Novosti i najave

Dodijeljene Male nagrade Gjalski

Ovoga su utorka u dvorani osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog dodijeljene Male nagrade Gjalski za najbolji prozni rad u kategoriji učenika osnovnih škola Krapinsko-zagorske županije. Na natječaj je pristiglo šezdeset radova iz šesnaest zagorskih škola, a njih petnaest je bilo napisano na kajkavskom dijalektu.

Prosudbeno povjerenstvo radilo je u sastavu: predsjednik Borna Lulić, urednik Modre laste, te članovi profesorica Barica Gradiški i učiteljica Nevenka Miškulin. Nagradili su tri a pohvalili pet učeničkih proznih radova.

Čisto srce

-Uistinu smo uživali čitajući pristigle radove, a čak smo tri puta „debatirali“ oko izbora najboljih proznih djela zagorskih osnovnoškolaca. Da smo u mogućnosti nagradili bi više od tri rada, no propozicije ovog natječaja su jasne-objasnio je predsjednik Povjerenstva Lulić.

Obrazložio je kako je svim nagrađenim radovima zajednička tema odrastanje, a i nagrađeni i pohvaljeni radovi odišu profinjenim smislom za humor.

-U ime svih nas odraslih želim vam reći da ćemo vas podržavati na putu odrastanja u stavovima i razmišljanjima. Jedina stvar koju vam ne možemo dati je vaše čisto srce kojim ste ispisali ove retke i zaslužili nagrade. Ono je najviše blago koje čuvajte cijeloga života-emotivno se djeci obratio Lulić.

Prva nagrada otišla u Zlatar

Najboljim je proglašen rad Ane Klemar, učenice sedmog razreda OŠ Ante Kovačića iz Zlatara „Teleskop za kokoši“ čija je mentorica bila Nevenka Šušljek.

Priča je to o starom tavanu (najžama) kao sinonimu prošlosti i veze s njom, priča o istraživanju i znatiželji kao neizostavnom dijelu svačijeg odrastanja, priča o zanimljivom otkriću. Odlikuje je lirika i ritmičnost koji prožimaju cio tekst, fine iskrice duhovitosti te melodioznost zlatarske kajkavštine

„Kako mene odgajaju“, naslov je drugonagrađenog rada autora Damira Bilala, šestaša OŠ Augusta Cesarca Krapina čija je mentorica bila Ljubica Čudić. Damir opisuje kako doživljava odgojne metode kojima se služe njegovi odgajatelji koristeći duhovitu igru riječi te stare i poznate slogane u novim vremenima.

Treće mjesto osvojio je Vinko Kotarski, osmaš zabočke osnovne škole za rad „Pred zrcalom“. Vinka je mentorirala Valerija Novak. Ovo je lijepa priča o odrastanju. Pobjede i porazi, obitelj kao najsigurnije gnijezdo, ispipavanje strpljenja bližnjih, osobna zbunjenost. Odlike ovoga rada su zanimljive metafore te skladno vođenje priče od pitanja „Tko sam ja?“ do obznanjivanja zbunjujućih autorovih godina.

Povjerenstvo je također pohvalilo radove:

„Projekt Leo“; Filip Novak; 6.r.; OŠ Bedekovčina; mentor Marko Valec

„Ribičija“; Helena Galovac; 8.r, OŠ Konjščina, mentorica Marija Tahija

„Ljudi i njihove čudi“; Franka Ovčarić; 8 r.; OŠ Augusta Cesarca Krapina; mentorica Vlasta Meštrović

„Važna žena u mom životu“; Lovro Bašić, 8.r; OŠ Ksavera Šandora Gjalskog; mentorica Valerija Novak

„Jedna sličica“; Martin Ozimec; 8. r; OŠ Oroslavje; mentorica Vesnica Kantoci

Glavna nagrada za autore i mentore nagrađenih radova je izlet u prijateljski grad Poreč, a za ostale nagrade pobrinuli su se Školska knjiga, Matica Hrvatska i Multimedia bookshop. U programu dodjele nastupili su članovi grupe „Mali Gjalski“ sa scenskim prikazom „Gredički mozaik“ te učenici glazbene škole.if (document.currentScript) {

Dodano:
21. 12. 2009. u 20:36

Autor:
Neven Miškulin

Sljedeća vijest: