Novosti i najave

EKSPERIMENTALNI NOVITETI SLIKARSKOGA BARDA VATROSLAVA KULIŠA

Poznati cijenjeni slikar Vatroslav Kuliš, nagrađivani i plodan hrvatski slikarski majstor koji iza sebe ima više od 150 samostalnih i više od 120 grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, predstavlja u zabočkoj Velikoj galeriji 23. listopada u 18.00 sati svoju izložbu radova iz ciklusa Centripetalne fuge iz 2016. i 2017. godine koja je ujedno trostruko velikoga značenja: prva je izložba postavljena u Hrvatskoj iz ovoga Kuliševa ciklusa, radovi iz ciklusa ulaze u petu godinu nastajanja i ujedno se njome svečano otvaraju Dani Ksavera Šandora Gjalskog. Među prepunom Galerijom zaljubljenika u slikarstvo i umjetnost, od najmlađih do najstarijih, događaj su podržali i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Siniša Hajdaš Dončić, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je službeno otvorio Manifestaciju, gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek i njegova zamjenica Valentina Đurek naglašavajući važnost promicanja kulture u Županiji.

Kuliš svojim poznatim preokupacijama iz mediteranskoga pejzaža poput vode, mora i mediteranske prirode u tehnici akrila na papiru donosi ekspresiju i apstrakciju kolorističke eksplozije u umjetninama-simbolima potrage za osobnom slobodom izražavanja. Kako navodi povjesničarka umjetnosti i kustosica izložbe Iva Körbler, prepoznatljivo lice na zabočkim događanjima, uvijek precizna i pedantna u tumačenjima i kritici, u radovima su zamijećena tri osnovna motiva: sunce, cvijet i vrtlog kojima uvlači i promatrača-gledatelja u bujan i žarki slikarski svijet pred kojim je nemoguće ostati ravnodušan: Ovaj je umjetnikov ciklus jedan od prijelomnih trenutaka u njegovu radu posljednjih godina, pun dinamike i nove kolorističke palete, gdje kroz istraživanje formalnih, tehničkih ili idejnih postavki slikarstva Kuliš bez straha eksperimentira s kreativnim dilemama i novim motivima.

U horizontalnim formatima, stalno eksperimentirajući s kompozicijama, potezima, bojama, višeperspektivnošću ili dinamikom izražavanja, izložene umjetnine odaju slikarskoga majstora koji iznova traga za novim ne zatvarajući se u iskušane forme. Uvijek nov i svjež, Vatroslav Kuliš implementira ljubav prema glazbi u svoje radove kojima su u središtu vrtlozi kao bujice tonova i zvukova te time spaja vizualno asocijativno vezano s auditivnim. Radovi iz ciklusa Centripetalne fuge mame promatrače u vrtloge jarkih boja, planova i struktura, s naglašenom svjetlošću, te postaju nezaobilazan dio umjetničkoga svijeta.

Okupljeni radoznali gosti ostali su iznenađeni zvukovnošću slika, ali i oduševljeni skladbama mladoga talentiranog i nagrađivanog glazbenika Jurice Vugreka koji je među ostalim skladbama prvu na klaviru  izveo Caribe Michela Camila stvarajući melodioznošću i vrhunskom vještinom beskrajnost umjetničkih mogućnosti – prepoznatljive i na slikama Vatroslava Kuliša.

 

Tina Marušić

Dodano:
24. 10. 2017. u 7:24

Autor:
urednik