Novosti i najave

PoZiCa – splet riječi i slika koji iznova osvaja

Po dvadeset i drugi put okupljena publika, domaćini, uzvanici, prijatelji i suradnici, porečki i crikvenički gosti, uživali su u jednosatnom programu promocije PoZiCe – zbirke literarnih i likovnih radova učenika Poreča, Zaboka i Crikvenice koja dugi niz godina okuplja najbolje literarne nagrađene i pohvaljene učeničke radove, kao i najbolja likovna ostvarenja u prošloj godini. Ne krijemo radost što se promocija odvila upravo 26. listopada u Gimnaziji Antuna Gustava Matoša na dan rođenja našega gredičkoga gospodina. U izdanju Grada Poreča i Gradske knjižnice Poreč ovogodišnja zbirka u živahnom svijetlom ruhu otvara nove stranice dječje igre, radoznalosti, njihova pogleda na svijet i vlastitih preokupacija.

Program je otvorila zanimljiva i efektna modna revija učenica Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok koja se predstavila kolekcijom završnih radova učenica dizajna odjeće: generacija 2017./2018. Modeli su inspirirani motivima iz prirode, biljnim i životinjskim svijetom i elementom vode. Svi modeli originalni su dizajnerski produkti i u sintezi su s modnim dodacima. Kolekcija od četiri modela inspirirana je različitim zagrebačkim zdencima i fontanama. Fontana Jelen Dušana Džamonje, zdenac Mladosti Tomislava Ostoje, fontana Gljiva Hermanna Bolléa i moderna Zagrebačka fontana Helene Paver-Njirić poslužile su kao inspiracija za formu i teksturu modela. Kolekcija je sinteza arhitektonskih motiva i elementa vode te je izrađena tehnikom ručnog oslikavanja i kačkanja. Izradile su je učenice dizajna odjeće Marija Matok i Valentina Stojković pod mentorstvom profesorice Štefice Zajec-Stanić. Scenski je nastup s učenicama pripremila profesorica Davorka Varžić. U ime Grada Zaboka dobrodošlicu gostima zaželjela je zamjenica gradonačelnika Valentina Đurek koja je uz, organizatoricu programa Tinu Marušić, podsjetila na važnost Manifestacije i njenu ulogu u promicanju najboljih umjetničkih i kulturnih događanja te poticanju mladih u samoostvarenjima. Urednica ovogodišnje PoZiCe Irides Zović, ravnateljica Gradske knjižnice Poreč, predstavila je zbirku i naglasila važnost uloge mentora koji nesebično, strpljivo i uporno ulažu trud i znanje u svoje darovite učenike i potiču ih na stvaranje i izražavanje, pomicanje vlastitih mogućnosti. Pritom mladi učenici oblikuju svoje stavove i razmišljanja, uče kritički gledati na svijet oko sebe, promišljati i te misli oblikovati u priče koje oslikavaju svakodnevicu i vrijeme u kojem žive.

Svoje su radove pročitali učenica Franka Rogić (Osnovna škola Vladimira Nazora, Crikvenica) koja je prošle godine osvojila 1. nagradu Miće sunce, pod mentorstvom prof. Jasmine Manestar za rad „Biseri – metafora za život“; učenica Ana Butorac (Osnovna škola Zvonka Cara, Crikvenica), čiji je rad „Moj dida“ pohvaljen“, a njezina je mentorica prof. Lana Manestar i učenik Anton Bilić (Srednja škola dr. Antuna Barca, Crikvenica) koji je osvojio 1. nagradu Miće sunce u kategoriji srednjih škola za rad „Boja mojih misli“, pod mentorstvom prof. Mirne Polić Malnar. Porečki predstavnici bili su učenik David Fiškuš (TOŠ/SEI „Bernardo Parentin“, Poreč), s nagrađenim radom u kategoriji osnovne škole i talijanskoga jezika „Nono Pino“; učenica Eva Fiškuš (Srednja škola Mate Balota, Poreč; opća gimnazija), s nagrađenim radom u kategoriji srednjih škola i talijanskoga jezika „Tonina“ i učenica Nina Slišković (Osnovna škola Tar-Vabriga, Poreč) s nagrađenim radom „Ispočetka“, pod mentorstvom Lorne Velenik-Žufić. Zabočki predstavnici bili su učenica Tamara Jakopović (Srednja škola Zlatar), prvonagrađena učenica prošlogodišnje Nagrade „Gjalski“ za učenike srednjih škola, danas studentica psihologije, koja je pročitala rad „Opsesivno-kompulzivni poremećaj, pod mentorstvom prof. Ivančice Tomorad; učenik Roko Knezić, prošlogodišnji (i ovogodišnji) dobitnik 1. Male nagrade Gjalski (Osnovna škola Oroslavje) za rad „Maček Ruda na krovu“, pod mentorstvom prof. Vesnice Kantoci i učenica Marija Ban, današnja gimnazijalka, dobitnica 2. Male nagrade Gjalski (Osnovna škola Bedekovčina)  za rad „Ljubav za Rusiju“, pod mentorstvom prof. Marka Valeca.

Splet riječi koje su odzvanjale prostorom Gimnazije, upotpunili su glazbeni nastupi učenice 6. razreda Osnovne škole „K. Š. Gjalskog“ u Zaboku Sare Balen i učenice 8. razreda iste škole Magdalene Škreblin koje su na klarinetima izvrsno izvele skladbu „Pirati s Kariba“ te učenice Doris Tkalčević na violini, učenice 3. razreda ŠUDIGO-a i 3. razreda Srednje glazbene škole, i učenika Roberta Hrena na klaviru, učenika 3. razreda jezične gimnazije u Zaboku i Srednje glazbene škole koji su izveli skladbu “Czardas” Vittorija Montija i osvojili veliki aplauz publike.

Voditelj programa Jan Grabrovečki pozdravio je još jednom sve okupljene i zahvalio u ime organizatora svim posjetiteljima, profesorima i učenicima na bogatom i hvalevrijednom radu te zaželio daljnje uspjehe u otkrivanju ljepote stvaranja i novih literarno-likovnih dostignuća. Suradničko, prijateljsko i umjetničko spajanje gradova Poreča, Zaboka i Crikvenice i ove je godine pokazalo kako njegovanje poticajnih odnosa iznova otkriva mnoge mlade talente, poglede na svijet njihovim očima – očima djeteta ili mladoga čovjeka – ljepšeg, tajnovitijeg, jednostavnijeg, promišljenijeg svijeta koji je trajno upisan u zbirku blaga njihovih najboljih ostvarenja.

Tina Marušić

Dodano:
27. 10. 2018. u 11:40

Autor:
urednik