Novosti i najave

Ivan Aralica dobitnik književne nagrade Gjalski za 2011.

Ovogodišnju Književnu nagradu Ksaver Šandor Gjalski osvojio je Ivan Aralica za knjigu Carske Kočije.

Saznajte više o autoru i nagrađenom djelu

IVAN ARALICA, prozaist, dramski pisac, esejist i političar, rođen je u Promini 1930. godine. Nakon završene Učiteljske škole radio je kao učitelj u selima Dalmatinske zagore. Na Filozofskom fakultetu u Zadru 1961. diplomirao je jugoslavistiku te jedno vrijeme bio ravnatelj Pedagoške gimnazije u Zadru. Od 1993. bio je zastupnik i potpredsjednik Županijskoga doma Sabora. Povukao se s političkih dužnosti 2000. Redoviti je član HAZU od 1992.

Araličin prozni opus može se podijeliti na dvije skupine djela. Jedna tematiku uzima iz suvremenog društvenog života, a druga bira povijesne teme iz hrvatske prošlosti, uglavnom od XVII. do XIX. st.
Za povijesni roman «Put bez sna» osvojio je 1981. Nagradu «K.Š.Gjalski», tada dodijeljenu prvi put za rukopis neobjavljenog djela.

U 12 pripovijesti koje čine ovogodišnju nagrađenu knjigu «Carske kočije» autor sugestivno i znalački secira vladarski ustroj od Rimskog i Osmanlijskog Carstva preko Drugog svjetskog rata pa sve do Domovinskog rata. Izravno poučavajući o kratkoj i varljivoj igri političke moći, Ivan Aralica izbrušenim stilom pripovijeda o odnosu vlasti i podanika uzdižući tu temu na razinu svevremenskoga.

Dodano:
20. 10. 2011. u 11:51

Autor:
Andreja Šagud

Prethodna vijest: