Novosti i najave

PoZiCa na krilima snova

Promocija 23. po redu PoZiCe – zbirke najboljih nagrađenih i pohvaljenih literarnih i likovnih radova učenika osnovnih i srednjih škola triju prijateljskih gradova Poreča, Zaboka i Crikvenice održala se 25. listopada u 17.00 sati u auli Gimnazije Antuna Gustava Matoša u Zaboku. Tradicionalno okupljanje na istom mjestu, u pozitivnoj, veseloj i prijateljskoj atmosferi, ponovno je spojilo domaćine i goste Porečane i Crikveničane u lijep zagorski ambijent koji naše goste oduševljava. PoZiCa je dokaz da sve što ima kvalitetne temelje opstaje u vremenu i prostoru, a ovogodišnji je njezin moto: Dozvoljavam da me svijet oblikuje i mijenja.

Promocija je započela efektnom modnom revijom koja je i ove godine ispunila sva očekivanja i izazvala oduševljenje odjevnim predmetima i modnim dodatcima. Škola za umjetnost, dizajn grafiku i odjeću Zabok predstavila se scenskim nastupom pod nazivom „Sve je to košulja“. Modeli su inspirirani košuljom kao uniseks odjevnim predmetom koji stoljećima nose muškarci i žene. Klasika, etno, urbano, trendi, patchwork i oversize – sve su to lica košulje završnog razreda dizajna odjeće generacije 2018./2019. Kao stilska dopuna modnoj silueti dolaze unikatni, funkcionalni i estetski modni dodaci. Ista tema – različite interpretacije s ciljem biti kreativan, biti drugačiji, biti svoj! Sve je to košulja! Učenike su mentorirale profesorica Štefica Zajec-Stanić u izradi košulja i modnih dodataka, a scensku koreografiju potpisuje profesorica Davorka Varžić.

U ime grada Zaboka okupljene je pozdravila zamjenica gradonačelnika Valentina Đurek, a pravo je iznenađenje bila gospođa Marija Gračaković, prva urednica PoZiCe iz Crikvenice, tadašnje PoZe, koja nije krila oduševljenje trajanjem ove promocije više od dva desetljeća. Prisjetila se u svojem govoru početnih godina, osnivanja Uredništva PoZiCe, objavljivanja radova, mentora, ljudi koji su svojim entuzijazmom pokrenuli kotačić kreativnosti čije naslijeđe njegujemo i danas. Organizatorica događanja i urednica ovogodišnje PoziCe, profesorica Tina Marušić, obrazložila je trodijelnu strukturu zbirke, prema motivima triju gradova, koju krase najbolji likovni radovi s odabranim citatima iz literarnih djela. Zahvalila je ponajprije sjajnom timu bez kojega ne bi bilo ni zbirke – grafičkom uredniku Igoru Vranješu, tajnici Manifestacije Andreji Šagud, ravnateljici Gimnazije Bibijani Šlogar, svim članovima Manifestacije koji su i zaslužni za cijeli ovaj tjedan kulture i vrhunskih događaja, voditeljicama programa, učenicama 3. razreda Gimnazije Veroniki Iveković i Jeleni Ivić, te glazbenom gostu, Rafaelu Lovrenčiću, učeniku 1. razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije u Zaboku i 6. razreda Osnovne glazbene škole pri Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku, koji je na gitari odsvirao djelo iz zbirke od četiri valcera venezuelanskoga skladatelja iz 20. stoljeća Antonija Laura pod mentorstvom profesora Ivana Šimatovića. Svojim je nastupom zaista upotpunio večer. Učenica Maja Škrlin iz Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok predstavila je svoj rad na naslovnici PoZiCe koji joj daje čarobnu notu snova i snovitosti prekrasnim šarenim bojama i nadrealnim motivima.

Od porečkih predstavnika ulomke je svojeg nagrađenog rada „Kubanska balerina“ pročitao Adrian Zbašnik, sada student Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, koji je primio nagradu Laurus nobilis u kategoriji srednjih škola i hrvatskog jezika i Rebeka Demarki Milanović, sadašnja srednjoškolka Pazinskoga kolegija, koja je pročitala svoj nagrađeni rad „I nebo zna da sam nesretan sad”. Crikvenicu su predstavili učenica Nikolina Raguž, koja je pročitala rad Antona Bilića „Jedra u potrazi za vjetrom”, nagrađen nagradom Miće sunce za srednje škole, Dalia Pelić sa svojim radom „Moja Crikvenica (1. nagrada Miće sunce), napisan na sjajnom crikveničkom dijalektu, i Lucija Matošić s pohvaljenim radom „Ona”. Učenica Marta Kuljak iz zabočke Gimnazije, prošlogodišnja dobitnica 3. Nagrade Gjalski za učenike srednjih škola, pročitala je istoimeni rad „Ona”, a prošlogodišnji i višestruki dobitnik 1. Male nagrade Gjalski, učenik Roko Knezić oduševio je kajkavskim dijalektom oroslavskoga kraja u radu „Traktor vu penziji“. Zadnja čitačica bila je trećenagrađena učenica iz Začretja Maja Profeta koja je radom „Zima“ dala sanjarski završetak cijelom događanju.

Voditeljice su pozdravile i pohvaljene učenike i njihove mentore te ih pozvale da svakako uzmu svoje primjerke nove PoZiCe koja će, vjerujemo, ostaviti još jedan važan trag i literarno-likovnom stvaralaštvu i otvoriti nove putove sna, mašte, kreativnosti!

Tina Marušić

Dodano:
25. 10. 2019. u 22:22

Autor:
urednik