivacija za daljnje napredovanje, učenje i istraživanje.

106

Svečani je program završio učeničkom folklornom izvedbom, a zatim je otkrivena spomen-ploča Ksaveru Šandoru Gjalskom koja je postavljena u školskom prostoru. Nakon svečanoga programa tradicionalno je održan ručak u restoranu „Zaboky“ kojim su se zaposlenici škole simbolično zahvalili i oprostili se od umirovljenih kolega. Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskog očito drži do tradicije pa je cijeli program i dan prošao u svečanome duhu te se i ove godine Dan škole prigodno obilježio i proslavio.

– Tina Marušić

103

105

104

102

Dodano:
26. 10. 2014. u 18:05

Autor:
urednik

Sljedeća vijest: