Novosti i najave

CRIKVENIČKO IZDANJE 21. POZICE

Tradicionalno, 21. put zaredom, u Gimnaziji Antuna Gustava Matoša u 17.00 sati, promovirana je zbirka literarnih i likovnih radova učenika Poreča, Zaboka i Crikvenice u crikveničkom izdanju još jedne zbirke najboljih učeničkih literarno-likovnih ostvarenja.

Program, u organizaciji profesorice hrvatskoga jezika i književnosti Tine Marušić, otvoren je efektnom modnom revijom učenica Škole za umjetnost dizajn, grafiku i odjeću Zabok, pod mentorstvom suradnice i profesorice Štefice Zajec-Stanić, koje su se predstavile kolekcijom kaputa i modnih dodataka u „jerseyu“, samtu i „vichy“ dezenu. Bogate teksture rađene su ručno – koncem i inspirirane su kružnim motivom zalistavca – motiva s narodne nošnje Srednje Dalmacije. Stilizacijom i razradom motiva dobiveni su suvremeni, art – odjevni predmeti u V-silueti. Modele nose učenice Lucija Golec, Marta Tuđa, Lucija Vlašić, Valentina Šenator i Ana Potočki, a posljednji je model osvojio prvu nagradu stručnoga žirija na državnom natjecanju Dani odjeće 2016. u kategoriji Dizajn odjeće. Učenice-modeli svojim su kreacijama oduševile publiku čija je pažnja bila usmjerena na scensko-glazbeno-prezentacijski nastup.

 

U ime grada Zaboka dobrodošlicu je uputila zamjenica gradonačelnika Valentina Đurek, koja aktivno prati sve ovogodišnje programe na Danima, a u ime organizatora cijele Manifestacije goste iz Crikvenice i Poreča i okupljene Zabočane i domaćine pozdravila je Tina Marušić istaknuvši važnost očuvanja pisane riječi i poticanja mladih na stvaralačko kreiranje koje razvija i kritičko razmišljanje te mlade učenike čini i odgaja aktivnim građanima željnima znanja, usavršavanja i vlastitoga izražavanja. Upravo je PoZiCa dokaz kako prijateljski gradovi iz godine u godinu okupljaju najbolje talentirane kreativce i poput škrinjice blaga čuvaju uspomene iz njihova mladenačkoga razdoblja.  Ovogodišnji glavni urednik zbirke Karlo Jerčinović i likovna urednica Suzana Kljuš objasnili su strukturu zbirke i predstavili novo izdanje 21. PoZiCe, kvalitetom i zanimljivostima iznova bogate, tematikom i literarno-likovnim preokupacijama i tehnikama nove i originalne.

Umjetnost širi svoje pravce u bespućima ljudskoga promišljanja! Biti nagrađen i izvrstan u umjetničkom stvaranju lijepo je, no rasti iz godine u godinu i postajati zreliji i domišljatiji, napredovati i uvijek iznova stvarati, najljepše je! Kada se to osjeti u čitanju vlastitih radova ili njihovih ulomaka crikveničkih (Oriana Šabanović: „Drugačija sam, pa što?“; Mia Kalafatić: „Po njemu si sve što jesi“ i Anton Bilić: „Naše društvo pred ispitom zrelosti“) porečkih (Adrian Zbašnik: „Izmjenjivi kontrast“) i zabočkih učenika (Lucija Drempetić: „Iz dnevnika Davora P.“ i Roko Knezić: „Štefek Tabuklin i velike čude“), od kojih su neki i ponovno nagrađeni i ove godine, tada se spoznaje veličina i uloga mentora u promicanju u poticanju učeničkoga znanja i stvaralaštva.

Gostima i domaćinima-domačima glazbenu poslasticu pripremile su učenice 6. razreda Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog Ema Kralj i Melani Sinković u klavirskoj pratnji učitelja Nikole Santra sa sugestivnom i dojmljivom izvedbom jedne od najljepših pjesama Hrvatskoga zagorja „Oko jene hiže” i s pjesmom „Neka cijeli ovaj svijet” u vedroj, zaigranoj i emotivnoj izvedbi mladih pjevačica.

Neka cijeli ovaj svijet sja u suncu, sad i zauvijek! A pokretačka energija vedre mladosti, pod budnim okom iskusnih mentora, neka i dalje raste u punom cvatu do 22. PoZiCe!

 

Tina Marušić

 

 

 

 

 

 

Dodano:
29. 10. 2017. u 14:00

Autor:
urednik