Novosti i najave

Skulpture i crteži Peruška Bogdanića otvorili Dane Gjalskog

U Velikoj galeriji grada Zaboka 21. listopada svečanim otvorenjem izložbe skulptura i crteža hvarskoga umjetnika Peruška Bogdanića, višestruko nagrađivanoga umjetnika s pregršt samostalnih i skupnih izložbi, nekoliko monumentalnih skulptura u javnim prostorima i jednog od najrecentnijih kipara u suvremenoj hrvatskoj skulpturi, započeli su Dani Ksavera Šandora Gjalskog – kulturna manifestacija koja godinama okuplja najznamenitije kulturnjake i ljubitelje umjetnosti, kulture i baštine na jednom mjestu. To je mjesto Zabok koji postaje kulturno središte, a na svojim kultnim lokacijama prezentira jedne od najvažnijih i najkvalitetnijih događanja u kulturnom svijetu Hrvatske, pa i šire. Povodom tužne vijesti o smrti umjetnika Dalibora Jelavića, čija je izložba trebala otvoriti ovogodišnje Dane, organizatori, posjetitelji i publika odali su mu počast minutom šutnje.

U ime grada Zaboka svoje je veliko zadovoljstvo početkom Dana u jesensko-proljetnom ruhu izrazio gradonačelnik Ivan Hanžek koji je pozvao na ponovne susrete diljem Zaboka u cijelom ovom važnom kulturnom tjednu. Tako Zabok i ovaj put postaje velika pozornica s nizom događaja, a znakovito je da se svečanost dodjele književne nagrade Ksaver Šandor Gjalski odvija upravo na Gjalskijev rođendan 26. listopada. Tako će i ovogodišnji Dani Gjalskog započeti izložbom vrhunskog umjetnika i otvoriti niz zanimljivih događaja do vrhunca dodjele najvažnije državne nagrade za najbolje književno prozno djelo. O opusu i izložbi Peruška Bogdanića govorila je likovna kritičarka Iva Körbler koja profesionalno, iznimno stručno, jasno, prepoznatljivo, dojmljivo i pripremljeno svake godine publici približuje umjetnikov svijet stvaranja i stvaralaštva. U svojoj je kritici istaknula najvažnija obilježja kipareva cijeloga opusa i aktualne izložbe – umjetnik želi na istančan način prikazati redukciju pojavnoga svijeta čineći to suptilno i nenametljivo te time čuva i lirsku dimenziju skulpture koja gledateljima predočuje razne asocijacije i perspektive. Pritom autor želi ostati blizak prirodi i organičnosti, utkan u izvorno, preispitujući baštinu, naslijeđe i kulturu. Likovna je kritičarka to autorovo obilježje zanimljivo povezala s „drvenim kipecima“ po kojima je poznato Hrvatsko zagorje. Od prikaza totema, putokaza u prirodi, pradavnih ili apstraktnih mitoloških bića do sila života i vrlo važnog motiva ruke i njezine životne snage, Peruško Bogdanić gradi poseban umjetnički svijet skulptura i crteža. Svijet je to koji se poigrava oblicima, prikazima metafora i alegorija, sila i snage.

Glazbenom čarolijom na gitari ovu je izložbu upotpunio mladi talentirani nagrađivani glazbenik Ivan Šimatović koji je dojmljivo i sanjarski na gitari odsvirao dvije skladbe – Bachov Prelude BWV 998 i San u šumi Agustina Bariosa Mangorea.

Publici se obratio i sam umjetnik istaknuvši veliko zadovoljstvo boravkom u Zaboku i prilikom za postavljanjem svoje izložbe te je istaknuo kako je Zabok ne samo središte Županije, već i tajno središte Hrvatske. Njegove je riječi potkrijepio svojim govorom i potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić koji je čestitao autoru i u nadahnutom obraćanju istaknuo važnost umjetničkog djelovanja i užitka u umjetnosti koja okupira duh čovjeka, promatrača, gledatelja, sudionika te je svečano proglasio izložbu i Dane otvorenima. Čestitkama su se pridružili i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar sa suradnicima i zamjenica gradonačelnika Valentina Đurek.

Tina Marušić

Dodano:
22. 10. 2019. u 14:49

Autor:
urednik