Novosti i najave

Dan Osnovne škole Zabok i rođendan gredičkog gospodina

Svečanost povodom obljetnice 180 godina školstva u Zaboku održana je u atriju Osnovne škole Zabok 26. listopada, na dan rođenja gredičkog gospodina Ksavera Šandora Gjalskog, po kome je Škola dobila ime.

Dan Osnovne škole poseban je jer se s radošću i veseljem prisjećamo književnika koji je svojim izričajem bio mnogima uzor na spisateljskom putu. Bio je to čovjek koji je ponosno govorio o svome kajkavskom porijeklu, a njegove misli i stavove možemo iščitati u brojim likovima koje nam je ostavio iza sebe. Posebne pozdrave i dobrodošlicu na proslavu 180. godišnjice školstva uputio je svim gostima i ravnatelj Osnovne škole K. Š. Gjalskog, gospodin Tomislav Polanović. Događaju je nazočila i zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije, gospođa Jasna Petek, koja je ravnatelju Škole uručila Zahvalnicu župana. Svim prisutnima pozdrave je uputila i zamjenica gradonačelnika grada Zaboka, gospođa Valentina Đurek.

Kroz jednosatnu priredbu, mnoga su dječja lica krasila pozornicu Škole. Školski dječji zbor otvorio je priredbu otpjevavši himnu, a kasnije i pjesmu Karla Jenkinsa: Iz ciklusa Songs of Sanctuary, stavak Cantur iteratus. Učenice Sara Balen i Magdalena Škreblin predstavile su Osnovnu glazbenu školu izvedbom skladbe na klarinetima. Prvašići Maks Sadaić i Vanesa Grden simpatičnom su nas recitacijom podsjetili kakav je to đak veseljak i od čega raste prvašić. Naravno, nije se propustila prilika da se spomene i gospođa Nevenka Miškulin, dugogodišnja učiteljica Hrvatskog jezika u Osnovnoj školi K. Š. Gjalski, koja je godinama proučavala Gjalskog i njegov život u Gredicama, a ove godine i objavila knjigu igrokaza „Senje o Gjalskom“. Učenici literarne grupe: Mariela Kušan, Marta Reljić, Tara Jadek, Lana Tisanić, Marta Veverec i Jan Videk izveli su ulomak iz igrokaza „O Gjalskom vam bume pripovedale“. Vrckavo, simpatično i vrlo uvježbano, približili su gledateljima veličinu Ljubomira Tita Babića, zvanog Gjalski. Da je Osnovna škola K. Š. Gjalskog u Zaboku u svemu posebna, znaju i ptice na grani. Škola je to za život koja vrijedno radi na brojnim projektima. Ovom je prilikom predstavljen dio projekta na kojem učenici vrijedno rade, a to je projekt Lumen. Voditelji projekta su Tina Marušić, Željko Kropf, Nikola Santro i Tomislav Vranić, a koordinatorica je Ružica Kotarski. Sudionici projekta kratkim su scenskim prikazom najavili svoj mjuzikl i ono što nas tek čeka na velikoj premijeri. Dramski prikaz oduševio je gledatelje te u grandioznom stilu zaključio priredbu.

Važno je spomenuti da su uručene nagrade učenicima koji su uspješno predstavili sebe i Školu na natjecanjima, smotrama i raznim projektima, od kojih je jedan pod nazivom „Volontiraj“ na kojem je sudjelovao Školski volonterski klub Gjalski. Projekt je vodila Mreža Udruga Zagor, a predstavnica Mreže, gospođa Nikolina Bertol, uručila je nagradu najvolonteru za 2017./2018. godinu, a to je, po odluci učenika Školskog volonterskog kluba Gjalski, učenica Karla Čelec.

Mnogi su učenici i mentori sudjelovali na priredbi: Mateja Bunčić, Irena Puškar, Ružica Kotarski, Marko Bobičanec, Mihovil Dorotić, Tina Marušić, Katarina Marušić, Valentina Derniković Gospočić i Lucija Mlakar. Priredba je sadržajnim programom dokazala kako je Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskog izvor kreativnih učenika i nastavnika koji svojim trudom i zalaganjem razvijaju dječju maštu, a uz obaveznu predmetnu nastavu, ne zaboravljaju (po)učiti ono najbitnije: temeljne ljudske vrijednosti koje postaju sve nužnije, a nažalost, sve veći raritet.

*Slike su preuzete s interneta

 

Lucija Mlakar

Dodano:
27. 10. 2018. u 11:35

Autor:
urednik