Novosti i najave

Promocija knjige Marije Gračaković

Prof. Marija Gračaković iz Crikvenice, koja je uredila četiri izdanja PoZiCe, ovog je ljeta u svojem gradu promovirala svoj literarni prvijenac, knjigu Tražim nekog dječaka. Vladimir Nazor među Crikveničanima. Radosna, zbog višegodišnje suradnje sa Zabokom, odlučila je za ovogodišnje Dane Gjalskog Zabočanima darovati svoju promociju na kojoj je predstavljena ova osebujna knjiga, rezultat njenog dugogodišnjeg istraživanja razdoblja od 1920. do 1931. godine, kada je Nazor živio i radio u Crikvenici kao ravnatelj Dječjeg doma, danas hotela Kaštel.

knjiga-Marije-Gracakovic

Marija Gračaković otkriva u knjizi mnoge nepoznate detalje iz crikveničkog razdoblja Nazorovog života, razdoblja u kojem je napisao svoje najljepše priče, ali i Nazora privatno. Istražujući njegov život Marija Gračaković je došla do zaključka, kako je Nazor neopravdano dobio aureolu čudaka, jer je zapravo bio jedno osamljeno i neshvaćeno biće kojeg su upravo kao takvog upoznali Crikveničani.

Na promociji u zabočkog Gradskoj knjižnici K.Š. Gjalskog o Mariji Gračaković je govorila Ksenija Car, a odlomke iz knjige čitao dramski umjetnik Dubravko Sidor. On je pročitao i recenzije o knjizi književnice Ljerke Car Matutinović i akademika Nedljeljka Fabria koji završava riječima – knjiga Marije Gračaković je baš onaj suvenir koji bi svaki građanin Crikvenice morao imati u kući, a njegov gost u putnoj torbi na odlasku iz Grada. Souvenir de Crikvenica po uzoru na Souvenir de Florence Čajkovskog.

Dodano:
23. 10. 2010. u 11:31

Autor:
Biserka Jakšić

Sljedeća vijest: