Novosti i najave

Čudesna metafora: kroz igru do pjesme

Povodom Dana Gjalskoga ove godine održala se radionica kreativnoga pisanja Čudesna metafora: kroz igru do pjesme. Radionica je okupila 23 polaznika, 22 učenika iz različitih srednjih škola iz Hrvatskoga zagorja, kao i jednu studenticu. Tijekom tri susreta putem videokonferencije Zoom, polaznici su vođeni kroz dva osnovna procesa kreativnoga pisanja – kroz motivacijski dio, koji se sastoji od interaktivne vježbe, te kroz pomniji rad na tekstu.

U prvome dijelu sudionici su prolazili kroz vježbu ‘igra osjetila’, gdje su razmišljali o definiciji, mirisu, zvuku, okusu, teksturi i simbolu odabranoga pojma s ponuđenoga popisa riječi te ga opisivali. Na taj način, prepušteni mašti i igri asocijacija, lako su i spontano dobili svoj prvi predložak za pjesmu. Zajedno smo otkrivali kako se taj tekst sastoji od različitih pjesničkih slika, u kojima se često kriju i mnoge stilske figure, najčešće metafore i poredbe. Prije nastavka s drugim dijelom, učili smo i o značajnim pojmovima u analizi literarnoga djela, kao što je to jaka metafora, začudnost, ili muzikalnost pjesme. Također, zajedno smo razmišljali o tome koji elementi grade ritam u pjesmi, kao i o žarišnim točkama pjesme, poput naslova te prvoga i zadnjega stiha.

Nakon toga uslijedio je samostalan rad, gdje su se učenici poigravali različitim spomenutim elementima kako bi od predloška stigli do pjesme, a potom je na redu bilo zajedničko čitanje i analiza radova, s komentarima i sugestijama koje bi mogle doprinijeti boljem cjelokupnom dojmu pjesama. Tako smo učili o važnoj ulozi promišljanja o vlastitome tekstu, dorađivanja i dotjerivanja teksta, a usput smo čitali i pjesme mladih autora kao što su Goran Čolakhodžić, Alen Brlek, Mateja Jurčević i drugi, kako bi se polaznici upoznali i sa suvremenom hrvatskom poezijom koja bi im mogla biti bliska. Bez obzira na to što je za mnoge polaznike ovo bio tek prvi susret s pisanjem poezije, mogu s radošću reći kako su pjesme koje je ova radionica iznjedrila iznimno maštoviti, dosjetljivi i tankoćutni uradci, obogaćeni snažnim i dojmljivim slikama, nerijetko upravo čudesnim metaforama.

Kristina Špiranec, voditeljica radionice

Dodano:
21. 10. 2020. u 9:56

Autor:
Bojan Janjanin