Novosti i najave

Detalji pejzaža, otisci na majicama i kratka priča – tri nove fotografsko-likovno-literarne kreacije

Da zanimanje za kreativne radionice iz godine u godinu raste, dokazuju novi originalni učenički radovi iz triju umjetničkih područja: kreativnoga pisanja, fotografije i umjetničke grafike. Ravnateljica Gimnazije Antuna Gustava Matoša, Bibijana Šlogar, istaknula je u uvodnom pozdravu i predstavljanju potrebu za otkrivanjem i razvojem novih mladih talenata.

Predstavljajući umjetničke fotografije, polaznici Fotoradionice uveli su publiku u svijet mladenačke vedrine, ležernosti, prpošne neopterećenosti i duhovitosti kratkim video-uratkom o suradnji, zajedničkom stvaranju kroz smijeh, iskustvima kojima je središte bio rad na terenu – planinarskom domu na Piclju gdje su pod umjetničkom temom Drveće i detalji nastale iznimno zanimljive i hvalevrijedne fotografije rađene različitim fotografskim tehnikama i pristupima. Spajajući prirodu i lirske pejzažne zapise u djelima Ksavera Šandora Gjalskog, otvara se panorama zagorskoga krajolika u mikro i makrodetaljima, stazâ kojima je šetao i sam Gjalski stvarajući svoju lirsku prozu nadahnut ljepotom koja ga je okruživala, kojoj se vraćao i koja mu je bila neiscrpan izvor inspiracije. To i ne čudi jer je Gjalski i sam bio strastveni fotograf. Učenici – polaznici Fotoradionice, pod budnim okom voditelja i profesionalnog fotografa Dragutina Škreblina, svojim su umjetničkim fotografijama dočarali i oblikovali svijet kroz objektiv te zaustavili komadiće vremena u slici – fotografiji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

14813212_10208978714519708_1172026259_o

 

Učenici iz Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću, pod mentorstvom profesorice Carmen Bačura Potočić, ove su se godine na Likovnoj radionici umjetničke grafike odlučili na jedan marketinški zanimljiv pothvat – odati počast liku i djelu Gjalskoga kreativnim otiscima na bijelim majicama. Osim što su učenici izložili o tehnikama i postupcima otiskivanja i dekoracije, te iznenadili podatkom da prvi otisak na majici datira iz 1939. godine iz filma Čarobnjak iz Oza, ideja majica s otisnutim simboličkim likom Gjalskoga i motivima iz njegovih književnih djela, ima veliki potencijal zaživjeti i popularizirati modne simboličke kreacije u originalnom i modernom ruhu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Već dvanaestu godinu zaredom profesor i književnik Miroslav Mićanović, kao voditelj Radionice kreativnoga pisanja, potiče nadarene učenike na stvaranje novoga, istraživanje novih književnih oblika, interpretacije i analize književnih djela, a ove je godine Put u središte kratke priče iznjedrio nova zanimljiva učenička književna promišljanja. Pročitani radovi Remek djelo, Bježim, Tijelo i Grad od dima polaze od morbidnih, začudnih tema, potrebom za šokiranjem u svijetu u kojem je šokirati gotovo i nemoguće; liričnosti i slikovitosti do začuđujućih i metaforičnih dijaloga između organa kao personifikacija čovjekovih životnih postupaka i snovitosti u obrubima zreloga humora, ali i dubinskoga promišljanja o ne uvijek tako svijetloj stvarnosti.

Uz dodjele nagrada, priznanja i diploma polaznicima radionica, uslijedilo je i jedno rođendansko iznenađenje! O čemu je riječ? Pssst! To je naša mala tajna!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tina Marušić

 

 

Dodano:
28. 10. 2016. u 0:08

Autor:
urednik

Prethodna vijest: