Novosti i najave

Da sam ja urednik/ca u časopisu poezije – kreativna radionica poezije na dlanu

Kišno jesensko jutro 19. je listopada u 9,00 sati u Dvorcu Gjalski okupilo 25-ero učenika – ljubitelja poezije, iz Gimnazije Antuna Gustava Matoša, Škole za umjetnost, dizajn, odjeću i grafiku i Srednje škole u Zaboku, na kreativnoj radionici  Da sam ja urednik/ca u časopisu poezije koju je kreirala i vodila poznata pjesnikinja i profesorica na Katedri za hrvatsku usmenu književnost Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu Evelina Rudan Kapec. Motivirani učenici, koji godinama sudjeluju na raznovrsnim kreativnim radionicama te tako pokazuju izniman interes za pisanu i usmenu riječ, iznijeli su svoja dosadašnja iskustva s čitanjem književnih djela, argumentirali svoje stavove o književnicima i pjesnicima, te opisali sudjelovanja na umjetničkim radionicama. Svoja dosadašnja znanja uspješno su nadogradili i na ovoj iznimno kreativnoj, zanimljivoj i edukativnoj radionici čitanja i stvaranja poezije.

Cijela je koncepcija radionice bila podijeljena u tri velika dijela od kojih svaki sadrži razne, ali povezane tipove zadataka i vježbi. Prvi je dio obuhvatio pažljivo čitanje trinaest različitih pjesama bez oznaka autora, razdoblja i konteksta koje su učenici trebali brojčano vrednovati na temelju vlastitih čitalačkih iskustava, stavova, objektivnih i subjektivnih mišljenja te zatim argumentirati svoje ocjenjivanje. Drugi dio procesa uključivao je podjelu učenika u grupe, odnosno na uredničke kolegije čiji je zadatak dogovorno i argumentirano izabrati pet pjesama koje bi oni kao urednici objavili u svojem časopisu poezije. Učenički kriteriji polazili su od tematsko-motivskoga sloja, vrste stiha, rime, samoga oblika pjesme, funkciji stilskih sredstava, virtuoznosti poetskog izraza do profila publike kojoj bi časopis bio namijenjen. Budući da učenici nisu znali imena autora pjesama, od kojih su prepoznali Nerudine, Lorcine i Šimićeve stihove, pokušali su poigrati se odgonetavanjem muškog (pjesnici) ili ženskog pisma (pjesnikinje). Izabravši i interpretirajući pjesme koje drže najboljima i umjetnički najvrjednijima, voditeljica Rudan Kapec, uz najvažnije i zanimljive podatke o autorima,  otkrila je kojem autoru pripada pojedina pjesma. Radionica je tako obuhvatila poeziju od 15. do 21. stoljeća među kojima su bili izabrani pjesnici Antun Gustav Matoš, Ivan Slamnig, Antun Branko Šimić, Danijel Dragojević, Nikica Petrak, strani pisci Federico García Lorca, Emily Dickinson, François Villon, Charles Bukowski i nobelovci Pablo Neruda, Boris Pasternak i Wysława Szymborska. Jedna među zanimljivostima i iznenađenjima radionice bila je i ta što je među pjesmama bila i jedna pjesma same voditeljice-pjesnikinje Eveline Rudan Kapec koja je nastala u okviru jedne radionice poezije. U trećem kreativnom ciklusu učenici su u ograničenom vremenu od dvadeset minuta dobili izazov napisati vlastitu(e) pjesmu(e) kao odgovor na ponuđene pjesme koje drže najboljima ili najlošijima. Kao rezultat ovoga izazovnog zadatka nastale su jedinstvene, vrlo zanimljive, inspirativne i asocijativne te promišljene učeničke pjesme kojima su pokazali zavidnu brzinu osmišljavanja poetskih izraza. (Neke od učeničkih radova, i polazišnih pjesama, nastalih na radionici možete pročitati u prilogu.) Učenici su maštovito „odgovarali“ na pjesme povodeći se za izdvojenim stihom, slikom, riječju ili potpunom promjenom perspektive lirskoga subjekta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zadovoljstvo napisanim, pa čak i doza zdrave samokritičnosti, zaokružili su ovu radionicu čitanja, osvješćivanja i stvaranja poetske riječi. Evelina Rudan Kapec preporučila je čitanje suvremenih autora od kojih je posebno izdvojila pjesnikinju Dortu Jagić, Branka Čegeca i njegovu zbirku pjesama Zapisi iz pustog jezika te Miroslava Mićanovića i zbirku Jedini posao. Cijela je radionica rezultirala dubinskim promišljanjem o poeziji (poezije), motivacijom za čitanje pjesama, kako onih starije datiranih, tako i onih suvremenih, ali je  iznjedrila i vlastite učeničke poetske ostvaraju na koje mogu biti ponosni.

Dvorcem Gjalski i ove su godine odjekivale riječi – i to one milozvučne poetske obavijene umjetničkim velom tajni i izazovima njihova odgonetavanjem.

Učenički radovi

 

Tina Marušić

 

Dodano:
19. 10. 2015. u 18:31

Autor:
urednik

Sljedeća vijest: