Novosti i najave

Promovirana 19. PoZiCa i CD Zdravo i fino Zabočkih mališana

Gimnazija Antuna Gustava Matoša, koja je domaćin mnogih događaja tijekom Kulturne manifestacije, 23. listopada u 17.00 sati ugostila je i dvije promocije – promociju 19. PoZiCe pod organizacijskim vodstvom profesorice hrvatskoga jezika Tine Marušić i promociju CD-a Zdravo i fino u izvedbi Zabočkih mališana koje je vodila Jasenka Borovčak. Publika je u ovogodišnjem raznolikom programu mogla postati dijelom modnoga svijeta i glamura, poslušati zabavne, prpošne i edukativne pjesme, uživati u interpretacijama radova učenika iz Poreča, Crikvenice i Zaboka objavljenih u ovogodišnjem broju PoZiCe, zabaviti se uz scensku igru i osluškivati snagu poetskih riječi nastalih na kreativnoj radionici.

Program je započeo efektnom modnom revijom na kojoj su sudjelovale učenice iz Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok (Ema Premužak, Ema Turin, Nina Kucelj, Katarina Dumančić i Josipa Kosec), a nosile su kreativne modele haljina i modne dodatke inspirirane francuskom modom. Odjeća i modni dodatci izrađeni su za Dane odjeće 2015. u Čakovcu, autorica modela je Vlatka Mundjer, a autorica kolekcije Paulina Stiplošek. Kolekcija je izrađena na temu Futuristički vintage sa šarmom Pariza kao poveznica s Randez-vous Festivalom Francuske u Hrvatskoj, a modeli čine sintezu futurističkih tekstura i vintage dezena s provodnim motivom Pariza uz glazbenu podlogu Edith Piaf.

Ovogodišnja je urednica 19. PoZiCe profesorica Irides Zović koja je predstavila zbirku likovnih i literarnih radova učenika Poreča, Zaboka i Crikvenice. Tradicionalna struktura zbirke na tri dijela – tri grada – obogaćena je inspirativnim likovnim radovima i umjetničkim dizajnom korica sa živim i jarkim bojama. Prvi su se predstavili porečki učenici. Svoj rad pročitala je učenica Aneli Sošić Moje ime je Sadako Sasaki iz Područne škole Kaštelir (OŠ „Jože Šuran”) pod mentorstvom prpfesorice Jadranke Lukić, Dora Hrelja iz SŠ „Mate Balota” pročitala je rad Salem (mentorica Anči Ritossa Blažević), a svoje radove na talijanskome jeziku pročitali su Tiziana Brčić La marionetta abbandonata iz TOŠ/SEI „Bernardo Parentin” (mentorica Ester Grubica) i učenik Rendy Radin Per mi un cafè iz Turističko-ugostiteljske škole „Anton Štifanić” (mentorica Milena Cvitan). Crikvenički su se učenici predstavili radovima U životu moram podnijeti dvije, tri gusjenice ako želim upoznati leptire (prema citatu iz Maloga princa A. de Saint Exupéryja) koji je napisao Antonio Jurčić iz OŠ Vladimira Nazora (mentorica Jasmina Manestar), Čovječe, i ti si jednom bio dijete koji je napisala učenica Veronika Horvat iz OŠ Vladimira Nazora (mentorica: Jasmina Manestar) i Ja u oluji – oluja u meni učenice Tare Krmpotić iz OŠ Zvonka Cara (mentorica Marijana Marić-Tonković). Predstavnici Hrvatskoga zagorja bili su David Podhraški, učenik iz OŠ Sveti Križ Začretje i ovogodišnji pobjednik Male nagrade Gjalski, s radom Moja prva detektivska priča (mentorica Monika Šalec) i Katarina Plancutić, bivša učenica SŠ Zlatar, a današnja studentica geografije, s radom Ves gad (mentorica Ljerka Gajski Markulin).

Glazbeni su program svojim zvonkim glasovima uljepšali Zabočki mališani koji su nas uvjerili da je zdravo i fino ipak moguća kombinacija pa nas i namamili na zdrav i ukusan način prehrane. Projekt Zdravo i fino Društva naša djeca Zabok i Dječjega gradskog vijeća obuhvaća kuharicu i CD, a cilj mu je promovirati, odgajati i obrazovati djecu i mlade o zdravoj prehrani, stjecanju zdravih prehrambenih navika i zdravih stilova života. Tekstove pjesama S CD-a Zdravo i fino pisala su sama djeca, članice Dječjega gradskog vijeća, Marija Gebert i Ema Smolić te volonterka DND-a Zabok Danijela Jadan, a uglazbili su ih glazbeni producent Toni Eterović, koji potpisuje i aranžmane pjesama, zabočki blues glazbenik Tomislav Goluban i voditeljica Zabočkih mališana Jasenka Borovčak. Predstavili su pjesme Juha, koja je namijenjena najmlađima, i Zdravo puno više, otpjevali nam što se nalazi u njihovu Eko-vrtu, pjesma Čaj  asocirala nas je na topli napitak u kišne i prohladne dane, a nastala je u suradnji sa zabočkim blues glazbenikom Tomislavom Golubanom, a pjesmama Zelenko i Ne treba nam šećer zaključili su glazbeni dio programa promicanjem zdravih ideja za naš duži i veseliji život!

Profesorica Tina Marušić s učenicima 5. i 6. razreda OŠ Ksavera Šandora Gjalskog pripremila je scensku igru Dnevnik jedne gliste temeljenu na istoimenom radu iz 2007. godine učenice Lorene Sitarić Knezić. Scenska igra odgonetava i stavlja u središte scenske mogućnosti literarnog rada, odnosno režija polazi od izdvajanja scenskih potencijala rada u obrubima humora, ideje, teme i jezične igre. Ludistični dnevnički zapis iz perspektive obične gliste postaje polazištem za učeničku igru riječima, pokretima, glasovima i zvukovima tvoreći jedinstvenu sliku anegdotskih sličica.

Kišno jesensko jutro u Dvorcu Gjalski prvog dana manifestacije Dani Ksavera Šandora Gjalskog okupilo je 25-ero učenika – ljubitelja poezije na kreativnoj radionici  Da sam ja urednik/ca u časopisu poezije koju je kreirala i vodila poznata pjesnikinja i profesorica Evelina Rudan Kapec. U zadnjem kreativnom ciklusu učenici su u ograničenom vremenu od dvadeset minuta dobili izazov napisati vlastitu pjesmu kao odgovor na ponuđene pjesme poznatih pjesnika od 15. do 21. stoljeća. Kao rezultat ovoga izazovnog zadatka nastale su jedinstvene, vrlo zanimljive, inspirativne i asocijativne te promišljene učeničke pjesme kojima su pokazali zavidnu brzinu osmišljavanja poetskih izraza. Pjesmu učenice Eme Smolić, nastale kao reakcija na pjesmu F. Villona Molitva, i vlastitu pjesmu, nastalu na pjesmu E. Dickinson Vrijeme blaži, interpretirala je učenica Anica Rumiha.

Voditelji programa Patrik Ciglenečki i Marica Sokolić uputili su u ime organizatora zahvale i čestitke posjetiteljima, profesorima i učenicima na bogatom, uspješnom i hvalevrijednom radu. Želimo im još puno uspjeha i radosti u stvaranju novih glazbenih, literarnih, likovnih i scenskih početaka! A vama, dragi čitatelji, preostaje samo da prolistate i pročitate ovogodišnju PoZiCu i uronite u svijet učeničke mašte!

 

Tina Marušić

 

Dodano:
24. 10. 2015. u 18:29

Autor:
urednik

Sljedeća vijest: