Novosti i najave

Darko Milošić i njegovih „55 lakih komada“

U Gradskoj knjižnici Zabok u četvrtak 23. listopada promovirana je knjiga „55 lakih komada“ Darka Milošića, dugogodišnjeg profesora u Školi za umjetnost, dizajn, odjeću i grafiku. Prvo izdanje knjige svjetlo dana ugledalo je 2013. godine te je promovirano na Interliberu, a na ovogodišnjoj zabočkoj manifestaciji promovirano je drugo izdanje, simbolično objavljeno 23. travnja 2014. za Svjetski dan knjige, što svjedoči o porastu prodaje knjige i sve većoj potražnji. Naslovnicu i knjigu grafički je oblikovala Gabrijela Farčić, dajući joj vizualno jednostavan, a upečatljiv i pamtljiv izgled.

91

Tiskani tekstovi u knjizi, uz mnoge druge, objavljivani su na internetskom blogu „Gospon profesor“, a sada su napokon dobili izdanje za koje su i pisani, autorovim riječima „mišljeni“. Izdavačka kuća Sandorf i urednik Ivan Sršen, jedan od predstavljača knjige, prepoznali su vrijednost i originalnost tekstova različite tematike, stilski osebujnih i individualnih. Tekstovi su u knjizi podijeljeni na satirične tekstove, kritike i recenzije, fenomenološke tekstove i putopisne tekstove, s uvodnim Wittgensteinovim motom i zaključnim pogovorom Borisa Postnikova. Autor je naglasio i objasnio narav i književno-stilsku koncepciju tekstova u kojima se mogu pronaći intelektualne teme pisane na razumljiv način (jedna od važnih odlika dobrih pisaca!), svakodnevne teme iz života i školskoga okružja pri čemu se autor ne libi (auto)ironije i simpatičnoga humorizma. Otvorenost u temama, ideološka neopterećenost, nepripadnost jednima ili drugima, lijevima ili desnima Darka Milošića svrstava u one rijetke književnike koji ne podliježu jeftinom populizmu, političkim ili vjerskim ukalupljivanjima. To ne znači da se Milošić ne bavi tim temama i pitanjima, upravo suprotno, ali kritika je beziznimno uvijek upućena lošim stranama svih životnih aspekata, bilo onih svakodnevnih ili institucionalnih. Profesorica Sofija Keča naglasila je kako autor ne nameće svoj stav čitateljima, već progovara o društvenim problemima na vrlo specifičan, „svoj“, način o kojem čitatelj slobodno i otvoreno promišlja. Čitatelj će se nad Milošićevim tekstovima-esejima i zamisliti, ali i iskreno i neposredno nasmijati. Profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu Matko Sršen interpretirao je ulomke iz tekstova „Hrvatska šutnja“, „Kako je dr. Freud izliječio Filipa Latinovicza“, „Profesionalac“ i „Narcisoidni ste? To je ok“. Izvanredna interpretacija otkrila je više podslojeva tekstova koji, usuđujem se reći, sadrže i dramske segmente. Matko Sršen izrazio je lakoću interpretacije kvalitetnih tekstova u kojima riječi jednostavno teku, a to se itekako čulo i osjetilo. „Riječi su zaljubljene u Darka Milošića“ riječi su profesora i glumca Matka Sršena koje kratko i jasno opisuju i objašnjavaju autora i njegovo djelo.

92

Promocija knjige u Zaboku, u vrlo ugodnoj književnoj atmosferi, donijela je radost, veselje na licima onih koji vole čitati, jer je dragi nam književni svijet dobio izvrsnoga, pomalo samozatajnoga, ali samouvjerenoga autora (!) koji zna čitalačku zrelost i iskustva prenijeti na papir i pritom donijeti nešto novo, originalno, svježe, moderno i blisko. Zaključujem, referirajući se na autorovu promjenu književne paradigme na primjeru Filipa Latinovicza, da je glavni lik – sada autor Darko Milošić, itekako uspio!

– Tina Marušić

93

Dodano:
26. 10. 2014. u 17:52

Autor:
urednik