Novosti i najave

Glazbena poslastica: koncert Danijela Gašparovića i Tanje Ruždjak

U sklopu manifestacije Dani Ksavera Šandora Gjalskog, mogli smo uživati u prekrasnim zvucima i melodiji uspješnih hrvatskih glazbenih umjetnika Tanje Ruždjak i Danijela Gašparovića.

Danijel Gašparović profesor je klavira na Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku, izvršni i umjetnički voditelj Umjetničke organizacije Cristoforium te direktor i osnivač tvrtke Cristoforium Art za menadžment umjetnika i usluge u kulturi. Tanja Ruždjak je uspješna hrvatska sopranistica svjetskog glasa čije nastupe nerijetko možemo vidjeti po cijelom svijetu uz pratnju navedenog pijanista, a posebno se ističe u promociji hrvatske glazbene baštine. Oboje surađuju s renomiranim orkestrima i dirigentima te uvaženim domaćim i inozemnim umjetnicima.

Kako bi nam približili nebesku melodiju, takozvanu Mélodie céleste, izveli su nam kroz operne i jazz standardne nekoliko skladbi opernih kompozitora i pijanista koji su im velika inspiracija i nenadmašivi uzori, a to su: Giacomo Puccini, George Gershwin, Antonin Dvoržak i Ivo Tijardović. Svojom su izvedbom u jednom bloku tako načinili fuziju američke, talijanske, češke i hrvatske glazbene scene kasnog 19-og i ranog 20-og stoljeća.

Uz male preinake u već objavljenom programu, u nešto manje od sat vremena izvodili su operne arije slavnog talijanskog kompozitora Giacoma Puccinia, od kojih su neke: „O mio babbino caro“, arija Laurette iz opere Gianni Schicchi i „Quando me’n vo“, arija Musette iz opere La Boheme, ali i jazz skladbe američkog kompozitora i pijanista Georgea Gershwina:  „Someone to watch over me“, „He loves and she loves“, „’S wonderful“, „Summertime“. Prema kraju koncerta približili su se slavenskim korijenima pa su tako izveli „Mesičku na nebi hlubokem“, ariju Rusalke iz opere Rusalka, kompozitora Antonina Dvoržaka, nakon čega su Gašparović i Ruždjak pohvaljeni gromoglasnim pljeskom. Kako bi cijeli koncert završili u simboličnom ruhu, odabrali su hrvatskog skladatelja Ivu Tijardovića i ariju Floramye „Daleko me biser mora“ iz njegove najznačajnije opere Mala Floraye. Tanja Ruždjak je prekrasnim vokalom zasigurno prodrla u uho svakog slušatelja koji se tada nalazio u Galeriji grada Zaboka.

Danijel Gašparović i Tanja Ruždjak svojim su prisustvom u naš grad donijeli dašak glazbenog glamura te zaslužili veliko divljenje. Na kraju koncerta posjetitelji su ostali u Galeriji i još malo se poigrali sa strukturama i instalacijama Petra Barišića nastavljajući stvarati zvukove i melodije. Ova je glazbena poslastica, kao prvo ovotjedno glazbeno događanje i šlag na torti drugome danu manifestacije Dani K. Š. Gjalskog ,  dokazala kako je umjetnost riječi i zvuka posebnost koju treba cijeniti i njegovati.

Lucija Mlakar

Dodano:
24. 10. 2018. u 14:49

Autor:
urednik