Novosti i najave

Raznolik program povodom svečanoga obilježavanja Dana OŠ Ksavera Šandora Gjalskog

Brojna publika okupila se 23. listopada u 11.00 sati u osnovnoj školi koja nosi ime po gredičkom književniku kako bi sudjelovala na svečanosti povodom Dana škole i prisjećanju na stvaralaštvo Ksavera Šandora Gjalskog. Bogatstvo programa u spoju glazbe, dramskih i plesnih nastupa i recitacija i ove je godine potvrdilo cjelogodišnji učenički rad i rad njihovih učitelja-mentora koji su i zaslužni za svečanu proslavu i njezino dostojno obilježavanje. Čestitke povodom proslave Dana škole uputili su zamjenica gradonačelnika Nevenka Gregurić, zabočki župnik Marijan Culjak i dožupanica Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek koji su u svojim obraćanjima iznijeli zaista i najvažniju poruku – poštivanje učitelja, (dodajem: prečesto neprimjetnih, a još više zakinutih), koji ulažu trud, snagu i znanje u odgajanju i obrazovanju djece. Upravo se njima može zahvaliti i za ovogodišnje sjajno obilježavanje Dana škole s naglaskom na koordinatoricu Valeriju Novak.

U program smo, nakon svečane himne i pozdrava ravnatelja Tomislava Polanovića, umarširali filmskom temom Indiane Jonesa u izvedbi brass kvinteta glazbene škole koji čine učenici Luka Budjak, Karlo Firšt, Hrvoje Grah, Dino Posavec i Nikola Kuhar. Školski pjevački zbor pod vodstvom Mateje Bunčić uljuljao nas je u snovite misli izvedbama skladbi Šeboj i Mak Lovre Županovića iz ciklusa Janičino najmilije cvijeće. Gjalski je najpoznatiji po svojim lirskim dugim rečenicama, ljubavi prema zavičaju, oslikavanju karaktera i ljudskih profila te nostalgičnim tonom kojim se provlači tema propadanja plemstva. Gjalskove zapiske interpretirali su učenici sedmog razreda podsjetivši na njegov specifičan prozno-lirski stil. Mnogim učenicima književnost je izvor veselja, otkrivanja različitih svjetova koji neprekidno bude maštu, u njima se probudi kreativnost i napišu jedinstvene radove od kojih su neki nagrađeni i Malom nagradom Gjalski. Profesorica Tina Marušić s učenicima 5. i 6. razreda scenski je osmislila kraću dramsku igru Dnevnik jedne gliste prema istoimenom nagrađenom literarnom radu. Tako literarni ostvaraji mogu postati i scenski upečatljive skice. Učenice Ema Kralj i Jana Šepec oduševile su publike svojom izvedbom pjesme Katarinčice s kojom su nastupile i na Krapinskom glazbenom festivalu i zasluženo dobile velik aplauz. Glazbena škola iznjedrila je i zanimljive, ali i zahtjevne skladbe Manja de Karneval Louisa Boufa u izvedbi Lucije Katić te nastup Sare Balen na klarinetu uz pratnju profesorice Marije Marić. Oni najmanji, učenici trećeg razreda PŠ Špičkovina, osmislili su slikovnicu Gabrek i Zdenček u sastavu projekta Naši zdenci. Šarmantnu scensku igru utemeljenu na slikovnici izveli su učenici Monika Jurina, Filip Tretinjak i Gabriel Kolar Kovač. Iz iste škole učenice Marta Veverec i Paula Dugorepec izrecitirale su pjesme Zlatni listopad i Žuta jesen te su nam predočile raskošne jesenje zlatno-žute boje. Cijeli su školski prostor razigrali i osvijetlili svojom izvedbom pjesme Ptican Dodo učenici 5. razreda i solisti Jana Šepec i Tin Grabrovečki, pod vodstvom Nikole Santra na klaviru, uz pratnju Magdalene Škreblin na klarinetu. Zašto i kako stvari dobivaju krila pokazala nam je plesna grupa trećeg razreda. Središnji dio programa bio je posvećen brojnim nagrađenim učenicima kojima su dodijeljene nagrade-knjige, a upravo ti učenici najbolje predstavljaju školu u područjima sporta, znanosti i umjetnosti. Pogled na prepunu dvoranu nagrađenih učenika bilo je predivno vidjeti, učenika koji svojim znanjem, radom i sposobnostima dokazuju da je uspjeh uvijek slatkoga okusa! Program je zaokružen „gitarskim dvobojem“ uz pratnju bubnja i gromoglasnim  zasluženim pljeskom!

Čestitamo svim zaslužnim učenicima i mentorima Mateji Bunčić, Marku Bobičancu, Željki Završki, Valeriji Novak, Tini Marušić, Miguelu Đugi, Mihovilu Dorotiću, Anici Ormuž, Snježani Đurkan, Sanji Papišta, Nikoli Santru, knjižničarki Antonini Jadrešin, a posebno nagrađenim vrijednim učenicima, na izvrsnom obilježavanju svečanosti koja je i ove godine pokazala najvišu razinu organizacije i ostvarenja!

 

Tina Marušić

 

Dodano:
24. 10. 2015. u 18:21

Autor:
urednik