Novosti i najave

Zabok dobio prvu fotomonografiju

Osim nove Velike gradske galerije, u tjednu koji je u znaku Ksavera Šandora Gjalskog, Zabok je dobio i svoju prvu fotomonografiju. Zabok u slikama je fotomonografija „drugačija od drugih“, rekao je tom prigodom gradonačelnik Ivan Hanžek, jer je to knjiga o ljudima i gradu danas, knjiga koju bi svaki Zabočanin želio imati uz sebe, a kad ju poklonimo, slike će o nama reći više od tisuću riječi.

– Ovo nije povijesna monografija, nego pogled na trenutak jednog grada. Opredijelili smo se za lepršaviji oblik u kojem se, uz riječi našeg Gjalskog, redaju fotografije koje, onome tko nas ne poznaje, daju vizuru Zaboka sa tradicijom, ali prvenstveno sa mladošću i orijentacijom na budućnost – rekao je gradonačelnik Hanžek okupljenima na promociji u City caffeu. – Izuzetno sam ponosan na ovu fotomonografiju, zbog Zabočana, a još više zbog toga, što će oni kojima knjigu poklonimo, a nisu iz Zaboka, osjetiti duh i trenutak grada u kojem mi danas živimo – istaknuo je gradonačelnik.

Pokretač ovog izdanja je Miljenko Hegedić, urednica Dušanka Mikac Mikulec, a uz Hegedićeve fotografije, većina ih je iz objektiva Dade Škreblina i Martina Turka.

promocija-fotomonografije

Miljenko Hegedić je također izrazio zadovoljstvo načinom na koji je Zabok prikazan u ovoj knjizi koja će biti podjednako zanimljiva Zabočanima, kao i onima koji dođu kao gosti.

Fotomonografiju Zaboka je dizajnirala Mirna Saletović iz zagrebačkog Hand dizajn studija, čiji je kreativni direktor Vinko Pašalić na promociji objasnio koncepciju ovog ne-klasičnog izdanja. – Knjiga je podijeljena na tri segmenta – objasnio je Pašalić – posjetitelj Zaboka preko ovih fotografija prvo se susreće s arhitekturom, zatim upoznaje ljude, a na kraju percipira okoliš.

Svojim glazbenim programom u promociju su se izvrsno uklopili mladi članovi benda Jazz Do It.

Dodano:
21. 10. 2010. u 14:23

Autor:
Biserka Jakšić