Novosti i najave

Stvaralački duh odzrcaljen u trima kreativnim radionicama

U Galeriji Gradske knjižnice „Ksaver Šandor Gjalski“ u Zaboku 19. listopada izloženi su i predstavljeni kreativni radovi učenika srednjih škola i ostalih sudionika triju radionica: Likovne radionice umjetničke grafike, Radionice kreativnog pisanja i Fotonatječaja koji se održava drugi put, nakon uspješne višegodišnje Fotoradionice. Prostor Galerije u vedrim bojama, oblicima, riječima i fotografijama okupio je mnogobrojnu publiku svih uzrasta –  učenike, mentore, građane, znatiželjnike, koji su radoznalo čitali pjesme, prolazili kroz godišnja doba u međuprostorima postavljenih prostornih instalacija (umjetničkih artefakata) i znalački promatrali pojam vremena u fotografijama.

Voditeljica programa Bibijana Šlogar predstavila je radionice, njihove voditelje i istaknula je motiviranost svih sudionika koji su željeli svojom kreativnošću i idejama odati počast Gjalskome čiji se „višestruki stvaralački duh prenosi na nove generacije“.

Voditeljica Likovne radionice umjetničke grafike Carmen Bačura Potočić predstavila je radove koji su nastali tehnikom šablonskog tiska i uveli nas u svijet godišnjih doba prikazanih simbolima, bojama, oblicima i asocijacijama potaknutih različitim autorskim idejama, vizijama, promišljanjima i doživljajima. Uz vizualno-taktilne likovne komponente u instalacijama su sadržani i zvučni zapisi na temelju rečenica i misli Gjalskoga iz njegove zbirke „Pod starimi krovovi“.

Voditeljica Radionice kreativnog pisanja Kristina Špiranec javila se videoprijenosom iz Irske te obrazložila ideju i temu radionice te predstavila ovogodišnje sudionike. Radionica se odvijala uživo i na daljinu (online) u tematskom krugu „Moć perspektive: ljepota je u oku…“ u kojoj su se temeljnim pojmom perspektive u dvjema kreativnim vježbama povezale različite umjetnosti – književnost, slikarstvo, film i fotografija. Čitanje i analiza pjesama Krešimira Bagića, Vesne Biga i Irene Vrkljan sudionike su poveli u svijet perspektiva u pjesničkim tekstovima s kojim su se i oni poigrali u svojim ostvarenjima. Kristina Špiranec posebno je istaknula radove učenikâ Marije Ban („Postolarova“; „Konstrukcija želja“), Nikoline Gmaz („fotografija“; „Groblje“; „Hotel u Stubakima“; „želim da shvate“), Marka Petrača (Težina prašine“; „Tri ujutro navrh brijega“), Vilima Crčića („Soba gleda“; „Stari most“), Karla Krznara („Drvena starost“; „Trešnje“), Ivane Žukina („***“; „Pokojni“; „Oluje“), Dore Vranić („Sveti sjaj“; „To mjesto“; „Tama svjetla“) i Lee Mraz („Artificijelni objektiv“; „Mukli dezerter“), a publika je neke od radova mogla i čuti te uživati u maštovitim pjesničkim oblicima, razigranim mladenačkim izborom riječi, upečatljivim slikama i spoju znanja, istraživanja, rada i mašte, kreativnosti, nadahnuća.

Šetnja prostornim instalacijama kroz godišnja doba izvrsno se povezala s fotografijama na temu „Vrijeme“ koje se promatralo i kao meteorološki fenomen i kao simbol prolaznosti, žive i mrtve prirode. Tročlano Povjerenstvo u sastavu Andreje Šagud, Bibijane Šlogar i Dragutina Škreblina prvu je nagradu dodijelilo Sari Bezik-Haric iz Donje Stubice za fotografiju „Starenje“, drugonagrađena je Višnja Makek iz Zagreba za fotografiju „Dan prije odlaska u mirovinu“, a treću je nagradu osvojila Jana Šalec iz Oroslavja za fotografiju „Premaz bojama ili Istina u oku“.

Umjetnički artefakti, pjesme i fotografije i ove su godine razigrale maštu svih sudionika i publike te potvrdile da su umjetnička stvaranja (procesi) i ostvarenja (rezultati) u svim oblicima stvarnost koju želimo.

Tina Marušić

Dodano:
19. 10. 2021. u 21:06

Autor:
Nino