Novosti i najave

Dodjela Male nagrade Gjalski

Mala nagrada Gjalski velika je nagrada za osnovnoškolce. Ona slavi literarni izričaj učenika i motivira ih na daljnje izražavanje. Ovogodišnja Mala nagrada Gjalski održala se u Galeriji grada Zaboka 20. listopada, a dodjeli su nazočili nagrađeni i pohvaljeni učenici, njihovi mentori, članovi žirija te organizatori Dana Gjalskog. Na ovogodišnji Natječaj pristiglo je 33 rada iz 10 škola, odnosno sudjelovao je 31 učenik i 13 mentora. Koordinatorica Male nagrade Gjalski je Valerija Novak, profesorica Hrvatskog jezika iz OŠ Ksavera Šandora Gjalskog, a tročlani žiri činile su: Branka Primorac, predsjednica Povjerenstva, književnica, novinarka i fotografkinja, Ines Krušelj Vidas, profesorica Hrvatskog jezika i knjižničarka iz OŠ Matija Gubec iz Gornje Stubice i Ljerka Gajski Markulin, profesorica Hrvatskog jezika iz OŠ Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku.

Svečanost je otvorio Jan Briški, učenik 5. razreda Osnovne škole K. Š. Gjalskog u Zaboku, izvevši monolog „Lukanje z drugoga ugla“ iz knjige Senje o Gjalskom, voljene profesorice hrvatskog jezika Nevenke Miškulin. Pripremila ga je profesorica Lucija Mlakar. Nakon odlične izvedbe, veselu kajkavsku pjesmu Ane Tuković „Kak je to biti fejst gladen“ izvela je Jana Vrdoljak, učenica 6. razreda Osnovne škole K. Š. Gjalskog u Zaboku koja je prošle godine sudjelovala na županijskoj smotri Lidrano. Janina je mentorica profesorica Ljerka Gajski Markulin.Prije nego što su članice žirija objavile imena pohvaljenih učenika, publika se mogla opustiti uz glazbu. Ema Idžojić, učenica 4. razreda Osnovne glazbene škole, odsvirala je na klarinetu skladbu „Idilico“, autora Emila Cossetta, uz klavirsku pratnju profesora Ivana Škreblina. Mentor učenice na klarinetu je profesor Mihovil Dorotić.

Obrazloženje o pohvaljenim radovima pročitale su članice Povjerenstva, prof. Ljerka Gajski Markulin i prof. Ines Krušelj Vidas. Ove je godine sedam pohvaljenih radova:

1. Svađa

Luka Grabušić, 5.r., OŠ Oroslavje; mentorica: Vesnica Kantoci

2. Maštovit učitelj

Jelena Cvetko, 6.r., OŠ Ksavera Šandora Gjalskog Zabok; mentor: Tina Marušić

3. Mobitel Tonko

Helena Bokun, 7.r., OŠ Matije Gupca Gornja Stubica; mentor: Vesna Jakopović

4. Babica i škoula

Helena Bokun, 7.r., OŠ Matije Gupca Gornja Stubica; mentor: Vesna Jakopović

5. Četvrto je najvažnije

Lucija Pavić, 7.r., OŠ Vladimir Bosnar Stubičke Toplice; mentor: Danijela Miklec

6. Dječak s rogovima

Iva Harapin, 8.r., OŠ Antuna Mihanovića Klanjec; mentor: Dragica Gajšak

7. Pismo u boci

Sara Vukić, 5.r., OŠ Ksavera Šandora Gjalskog Zabok; mentor: Lucija Mlakar

Članice Povjerenstva istaknule u svakom radu ono što čini taj rad posebnim i vrijednim pohvale. Svađa Luke Grabušića priča je s prekrasnom idejom kako se svaka školska svađa može mirno riješiti te da škola treba biti mjesto njegovanja prijateljstava. Učenica Jelena Cvetko u svoj je rad Maštovit učitelj vrlo vješto unijela svoju perspektivu promatranja rodnog grada te je njegovu poziciju smjestila na nebo, u čemu se nazire kritika urbanističkom uređenju prostora. Helena Bokun dobila je dvostruku pohvalu. Dok rad Babica i škuola na zavičajnom govoru iznosi ideju o obitelji kao najvećem osloncu u životu čovjeka, rad Mobitel Tonko bavi se aktualnom temom i tematizira život predmeta koji svakodnevno koristimo. Lucija Pavić napisala je vrlo poticajnu priču Četvrto je najvažnije kojom kroz temu učenja vožnje bicikla dokazuje da uz snažnu volju možemo savladati sve životne izazove.  Dječak s rogovima rad je učenice Ive Harapin i u njemu je istaknut autoričin umjetnički izričaj u kojem je naglasak na elementima natprirodnog i izmišljenog koji izazivaju efekt začudnosti kod čitatelja. Pismo u boci Sare Vukić pustolovna je priča koja se zaokružuje završnom porukom da se dobro može skrivati na najneobičnijim mjestima, samo trebamo biti dovoljno hrabri i krenuti u potragu za njim.

Nakon obrazloženja o pohvaljenim radovima predsjednica Povjerenstva, Branka Primorac, objavila je poredak nagrađenih radova:

1. Nič mi nije jasne

Ema Mraz, 7.r., OŠ Sveti Križ Začretje

Mentorica: Monika Šalec Zrinski

2. Potres

Mellanie Jakšić, 7.r., OŠ Matije Gupca Gornja Stubica

Mentorica: Vesna Jakopović

3. Jesenska čarolija

Jana Krušelj, 7.r., OŠ Bedekovčina

Mentorica: Ivana Kranjčec

Osvrt na nagrađene radove izložila je Predsjednica povjerenstva, Branka Primorac. Trećenagrađeni rad Jesenska čarolija učenice Jane Krušelj opisom izvlači mirise i opise jesenjeg godišnjeg doba te poentira svoj rad pozivom na uživanje u toj čaroliji koju jesen stvara svojim ljepotom. Mellanie Jakšić je za rad Potres osvojila drugo mjesto. Opisujući nesretnu sudbinu obitelji kojoj je u potresu stradala kuća, kroz duhovit, a ponekad i tragikomičan način, s mnogo optimizma opisuje kako se obitelj brzo trgnula i zajedničkim snagama uspjela obnoviti svoj dom. Nič mi nije jasne učenice Eme Mraz prvonagrađeni je rad koji na vrlo duhovit, ali kritičan način s puno pametnih zaključaka, objašnjava pojavu pandemije kroz dječje oči. Kroz problematiku širenja virusa, autorica zapravo kritizira današnji način života i vrlo izobličene vrijednosti koje ljudi cijene.

Nakon što su učenici pročitali svoje nagrađene radove, ravnatelj Osnovne škole K. Š. Gjalskog,  gospodin Tomislav Polanović, uručio im je poklone, a mentorima poklonio cvijeće. Sponzor nagrada je izdavač Školska knjiga iz Zagreba. Završnu glazbenu točku izvela je Nela Krznar, učenica 6. razreda Osnovne glazbene škole. Na klaviru je odsvirala skladbu „Intermezzo no.1“ Manuela Poncea. Mentorica učenice je profesorica Valentina Čanžar.

Mnoštvo radova, koje je stiglo na Natječaj, zaista pokazuje koliko je ova Nagrada vrijedna i željena. Svaki od pristiglih radova pokazuje svijet mašte i ideja svakog pojedinog učenika. Zaista, kao što je i Janko na početku same priredbe izrekao: „Na Gjalskoga se, kak i na sakoga drugoga čoveka, more poluknuti i z drugoga ugla.“ Veselimo se i sljedećoj godini i lukanju na Gjalskog iz nekih novih uglova i novih dječjih očiju. 

Lucija Mlakar

Dodano:
21. 10. 2021. u 9:14

Autor:
Nino