Novosti i najave

Dodijeljena Mala nagrada Gjalski

Svečana 29. dodjela Male nagrade Gjalski, koja se tradicionalno jedanput godišnje dodjeljuje nadarenim i kreativnim osnovnoškolcima za iznimne literarne radove, održala se u Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog u utorak 21. listopada 2014. godine. Program dodjele osmislile su Ljiljana Mokrovčak i Dubravka Kranjčec Goluban, a u ulozi je voditelja bio učenik 8. razreda Jan Grabrovečki.

11

Dodjelu nagrade otvorila je premijerna izvedba lutkarske predstave-bajke „Kraljevska pusa“ u ideji i režiji učiteljica Ruže Novak i Ljiljane Mokrovčak, a u realizaciji učenika nižih razreda osnovne škole. Simpatična i kreativno osmišljena predstava, ujedno i upečatljiv početak svečane dodjele, polazi od spoja lutkarstva, glume i pripovijedanja. Lutke Kralja, Kraljice i njihovih podanika izmjenjuju se s bajkovitim pripovijedanjem događaja u kraljevstvu i humorističnim vitezovim pustolovinama. Prostor kutije-kraljevstva rastvara se crnim zastorom koji postaje mračna šuma i prepreka pri traženju izgubljene kraljevske puse. Kao strukturni dio svake bajke, i ova lutkarska bajka završava sretno s pronalaskom izgubljene puse kao simbola zajedništva, ljubavi i radosti, te uspostavljanjem reda i života u kraljevstvu. Kratka lutkarska minijatura tako postaje rezultat i spoj odgojnoga, edukativnoga i maštovitoga učenja kroz igru, jezičnoga i dramskoga izražavanja i stvaralaštva.

12

Službeni dio same dodjele započeo je pozdravnim govorom ravnatelja Tomislava Polanovića, zatim i uvodnim govorom Željke Horvat Vukelja, predsjednice Povjerenstva za dodjelu Male nagrade Gjalski i urednice „Modre laste“.  Istaknuvši važnost i prestiž ove nagrade, Željka Horvat Vukelja istaknula je i smanjivanje radova na kajkavskome narječju, osvrnuvši se na potrebu očuvanja „slatkoga nam kaj“, ali i povećanje pristiglih radova, posebno radova učenika 7. i 8. razreda. Članica Povjerenstva Ines Krušelj Vidas, profesorica hrvatskoga jezika u Osnovnoj školi Matije Gupca u Gornjoj Stubici, izložila je obrazloženja šest pohvaljenih učeničkih radova. Pohvaljeni radovi su sljedeći:

1. „Iza ogledala“ učenice 7. razreda Ane Paradi iz OŠ Bedekovčina pod mentorstvom Tee Ferdelja, 2. „Valentino i muha“ učenice 6. razreda Helene Dolovčak iz OŠ A. Mihanovića Petrovsko pod mentorstvom Marije Bolšec, 3. „Tko je izmislio taj fejs“, učenice 8. razreda Matee Kobaš pod mentorstvom Sonje Kuštan, 4. „Tuga“ učenice 7. razreda Iris Trgovec iz OŠ Bedekovčina pod mentorstvom Marka Valeca, 5. „Utakmica“ učenice 7. razreda Petre Kucelj iz OŠ Stubičke Toplice pod mentorstvom Danijele Sinković i 6. „Dnevničke sličice“ učenika 7. razreda Tihomira Falateca iz OŠ Oroslavje pod mentorstvom Vesnice Kantoci. Učenicima je dodijeljena nagrada, jednogodišnji uvez „Modre laste“.

13

U drugu umjetničku cjelinu, ovaj put u glazbeni bajkoviti svijet „Šećerne vile“ Petra Iljiča Čajkovskog, uveo je trio klarineta u izvedbi učenica Clee Hajdaš Dončić, Patricije Bartol i Magdalene Škreblin.

Članica Povjerenstva Valerija Novak, učiteljica hrvatskoga jezika u OŠ Ksavera Šandora Gjalskog, objasnila je detaljna obrazloženja i kritičke osvrte na nagrađene radove. Od uspješnih i mnogobrojnih pristiglih radova, kao najizuzetniji i najizvrsniji literarni radovi izdvojeni su:

  1. nagrada: „Moja prva detektivska priča“, David Podhraški, 7. razred, OŠ Sveti Križ Začretje, mentorica: Monika Šalec
  2. nagrada: „Život je slika“, Manuela Žučko, 8. razred, OŠ Đure Prejca Desinić, mentorica: Vedrana Gudek
  3. nagrada: „Berba“, Martina Kovačić, 6. razred, OŠ Matije Gupca Gornja Stubica, mentorica: Vesna Jakopović

14

Nakon druge izvedbe trio klarineta „Divertimenti broj 2“ Wolfganga Amadeusa Mozarta, nagrađenim učenicima i mentorima dodijeljene su zaslužene diplome i nagrade. Svečano zatvaranje dodjele Mala nagrada Gjalski obilježila je glazbena točka „Glazba spaja nas“ u izvedbi mladih osnovnoškolskih glazbenika, za koju je tekst napisala Valerija Novak, a uglazbio je Nikola Santro. Prpošna, vesela i radosna pjesma-priča školski prostor pretvorila je u mali koncertni amfiteatar te snažnom pozitivnom pokretačkom energijom zaokružila vrlo uspješnu 29. dodjelu Male (velike) nagrade Gjalski.

15

Dodano:
23. 10. 2014. u 14:52

Autor:
urednik