Novosti i najave

DAN OSNOVNE ŠKOLE U SINESTEZIJI GLAZBE, SCENSKIH NASTUPA, PLESA I NAGRADA

U okviru kulturnih događaja na zavidnoj umjetničkoj razini diljem Zaboka, koji okuplja poznate hrvatske umjetnike, u tjednu koji vrvi zanimljivostima, umjetničkim ugođajima i ljepotom umjetnosti, Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskog svake godine svoj dan obilježava svečanom priredbom, šarolikim nastupima koji iznova pokazuju učeničku i mentorsku izvrsnost u kreativnosti, originalnosti, predanom radu i ljubavi prema učiteljskom pozivu. Dan škole obilježen je 27. listopada, a svečanost, u organizaciji Dubravke Goluban Kranjčec, započela je u 11 sati himnom u izvedbi školskoga zbora.

Glazbena naobrazba učenika istaknula se u nastupima za pamćenje – višestruko nagrađeni školski zbor, koji oduševljava na svim natjecanjima diljem Hrvatske, izveo je pjesme „As the deer“ i „Man in the mirror“ Michaela Jacksona pod mentorskim vodstvom Mateje Bunčić i u klavirskoj pratnji Tajane Lazović uvodeći publiku u ozračje svečanoga slavlja, u sporijim i bržim plesnim ritmovima, lijepim usklađenim učeničkim glasovima. Nešto glazbeno drugačije izveli su učenici-Tambura trio sa skladbom narodne melodije iz Dalmacije „Monfrina“ pod mentorstvom Jakše Papafave, a čak dva brass kvinteta, pod mentorstvom Marka Bobičanca, prvi u sastavu Karla Firšta, Tomislava Tuškana, Marka Ozimeca, Hrvoja Graha i Nikole Kuhara izveo je skladbu poznatoga filmskog skladatelja Ennia Morriconea s mentorom Markom Bobičancem, i drugi u sastavu Kristine Tuškan, Ivana Gregurića, Vida Jadeka, Matije Tuškana i Leona Ivančića izveo je pjesmu “You raise me up”. Jednu od najljepših i najprepoznatljivijih narodnih pjesama Hrvatskoga zagorja „Oko jene hiže“ izvele su učenice 6. razreda Ema Kralj i Melani Sinković, u klavirskoj pratnji Nikole Santra, koje su nastupale i u glazbenoj izvedbi pjesme „Glazba spaja nas“ školske Glazbene grupe. Glazba, opijum za dušu, ne samo da upotpunjuje i obogaćuje učenička znanja i vještine, već ih spaja u kreativnim izričajima i potiče radost u srcima mnogih.

Scenskim se recitalom predstavila Dramska grupa od petnaest učenika iz petih razreda koja je uvjerljivo i sugestivno izvela „O jeseni za Gjalskoga“, pod mentorstvom Tine Marušić, scenski prikaz pjesama jesenskoga ugođaja Dobriše Cesarića, Dragutina Domjanića, Frana Galovića i Miroslava Krleže, motivirane na zvukovnosti jezika kao pokretača sceničnosti. Učenici su tako dočarali nalete jesenskoga studenoga vjetra, pripremanje mošta, padanje jesenske kiše u raznim ritmovima, vesele pjesme još veselijih vinogradara, magle koje se spuštaju na njive i dolove, slučajne prolaznike pokrivene ogrtačem, miris i okus jesenskih plodova u zaključnim rodoljubnim stihovima koji slave domaču kajkavsku riječ. Simpatije publike osvojili su učenici nižih razreda – prvašić Marko Ferdelja s recitacijom pjesme „Prvašić za 5“, kojeg je pripremila mentorica Marija Gorički Ladišić, a učenici Jakov Marković i Timotej  Gregurić s izvedbom pjesme „Prvog školskog sata“, pod mentorstvom Renate Žiger.

U plesnom nastupu sudjelovali su učenici drugih razreda koji su izveli plesnu igru „Išli smo u školicu“ istovremeno plešući i pjevajući, a nastup je osmislila mentorica Manuela Gorup.

Osim izvrsnih nastupa i predstavljanja u umjetničkim pravcima, najveći ponos škole učenici su koji su svojim znanjem, umijećem i vještinama, svakodnevnom predanošću, radom i upornošću, nagrađeni u športskim, umjetničkim, znanstvenim područjima i područjima iz nastavnih predmeta na županijskoj i državnoj razini. Pogled na nagrađene učenike koji su postigli vrhunske rezultate, usmjereni predanim mentorskim radom učitelja, u svima je pobudio neizreciv ponos i motivaciju za daljnjim radom. Nagrade učenicima uručio je ravnatelj škole Tomislav Polanović, a veliki pljesak začuo se dvoranom nakon što je zamjenica gradonačelnika Valentina Đurek objavila obljetnički dar školi koji joj poklanja grad Zabok – od sredine studenoga učenici će svoje stvari odlagati u nove ormariće, još jedan u nizu školskih noviteta.

Čestitamo svim nagrađenim uspješnim učenicima, njihovim mentorima, organizatorima događaja, dvadeset godina vođenja škole našem ravnatelju! Svim učenicima i zaposlenicima želimo sretan Dan škole uz još više uspjeha na zvjezdanim stazama rada, učenja, mašte i znanja!

 

Tina Marušić

 

 

 

 

 

 

Dodano:
29. 10. 2017. u 13:20

Autor:
urednik

Sljedeća vijest: