Novosti i najave

Promocija knjige Nikole Horvata „Upoznaj Hrvatsku osobno, Teslin priručnik za hodače“

            Rijetko možemo upoznati mlade odvažne ljude koji bez problema izlaze iz svoje zone ugodnosti i prihvaćaju avanturu kao nov način života. Jedan od takvih avanturista je Nikola Horvat, prvi Hrvat koji je propješačio Pacific Crest Trail, više od 4000 kilometara staze od Meksika do Kanade. Motiviran iskustvom, osnovao je 2017. godine udrugu Long Distance Trail Hrvatska. Udruga je napravila dugoprugašku stazu Hrvatske pod nazivom Croatia Long Distance Trail koja se proteže Iloka do Prevlake, a duga je 2109 kilometara.

Nikola Horvat 2017. godine krenuo je 30. travnja na put s dvoje suhodača (Meth i Marina). Ukupno je prošao 2266 kilometara, ukupni uspon 54,683 kilometara, 43 gradova, 21 planinu, 3 nacionalna parka. Marina je nakon prvih petstotinjak kilometara odustala, Meth je pojedine dijelove preskočio, a na kraju puta  Methu i Nikoli pridružila se Olga koja je s njima došla do završne točke staze na koju su stigli 11. kolovoza sveukupno hodajući 104 dana. Upoznali su mnoge osobe na stazi koji su pratili njihovo kretanje i nudili im hranu ili smještaj. Hodači su te ljude nazivali „anđelima staze“. Stazu je podijelio na tri sekcije koje je publici detaljno objasnio prikazujući slike prekrasnih šuma, parkova, mora i staza. Međutim, snimljeno je i mnogo smeća i odlagališta koji narušavaju skladnost i ljepotu prirode. Horvat je u torbi, osim odjeće i hrane, nosio nekoliko kilograma fotografske opreme kako bi sve mogao zabilježiti. Pomoć mu je pružao Tin Borovčak koji je dolazio na pojedina mjesta kako bi snimao putovanje. Na kraju predavanja publika je imala priliku pogledati video koji su napravili dokumentiranjem CLDT-a. Video je osvojio dvije nagrade; na Festivalu putnika i na Medvednica Outdoor Festival-u. Jedna od zanimljivosti koju je Nikola ispričao svojoj publici bio je susret s „vilom Velebita“ koja mu se usred noći obratila nježnim glasom, a kada ju je pokušao dozvati, nestala je kao da nije ni postojala. Sve svoje dojmove, strahove, misli i ideje Nikola je zapisao na svom blogu koji se može čitati na www.nikolahorvat.com.

Iako je žudio za tim da šator zamijeni vlastitim krevetom, a da kad se ujutro probudi, ne mora hodati, nije dugo odmarao; prije nekoliko dana vratio se iz Amerike gdje je prošao stazu Colorado Trail-a i već je najavio novi film sniman na tom putu. Vrlo zanimljivo predavanje tečno i subjektivno ispripovijedano, bez sumnje je potaknulo sve prisutne da pročitaju knjigu „Upoznaj Hrvatsku osobno, Teslin priručnik za hodače“, provedu vrijeme u prirodi i možda izađu iz svojih zona sigurnosti i odluče se na jedan ovakav tisućekilometarski pothvat.    

Lucija Mlakar

Dodano:
22. 10. 2019. u 14:52

Autor:
urednik

Sljedeća vijest: