Novosti i najave

Ljepota procesa u svijetu umjetničke grafike

Rijetko kada umjetnici u svojim stvaranjima prikažu proces svojega rada i sve što taj proces prati, a najčešće gledatelji vide gotove umjetničke produkte, nesvjesni tijeka stvaranja kroz koje umjetnici prolaze, a na tom putu doživljavaju razne spoznaje. Često je taj put od ideje i vizije pa do rezultata najljepši, no prečesto nevidljiv publici. Carmen Bačura Potočić, umjetnica, profesorica-savjetnica, voditeljica radionica (više od desetljeća vodi Likovnu radionicu umjetničke grafike u sklopu Dana Gjalskog), u svojoj izložbi, simboličkoga naziva „Proces“, čini upravo suprotno. Ogoljuje svoj proces rada, u tom procesu vidi ljepotu stvaranja i doživljava grafiku na drugačiji, nekonvencionalan način. Izložba je svečano otvorena 23. listopada u Galeriji zabočke Gradske knjižnice.

Mnogobrojnu publiku, među kojima su bili i mladi naraštaji, u ime Manifestacije i Gradske knjižnice, srdačno je pozdravila tajnica Manifestacije Andreja Šagud koja je podsjetila da je izložba CarmenBačura Potočić otvorila Dane Gjalskog 2007. godine, a autorica svih ovih godina aktivno stvara i sudjeluje u Danima, bilo u vlastitu umjetničkom stvaralaštvu, bilo u edukativnim radionicama, kroz koje je prošlo mnoštvo mladih zainteresiranih kreativaca. I u tom je pristupu autorica uvijek nova i inovativna te se njezina vizija ogleda i u njezinu stvaralaštvu. Dogradonačelnica Zaboka Valentina Đurek istaknula je povezanost između prijateljskih i kolegijalnih odnosa i Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku. Stručan osvrt dala je dugogodišnja prijateljica i kolegica autorice, akademska slikarica Anuška Alfirević, koja je napisala i Predgovor Katalogu. Autorica Predgovora opisala je značenje procesa u postavljenoj izložbi i objasnila kako je on utkan u radove. Inspirirana prirodom, bojama i vremenskim prilikama, autorica stvara grafičke otiske na matricama koji su povezani sa simbolikom imena. Tako za motive visoke trave rabi visoki tisak, linorez, za duboku šumu duboki tisak, bakropis,akvatintu ili suhu iglu, a za zamagljenu plohu ili dotaknutu površinu plošni tisak, litografiju. U tome je uvijek svježa i nova i ne skriva proces otiskivanja, već ga prikazuje. Anuška Alfirević ističe i da autorica matrice i otiske povezuje raznim sponama, a  time ulazi u trodimenzionalne objekte i strukture, promatrajući pojam dvodimenzionalne grafike na drugačiji način. Njezina preispitivanja pronalaze ljepotu u stvaranju, baš kao što priroda nudi ljepotu u svojim mijenama. CarmenBačura Potočić ne libi se prikazati pozitivnost greške koja se događa pri multipliciranju grafičkih matrica kako bi prikazala savršeno u nesavršenom. Upravo nesavršeno oplemenjuju svaku iduću grafiku.

Otvaranje izložbe oplemenila je i izvedba mlade violinistice DorisTkalčević, učenice 3. razreda ŠUDIGO-a (smjer medijski tehničar) i 3. razreda Srednje glazbene škole, koja je sjajno izvela djelo Johanna Sebastiana Bacha „Allemande“ (Partita No. 2). Umjetnica Carmen Bačura Potočić nije skrivala svoje oduševljenje i radost te je zahvalila svima na dolasku i upućenim lijepim poticajnim riječima. Izložba je otvorena do 15. 11. pa pozivamo sve ljubitelje umjetničke grafike i umjetnosti na dijeljenje novih iskustava. A umjetnici želimo još puno daljnjih uspjeha u stvaralaštvu!

Tina Marušić

Dodano:
23. 10. 2018. u 16:16

Autor:
urednik