Novosti i najave

Skulpture u staklu Petra Dolića otvorile ovogodišnje Dane Gjalskog

Ovogodišnja manifestacija Dani Gjalskog otvorena je 19. listopada izložbom Portreti – skulpture u staklu Petra Dolića, samostalnog umjetnika koji je dosad izlagao na 65 samostalnih i 75 skupnih izložbi. Izložba, predstavljena u Gradskoj galeriji Zabok, prikazuje skulpture koje su nazvane po vrlo važnim osobama za Dolićevu inspiraciju. Jedno od takvih imena je i Ksaver Šandor Gjalski, a portret pod njegovim imenom napravljen je posebno za ovu zabočku manifestaciju.  

Izložbu je vodila Bojana Birač, voditeljica Galerije grada Zaboka, koja je sve prisutne pozdravila u ime organizatora, Kulturne manifestacije Dani Ksavera Šandora Gjalskog, i pozvala na niz kulturnih događanja u znaku Gjalskog koja će obogatiti zabočku jesen. Izložbi su prisustvovali: Jasna Petek, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije, Ivan Hanžek, gradonačelnik Grada Zaboka i Valentina Đurek, zamjenica gradonačelnika Zaboka. Gradonačelnik Zaboka pozdravio je sve prijatelje Gjalskog i lijepe umjetnosti te pozvao na uživanje u izložbi Petra Dolića, kao i na ostatak događanja ovaj tjedan. Nakon gradonačelnikovog pozdravnog govora, uslijedio je glazbeni predah Anamari Živković i Danijela Gašparovića, koji su izveli skladbu Petit suite – prvi stavak C. Debussyja i Dvoržakov Slavenski ples u e-molu.

O Petru Doliću i njegovim radovima više je rekla Iva Köbler, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka, koja je kustosica izložbe i autorica predgovora katalogu. Likovna kritičarka nije štedjela riječi hvale o ovome umjetniku. Naglasila je kako je dobar, kvalitetan umjetnik onaj koji bira inovativnost, ali i koji je dobar čovjek, zato što njegova djela formiraju njegova osobnost i karakter. U mlađim danima, dok je Dolić još bio student, nije bio jedan od onih koji misle da sve znaju, već je radio na usavršavanju svog zanatskog poziva. Zadnjih desetak godina stvara forme od velikih komada plave staklene mase kroz koje prolazi svjetlost. Strukture od stakla ne lijeva, već ih brusi od sirovog grumenog stakla i šmirgla. Dolić njeguje tradiciju, no ne poziva se na radove svojih kolega, već stvara tako da čini nezaboravljive strukture prepoznatljive samo za njegov stil. On je umjetnik koji promatra i zapaža, a kada zapazi, mora umjetnički reagirati. Stvara brzo i s lakoćom, baš kao i najpoznatiji umjetnici, Picasso ili Matisse. Nakon Ive Köbler, posjetiteljima izložbe obratio se i sam autor, Petar Dolić, velikodušno zahvalivši na podršci. Naglasio je kako je oduševljen našim krajolikom i ljudima, i da se nada da će još biti prilika u kojima će izlagati svoje radove u Zaboku, možda baš radove divnih zagorskih krajolika.

Slika preuzeta sa stranice Galerije grada Zaboka

Izložbu Petra Dolića, Portreti – skulpture u staklu, i samu manifestaciju Dani Ksavera Šandora Gjalski, otvorila je Jasna Petek, županica Krapinsko-zagorske županije uz napomenu da će se svi programi ovogodišnjih Dana Gjalskog odvijati uz poštivanje epidemioloških mjera. Izložba Petra Dolića otvorena je do 16. studenog 2020. pa se pozivaju svi zainteresirani da dođu i razgledaju ove „plave“ skulpture koje pozivaju na otkrivanje životnosti skrivene u svakom pojedinačnom portretu.

Lucija Mlakar

Dodano:
20. 10. 2020. u 10:22

Autor:
urednik