Novosti i najave

Gjalski kao nepresušna inspiracija Kreativnih radionica

Počast gredičkom gospodinu u Danima koji nose njegovo ime iskazuje se u cjelotjednoj manifestaciji, obogaćenoj mnogobrojnim kulturnim događanjima, no možda ona najveća iskazuje se u kreativnim radovima mladih naraštaja učenika srednjih škola Krapinsko-zagorske županije, a i šire, a ponekad se nađu i članovi starije generacije koje rado sudjeluju u kreativnim grafičkim, literarnim radionicama ili fotoradionici.

Tradicionalno održavanje triju radionica: Radionice umjetničke grafike, Radionice kreativnoga pisanja: Put u središte kratke priče i Fotoradionice svake godine oduševi rezultatima vrijednoga rada, poticanjem znanja i mašte njihovih sudionika, pod mentorstvom prof. Carmen Bačura Potočić, književnika Miroslava Mićanovića i fotografa Dragutina Škreblina koji ove radionice vode više od desetljeća. Promocija ovogodišnjih Kreativnih radionica održala se 24. listopada u Gimnaziji Antuna Gustava Matoša, a još jednom potvrđuje da se, uz velik trud i zanimanje mentora, na mlade prenosi duh Gjalskoga i njegova sveukupna baština.

Nakon uvodnih riječi ravnateljice i organizatorice programa Bibijane Šlogar, Radionicu umjetničke grafike predstavila je voditeljica Carmen Bačura Potočić, čija je samostalna izložba „Proces“ otvorena 23. listopada u zabočkoj Gradskoj knjižnici, pa samim time spaja svoja umjetnička iskustva i znanja koja prenosi na zainteresirane učenike. Kao i svake godine, voditeljica je uvela publiku u pojam grafike i njenih specifičnosti, grafičkih metoda i vrsta tiska. Ove godine pred trinaestero polaznika bio je poseban izazov: plošni tisak alternativnim materijalima ili kućna litografija (Al-grafija) koja se zbog svoje zahtjevnosti izvodi po prvi put na radionici. Carmen Bačura Potočić vrlo koncizno i zanimljivo objašnjava što je litografija, kako nastaje i koji je postupak njene izrade. Pritom na prezentaciji pokazuje neke od najboljih litografija poznatih umjetnika poput Tomislava Krizmana, Sergeja Glumca, Branka Angelija Radovanija ili nećaka K. Š. Gjalskoga Ljube Babića. Publika je mogla čuti zanimljivosti o litografskoj preši i o kamenoteci na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, najvećoj kamenoteci u Europi. Polaznici su većinom bili inspirirani djelima iz vremena Gjalskoga, a svoju su izložbu predstavili pod nazivom „Zimnica za Gjalskoga“ gdje su pokazali umješnost tehnike i svoje grafičke vještine. Također, na zanimljiv način voditeljica je opisala recept za kućnu litografiju u kojoj se mogu okušati znatiželjnici i pritom pokušati napraviti grafički otisak u kućnoj radinosti te se dobro zabaviti.

Da kratka priča brzo završi, ali se zauvijek pamti, dokazuje i ovogodišnja Radionica kreativnoga pisanja: Put u središte kratke priče u kojoj je sudjelovalo dvanaestero polaznika i oduševilo svojim književnim radovima. Mladi književnici u svojim radovima prepleću zrela promišljanja o sebi i svijetu, lirske zapise i anegdote, humoristične situacije i nevjerojatne obrate uz izvrsno usvojenu vještinu pisanja kratke priče, razvijenu maštu i originalnost tema. Svoje su radove pročitali Ana Gregorić („Neću više hodati noću vrtom“), Ida Matilda Repar („Ruža“), Edi Erceg („Incident sa čipsom i kantom za smeće“), Eva Pelko („Buđenje“), Marija Ban („O zanemarenim stranicama i tiskarskim greškama“), Vid Lež („Slijepa soba“) i Nada Horvat („Četiri viteza i jedna gospa“).

Učenice Sofia Krog i Doris Babić predstavile su umjetničke fotografije dvadeset i dvoje polaznika ovogodišnje Fotoradionice koja se koncentrirala na portret. Inspiracija im je bila Gjalskijeva ljubav prema fotografiji koji je često fotografirao lica ljudi. Pomoću znanja o načinu izrade prave umjetničke fotografije, koje uključuje fotografije pomoću rasvjetne plohe, perspektivu, proporcije ili kontra svjetlo, učenici su uspješno napravili vlastite fotografije fokusirajući se na detalje lica ili uočavajući njihove posebnosti. U tome im je uvelike pomogao i gost Dario Petković, profesor na Odsjeku snimanja pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, koji je objasnio povezanost stvarnosti i svijeta koji nas okružuje te priče i ideje fotografije.

Za glazbeni ugođaj vrlo uspješnih promocija zaslužni su uigrani Brass kvintet Srednje glazbene škole pri ŠUDIGO-u koji je izveo temu iz filma „Indiana Jones“ Johna Williamsa i u aranžmanu Roberta Mihovilića, pod mentorstvom Marka Bobičanca i inspirativan duet Ide Matilde Repar na klaviru i Vida Leža na gitari u pjevačko-sviračkoj izvedbi pjesme „Karma Police“ britanske rok grupe Radiohead. Na kraju svečanosti mentorima i sudionicima radionica podijeljene su zahvale i potvrde, a vjerujemo da će i nadalje sazrijevati i rasti u svojim ostvarenjima. Čestitamo na sjajnoj organizaciji i kreacijama koje će se dugo pamtiti!

 

Produkcija Radionice kreativnog pisanja 2018

 

Tina Marušić

Dodano:
25. 10. 2018. u 9:45

Autor:
urednik